Κορυφώνεται η κίνηση στα κρεοπωλεία και τις λαϊκές αγορές- Πού κυμαίνονται οι τιμές

Μαρία Αγαπάκη
Μαρία Αγαπάκη

Κορυφώνεται η κίνηση για την εορτή του Πάσχα

Συγκρατημένα και με φειδώ ψωνίζουν οι καταναλωτές της Κρήτης για το εορταστικό τραπέζι του Πάσχα.

Κόσμος αρκετός βγαίνει τόσο στις λαϊκές αγορές όσο και στα κρεοπωλεία ωστόσο και οι παραγωγοί και οι κρεοπώλες από την πλευρά κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν προκειμένου να συγκρατήσουν τις τιμές.

Η συνεχής άνοδος του πληθωρισμού σε συνδυασμό με την ενεργειακή κρίση, που δε λέει να κοπάσει, εκτοξεύουν τις τιμές των αγαθών στα ύψη. Όμως οι άνθρωποι που καλλιεργούν και εκτρέφουν τα προϊόντα και τα ζώα τους στην κρητική γη με μεράκι και αγάπη προσπαθούν να φθάσει στον καταναλωτή η καλύτερη σχέση μεταξύ ποιότητας και τιμής.

Μεγάλη Παρασκευή και Μεγάλο Σάββατο η εκτίναξη της κίνησης στα κρεοπωλεία

«Οι τιμές είναι συγκρατημένες σε σχέση με το ποσοστό των αυξήσεων που υπάρχουν γενικά καθώς και σε σχέση με το κόστος εκτροφής/ παραγωγής στα ντόπια κρητικά κρέατα» αναφέρει στο Cretalive ο κ. Μανώλης Δατσέρης, πρόεδρος Κρεοπωλών Ηρακλείου.

«Σε σχέση με το 2022 οι τιμές στο κατσικάκι γάλακτος και αρνί είναι αυξημένες κατά 70 λεπτά το κιλό ενώ οι τιμές του αρνιού κυμαίνονται μεταξύ 12,80 και 13 ευρώ και το κατσικάκι κοστίζει από 13,20 έως και 13,50» τονίζει ο ίδιος.

«Οι τιμές εδώ στην Κρήτη είναι πιο χαμηλές από ότι στην Αθήνα. Εκεί το αρνί και το κατσίκι κυμαίνεται από 13,50- 14 ευρώ/κιλό. Εμείς έχουμε τον καταναλωτή όλο το χρόνο δίπλα μας καταφέραμε να κρατήσουμε χαμηλά τις τιμές. Βάλαμε και εμείς πλάτη και οι παραγωγοί» επισημαίνει ο κ. Δατσέρης.

Παράλληλα δίνει στους καταναλωτές τις δικές του συμβουλές για τα Πασχαλινά ψώνια. Συγκεκριμένα λέει ότι ο καταναλωτής πρέπει πάντα να συγκρίνει τιμή με ποιότητα καθώς είναι εξαιρετικά σημαντικό να μη συγκρίνει μόνο τιμές. «Στις χαμηλές τιμές δεν μιλάμε για αρνιά γάλακτος, είναι χαμηλότερης ποιότητας. Ένα καλό ποιοτικό αρνί έχει κάποιο κοστολογιο» υπογραμμίζει ο πρόεδρος των κρεοπωλών.

Επιπλέον αναφέρει ότι ο κόσμος μπαίνει στα τοπικά κρεοπωλεία, ρωτάει για τιμές και διαθεσιμότητα αλλά δε ψωνίζει ακόμα. Η κίνηση θα κορυφωθεί Μεγάλη Παρασκευή και Μεγάλο Σάββατο. Όσο για την επάρκεια των κρεάτων ο κ. Δατσέρης τονίζει δεν «υπάρχει μεγάλη επάρκεια προϊόντων, να μη φοβάται ο καταναλωτής».

«Το καταφύγιο του κόσμου είναι οι λαϊκές αγορές»

Ικανοποιημένος από την κίνηση στις λαϊκές αγορές του Ηρακλείου δηλώνει ο πρόεδρος των Παραγωγών Λαϊκών Αγορών κ. Παντελής Παπαδάκης.

Αρκετός είναι ο κόσμος που πηγαίνει στις λαϊκές αγορές για τα ζαρζαβατικά που θα συνοδεύσουν το σουβλιστό αρνί πάνω στο τραπέζι της Λαμπρής.  

Βέβαια, όπως αναφέρει ο ίδιος «ο κόσμος παίρνει τα απαραίτητα, όχι πληθώρα προϊόντων. Παρόλα αυτά πάντοτε και σήμερα το καταφύγιο του καταναλωτή είναι οι λαϊκές αγορές γι’ αυτό κι εμείς πουλάμε πολλές φορές με τιμές χαμηλότερες από τα δημοπρατήρια, δηλαδή κάτω του κόστους».  

«Παρότι το κόστος καλλιέργειας έχει ανέβει είμαστε δίπλα στον καταναλωτή και ο κόσμος το βλέπει και μας στηρίζει», λέει ο ίδιος.

Αυτή την εποχή τα ζαρζαβατικά που πουλάνε περισσότερο είναι τα μαρούλια, οι ντομάτες, τα αγγούρια, τα κρεμμύδια καθώς και τα χόρτα ενώ φεύγουν επίσης πιπεριές και μελιτζάνες.

Σημαντικό είναι οι αγοραστές να στηρίξουν τα κρητικά προϊόντα καθώς φθηνό και καλό δεν υπάρχει, όπως λένε οι άνθρωποι της αγοράς.

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Φωτογραφία Annie Spratt-Kr via unsplash

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ