Κρίσιμες και ασφυκτικές οι επόμενες εβδομάδες και για την αγορά

Αντώνης Παντινάκης
Αντώνης Παντινάκης

Όσο το ζωνάρι της περιοριστικών μέτρων παραμένει σφιχτό, τόσο θα χαλαρώνουν οι κρίκοι και οι αντοχές της κοινωνικοοικονομικής αλυσίδας.

Του Αντώνη Παντινάκη

“Μη αναστρέψιμη” χαρακτηρίζεται η κατάσταση στην αγορά το Ηρακλείου! Τα περιθώρια να γυρίσει το... φύλλο έχουν λιγοστέψει, ο εμπορικός κόσμος ασφυκτιά και η τοπική οικονομία παραμένει στην... εντατική: all inclusive διαμονή, με ... μηχανική υποστήριξη και προσευχές!

Οι επόμενες εβδομάδες θεωρούνται κρίσιμες...

Οι προβλέψεις για τους μήνες που έχουμε μπροστά μας είναι δυσοίωνες. Οι επιχειρηματίες, βλέποντας να τους κυνηγούν τα χρέη από την περίοδο της καραντίνας (όπου ναι μεν κατέβασαν ρολά, αλλά οι λογαριασμοί συνέχισαν να “τρέχουν), δεν ξέρουν ποια τρύπα (και κυρίως πώς) να πρωτοκλείσουν.

Όσο το ζωνάρι της περιοριστικών μέτρων παραμένει σφιχτό, τόσο θα χαλαρώνουν (θα τρεμοπαίζουν και θα κοντεύουν να σπάσουν) οι κρίκοι και οι αντοχές της κοινωνικοοικονομικής αλυσίδας.

Οι ισορροπίες είναι εύθραυστες για εργαζόμενους και νοικοκυριά · το τοπίο που διαμορφώνεται είναι πρωτόγνωρο, και η βαρυχειμωνιά θεωρείται δεδομένη – αν και ο κορωνοϊός φρόντισε να ρίξει σε χειμερία νάρκη (για να μην πούμε στο καναβάτσο) μήνες τώρα τη ρευστότητα και τις εισπράξεις στα καταστήματα. Ταμεία ερμητικά κλειστά, άδειες τσέπες, λειψές προσδοκίες και πάει... κλαίγοντας!

 

Στα τάρταρα οι εισπράξεις!

“Ο τζίρος είναι πολύ κάτω/ Η πρώτη ξεκινά από το 50% και μπορεί να φτάσει και 70-80% ανάλογα με την περιοχή και ανάλογα με το κατάστημα!” μας πληροφορεί ο κ. Αλέξανδρος Χουστουλάκης, αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου.

Τα μαγαζιά δούλεψαν, όσο δούλεψαν κατά κύριο λόγο με τουρίστες (!), όσο κι αν φαίνεται ή αν ακούγεται παράδοξο! Ε, κι αυτά τα λίγα θετικά στοιχεία μπορούν (και πρέπει) να γίνουν αντικείμενο αξιολόγησης από τους ειδικούς.

“Οι τουρίστες που ήρθαν το διάστημα του Αυγούστου και του Σεπτεμβρίου κινήθηκαν στην αγορά! Τα καταστήματα είναι ανοιχτά και – μπορώ να το πω μετά βεβαιότητας, ότι - κινούνται με τον ελάχιστο τουρισμό που κυκλοφορεί στην αγορά”. Ο κ. Χουστουλάκης περιγράφει ένα ασυνήθιστο φαινόμενο, που καταδεικνύει ωστόσο την ασθμαίνουσα αγοραστική δύναμη του εντόπιου πληθυσμού.

 

Θα βγάλουν (ή θα προλάβουν) τον χειμώνα;

“Θα πρέπει να δοθούν στις επιχειρήσεις χρηματοδοτικά εργαλεία, έτσι ώστε να μπορέσουν να είναι βιώσιμες και να μείνουν όρθιες” υπογραμμίζει ο αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου, αξιολογώντας θετικά τις εξαγγελίες που έγιναν από πλευράς της Περιφέρειας Κρήτης, για την ενίσχυση με 50 εκατομμύρια ευρώ των επιχειρήσεων (μικρών και πολύ μικρών) οι οποίες επλήγησαν από την πανδημία.

Ο κ. Χουστουλάκης ζητεί την επιπρόσθετη συνδρομή και του κράτους: “Είδαμε ότι βγαίνουν κάποια προγράμματα από την Περιφέρεια, τα οποία είναι σημαντικά – θα περιμέναμε και από το κράτος να δοθούν επίσης κάποια χρηματοδοτικά εργαλεία (όπως είναι η επιστρεπτέα προκαταβολή, αλλά να είναι μη επιστρεπτέα), για να μπορέσει μία επιχείρηση να παραμείνει ζωντανή. Διότι τα πράγματα δεν θα είναι καλά το χειμώνα. Περιμένουμε να δούμε τι επιπλέον μέτρα θα παρθούν, κι αν για παράδειγμα οι επιχειρήσεις θα μπορούσαν να έχουν ένα βοήθημα μείωσης του ενοικίου, μέχρι τέλος του χρόνου, μήπως και μπορέσουν και διατηρήσουν το προσωπικό τους και πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, οι οποίες είναι αρκετά αυξημένες”.

 

“Δεν γνωρίζουμε πόσο θα μπορέσουν ακόμα οι επιχειρήσεις να κρατηθούν”

Ο αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου δυσανασχετεί για το γεγονός ότι “η φορολογία παραμένει υψηλή”, ενώ από την άλλη καλεί την κυβέρνηση να εξετάσει τη δυνατότητα μεταφοράς όλων των χρεών και όλων των υποχρεώσεών των επιχειρήσεων μακροπρόθεσμα, “ώστε να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε. Δεν γνωρίζουμε πόσο θα μπορέσουν ακόμα οι επιχειρήσεις να κρατηθούν. Απασχολούμε προσωπικό, ζούμε τις οικογένειές μας, στηρίζουμε την τοπική οικονομία και βλέπουμε ότι όλο αυτό είναι μία αλυσίδα”.

 

“Ο κόσμος πρέπει να κυκλοφορήσει, να νιώσει λίγο πιο ελεύθερος”

Τα περιοριστικά μέτρα εξακολουθούν να ισχύουν για τις δύο μεγαλύτερες Περιφερειακές Ενότητες του νησιού.

“Τα κρούσματα αυτή τη στιγμή στην Κρήτη είναι αρκετά χαμηλά, όμως βλέπουμε ότι όσο τα μέτρα αυτά παραμένουν, τόσο η οικονομία θα βρίσκεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Νομίζω ότι θα μπορούσαν να παρθούν πιο ελαστικά μέτρα” είναι η άποψη που διατυπώνει ο κ. Χουστουλάκης.

“Το τελευταίο διάστημα και με τον εισερχόμενο τουρισμό, δεν έχει επηρεαστεί σημαντικά (σε επιδημιολογικό επίπεδο) η Κρήτη. Όλοι προσέχουμε, αλλά είμαστε σχεδόν σε καραντίνα!” σχολιάζει επίσης. “Ο κόσμος πρέπει να κυκλοφορήσει, να νιώσει λίγο πιο ελεύθερος, να μπορέσει να επισκεφθεί τα καταστήματα, να μπορέσει να επισκεφθεί την αγορά. Σχεδόν όλος ο κόσμος φοράει μάσκα και προσέχει. Πρέπει να κυλήσει η οικονομία, μπας και μείνουν ανοιχτά τα καταστήματα τον χειμώνα” θα πει καταληκτικά.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ