Κορωνοϊός: Τι έδειξαν οι έλεγχοι σε γιατρούς και νοσηλευτές, μετά το νέο κρούσμα στην Κρήτη

Κορωνοϊός: Τι έδειξαν οι έλεγχοι σε γιατρούς και νοσηλευτές, μετά το νέο κρούσμα στην Κρήτη

Ο άνδρας είχε νοσηλευτεί στο Νοσοκομείο πριν διαπιστωθεί ότι έχει προσβληθεί από τον ιό

Αρνητικά ήταν τα αποτελέσματα των ελέγχων που έγιναν σε 27 άτομα τα οποία ήρθαν σε επαφή στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου με τον ηλικιωμένο άνδρα ο οποίος βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό, λίγες ημέρες μετά τη νοσηλεία του στο νοσοκομείο.

Όπως είχε γράψει το Cretalive, το νέο κρούσμα, ένας ηλικιωμένος από τα Χανιά, που επιβεβαιώθηκε πριν από λίγες ώρες οτι νοσεί από τον ιό, είχε περάσει από το αιμοδυναμικό τμήμα του ΠΑΓΝΗ πριν από μερικές ημέρες.

Το γεγονός αυτό κινητοποίησε τις υγειονομικές αρχές με αποτέλεσμα να ξεκινήσει άμεσα την ιχνηλάτηση των επαφών του ηλικιωμένου εκτός των άλλων και για όσους βρέθηκαν στον ίδιο χώρο κατά την παραμονή του στο ΠΑΓΝΗ. Τα αποτελέσματα των ελέγχων έγιναν γνωστά αργά το απόγευμα της Δευτέρας και είναι όλα αρνητικά. 

Σημειώνεται οτι ο ηλικιωμένος νοσηλεύεται, σε καλή κατάσταση, σε κλινική του Νοσοκομείου Χανίων, με ήπια συμπτώματα, ενώ ιχνηλάτηση θα γίνει και στο οικογενειακό του περιβάλλον.


Αντιδράσεις του Σωματείου Εργαζομένων στο ΠΑΓΝΗ 

Σε ανακοίνωσή του το Σωματείο αναφέρει: 

"Αναστάτωση επικράτησε την Κυριακή στο νοσοκομείο μας μετά την επιβεβαίωση του 17ου κρούσματος κορωνοϊού στην Κρήτη, που νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Χανίων, καθώς πριν από 8 μέρες είχε γίνει τοποθέτηση βηματοδότη στο Αιμοδυναμικό τμήμα του ΠΑΓΝΗ. Γιατροί, νοσηλευτές, καθαρίστριες, τραυματιοφορείς και το υπόλοιπο προσωπικό που ήρθε σε επαφή με το ηλικιωμένο κρούσμα προσήλθαν ανήσυχοι στο ΤΕΠ Κορωνοϊού του ΠΑΓΝΗ προκειμένου να κάνουν το μοριακό τεστ.

Αναδεικνύεται για άλλη μια φορά η ανάγκη για λήψη πρόσθετων μέτρων για την προστασία της υγείας εργαζομένων και ασθενών και για πιο εκτεταμένους διαγνωστικούς ελέγχους.
Διεκδικούμε:

• Να γίνεται προληπτικός εργαστηριακός μοριακός έλεγχος για κορωνοϊό όλων των ασθενών που εισάγονται στα δημόσια νοσοκομεία (και όχι μόνο αυτών που πρόκειται να χειρουργηθούν), ώστε να προφυλαχθούν οι εργαζόμενοι και οι υπόλοιποι ασθενείς από τη μετάδοση από ασυμπτωματικούς / προσυμπτωματικούς φορείς.

• Να γίνεται συστηματική περιοδική εξέταση του συνόλου των εργαζομένων με επαγγελματική έκθεση στον SARS-CoV-2, καταγραφή και αναγγελία στην επιθεώρηση εργασίας και τον ασφαλιστικό φορέα της επαγγελματικής ασθένειας – λοίμωξης από τον νέο κορωνοϊό.

• Να εξασφαλισθεί επάρκεια σε κατάλληλα ατομικά μέσα προστασίας, ώστε να παρέχονται σε όλους τους εργαζόμενους. Να εξασφαλιστεί επάρκεια σε μάσκες υψηλής αναπνευστικής προστασίας (FFP2) για όλους τους εργαζόμενους με επαγγελματική έκθεση στον SARS-CoV-2 (σε ΤΕΠ, ΜΑΚ, ΜΕΘ).

• Να εξασφαλιστεί επάρκεια σε διαγνωστικά μοριακά τεστ, ώστε να είναι δυνατή η εκτεταμένη ιχνηλάτηση κρουσμάτων και των επαφών τους.

• Να ενισχυθούν με προσωπικό οι Επιτροπές Λοιμώξεων.

• Να ενισχυθούν με προσωπικό και κρατική χρηματοδότηση τα δημόσια ιολογικά εργαστήρια. 

Η υγεία των εργαζομένων και των ασθενών πρέπει να παρέχεται δωρεάν με κριτήριο την καθολική κάλυψη των αναγκών και όχι στη λογική του μικρότερου δυνατού κόστους".

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ