Από Δευτέρα "κιτρινίζει" το Ηράκλειο - Κατεβαίνει σε επίπεδο συναγερμού "2"

Από Δευτέρα "κιτρινίζει" το Ηράκλειο - Κατεβαίνει σε επίπεδο συναγερμού "2"

Για ... δυο μέρες ακόμη στο "πορτοκαλί" το Ηράκλειο - Στο "μικροσκόπιο" οι νέοι - Ποιες περιοχές καταγράφουν αύξηση κρουσμάτων

"Πέφτει" κατηγορία το Ηράκλειο, αλλά ... όχι αμέσως! Η Π.Ε. Ηρακλείου θα ζήσει ένα 48ωρο "κορωνο-απαγόρευσης", αρχής γενομένης από τα ξημερώματα του Σαββάτου, με τους πολίτες να φορούν μάσκες παντού και να μην επιτρέπεται η κυκλοφορία μεταξύ 12.30 τα μεσάνυχτα και 05.00 το πρωί, πριν ... πάρουν ανάσα ανακούφισης και το Ηράκλειο "κιτρινίσει" στον Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας.

Μετά τα "μπρος-πίσω" του χάρτη, από το μεσημέρι, και το αλαλούμ μεταξύ χάρτη και ΦΕΚ, ο Νίκος Χαρδαλιάς ξεκαθάρισε τα πράγματα, διευκρινίζοντας τί θα ισχύει και από πότε στο νομό Ηρακλείου.

Αυξητικές τάσεις σε Αττική και Βόρεια Ελλάδα

Με μία επισκόπηση της κατάστασης με τον κορωνοϊού, ανά τον κόσμο, ξεκίνησε ο Γκίκας Μαγιορκίνης, στην απογευματινή, live, ενημέρωση από τη Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας. Η ένταση του δευτέρου κύματος της πανδημίας, είπε ο κ. Μαγιορκίνης, ενισχύεται σε παγκόσμιο επίπεδο και καταγράφονται 500.000 κρούσματα ανά ημέρα. Στην Ευρώπη καταγράφονται 200.000 κρούσματα ανά ημέρα, 1.500 θάνατοι και πολλά κράτη λαμβάνουν πλέον αυστηρότερα μέτρα προστασίας οπό τον κορωνοϊό.

Μιλώντας για την Ελλάδα είπε ότι διπλασιάστηκαν οι διαγνώσεις ανά ημέρα και καταγράφεται επίσης αύξηση στους 10 ανά ημέρα των θανάτων. Ο αριθμός των ασθενών που χρειάζονται μηχανική υποστήριξη προσεγγίζει τους 90, είπε ο κ.Μαγιορκίνης, κάνοντας λόγο για σαφή επιβάρυνση του επιδημιολογικού φορτίου, τόσο σε Κοζάνη και Καστοριά που είναι σε "κόκκινο" συναγερμό, αλλά και στη Θεσσαλονίκη όπου καταγράφεται επιθετική αύξηση.

Παρόμοιες αυξητικές τάσεις, είπε, καταγράφονται σε Ιωάννινα, Λάρισα και Σέρρες, ενώ αύξηση καταγράφεται στις διαγνώσεις στην Αττική κατά 40% την τελευταία εβδομάδα. Ωστόσο συμπλήρωσε πως η αύξηση εκτός Αττικής έχει πιο επιθετικά χαρακτηριστικά, γι' αυτό μειώνεται το ποσοστό συμμετοχής του Λεκανοπεδίου στα συνολικά κρούσματα.

Αναφέρθηκε και στο ηλικιακό γκρουπ 19-40 ετών, που όπως είπε συντηρεί αυξημένη δυναμική και μολύνονται ως και δύο φορές πιο εύκολα σε αυτή τη φάση από ότι οι άλλες ηλικιακές ομάδες, τονίζοντας ότι οι νέοι θα πρέπει να καταλάβουν πως δεν είναι άτρωτοι.

Αναφερόμενος, τέλος, στο εμβόλιο της γρίπης είπε ότι έχουν συνταγογραφηθεί περισσότερα από 2,3 εκατ. δόσεις και έχουν εκτελεστεί 1,7 εκατ. εμβόλια.

Από Δευτέρα στο "κίτρινο" το Ηράκλειο

Μέσα στα δυσάρεστα της πανδημίας "υπάρχουν και καλά νέα" - είπε ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, αναφέροντας πως από τη Δευτέρα 26 Οκτωβρίου, ο νομός Ηρακλείου, μαζί με τους νομούς Αχαϊας, Καρδίτσας, Λέσβου, Μυκόνου, Πέλλας και Σάμου "πέφτουν" στο επίπεδο 2, του "κίτρινου" συναγερμού.

Αυτό, πρακτικά, σημαίνει ότι για ένα 48ωρο το Ηράκλειο θα "ζήσει" και θα κληθεί να εφαρμόσει τα νέα μέτρα που τίθενται σε ισχύ από τις 06.00 το πρωί του Σαββάτου.

Πώς θα εφαρμοστούν τα μέτρα

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας αναφέρθηκε στο πώς θα εφαρμοστούν τα νέα μέτρα που τίθενται σε ισχύ στις 06.00 το πρωί του Σαββάτου, για τις περιοχές που βρίσκονται σε "πορτοκαλί" και "κόκκινο" συναγερμό, 3 και 4, αντίστοιχα.

"Η κατάσταση είναι εξαιρετικά κρίσιμη και για να μην εξελιχθούν τα πράγματα προς το χειρότερο πρέπει να παραμείνουμε όλοι σε εγρήγορση, σε ετοιμότητα, να περιορίσουμε τον ρυθμό μετάδοσης του ιού", τόνισε εισαγωγικά ο υφυπουργός.

Σε σχέση με τα δύο νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες από τον πρωθυπουργό και θα ισχύσουν από αύριο, Σάββατο, ο κ. Χαρδαλιάς διευκρίνισε ότι σε ό,τι αφορά τη μετακίνηση των εργαζομένων κατά τη διάρκεια της νυχτερινής απαγόρευσης ισχύουν: οι δημοσιογράφοι και οι άνθρωποι των ΜΜΕ μετακινούνται με την ιδία διαδικασία που μετακινούνταν κατά τη περίοδο του lockdown της πρώτης φάσης της πανδημίας. Οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα πρέπει να φέρουν βεβαίωση άδειας κυκλοφορίας από τον εργοδότη.

Σε περιπτώσεις άλλων εργαζομένων φυσικών προσώπων που πρέπει να μετακινηθούν κατά τις ώρες απαγόρευσης, όπως ελεύθερων επαγγελματιών επιτηδευματιών, απασχολούμενων, συμπληρώνουν το αντίστοιχο έντυπο που θα βρίσκεται στο πληροφοριακό σύστημα Εργάνη.

Οι δημόσιοι υπάλληλοι για την κατ’ εξαίρεση μετακίνησή τους πρέπει να φέρουν υποχρεωτικά την αστυνομική τους ταυτότητα ή διαβατήριο και βεβαίωση κίνησης σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή.

Σχετικά με την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε «πορτοκαλί» και «κόκκινες» περιοχές εξαιρούνται από αυτή οι συμμετέχοντες σε ομαδική ή ατομική άσκηση σε εξωτερικό χώρο και κατά τη διάρκεια της άσκησης αποκλειστικά και μόνο.

Στα σχολεία είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας και στα διαλείμματα στις περιφερειακές ενότητες που έχουν ενταχθεί στο «πορτοκαλί» και «κόκκινο» επίπεδο.

Στα κέντρα διασκέδασης και στα μπαρ απαγορεύεται ρητά η ζωντανή μουσική και η διασκέδαση γίνεται αποκλειστικά με καθήμενους και πληρότητα 30% της αδείας, ενώ στην εστίαση επιτρέπεται η ζωντανή μουσική έως τρία άτομα χωρίς μικροφωνική, με υποχρεωτικά όλους τους πελάτες καθήμενους και 50% των προβλεπόμενων καθισμάτων της αδείας τους.

Απηύθυνε παράλληλα εκκληση στους κατοίκους ιδίως της Θεσσαλονίκης για τήρηση των μέτρων και ιδίως σε περίπτωση μετακίνησής τους σε όμορους νομούς, καθώς η μετακίνησή τους μπορεί να σημάνει μετάδοση του ιού και σε άλλες περιοχές.

Αυστηρή σύσταση απηύθυνε γενικά και σε όσους μετακινούνται σε όμορους νομούς για διασκέδαση, καθώς υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης, κάτι που θα αποτυπωθεί στον επιδημιολογικό χάρτη.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ