Κτηματολόγιο: Πρόταση για νέα διαδικασία διορθώσεων - Μεγαλύτερη παράταση ζητούν οι φορείς της Κρήτης

Xωρίς συγκεκριμένη δέσμευση για παράταση των προθεσμιών μετά τη συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης - Τι προβλέπει η πρόταση του Ελληνικού Κτηματολογίου

Με έντονο προβληματισμό αποχώρησαν οι εκπρόσωποι των φορέων της Κρήτης από τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Ελληνικού Κτηματολογίου, παρουσία του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρη Παπαστεργίου, του υφυπουργού Χρήστου Δερμετζόπουλου, στελεχών του Κτηματολογίου, εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των Δικηγορικών Συλλόγων Ηρακλείου, Χανίων και Ρεθύμνου, καθώς και άλλων φορέων του νησιού.

Μιλώντας στο Cretalive, η πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου, Αικατερίνη Κοσμαδάκη, ανέφερε ότι η πρόταση που παρουσίασαν το Υπουργείο και το Ελληνικό Κτηματολόγιο προβλέπει πως οι πολίτες θα μπορούν έως και τις 3 Αυγούστου 2026 να δηλώσουν το ΑΦΜ και τον ΚΑΕΚ του ακινήτου τους, προκειμένου να αποκτήσουν δικαίωμα υποβολής αίτησης διόρθωσης μέχρι τις 3 Σεπτεμβρίου 2026. Στη συνέχεια, θα δοθεί επιπλέον προθεσμία ενός ή δύο μηνών για την προσκόμιση όλων των απαραίτητων δικαιολογητικών που θα τεκμηριώνουν το αίτημα.

Η ίδια διευκρίνισε ότι πρόκειται για πρόταση του Ελληνικού Κτηματολογίου, η οποία θα αποσταλεί εγγράφως στους φορείς, ώστε να αξιολογηθεί. Παράλληλα, ο υπουργός δεσμεύτηκε ότι μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα εξετάσει εάν υπάρχει δυνατότητα να δοθεί μεγαλύτερη παράταση.

Ωστόσο, όπως τόνισε, οι εκπρόσωποι της Κρήτης αντέδρασαν στην πρόταση, καθώς θεωρούν ότι δεν επαρκεί για να αντιμετωπιστεί το μέγεθος του προβλήματος.

«Ζητούμε μεγαλύτερη προθεσμία προκειμένου να μπορούν οι πολίτες και οι επαγγελματίες να ασκήσουν τα νόμιμα δικαιώματά τους. Υπήρξε αντίδραση από την πλευρά μας και ότι δεν αποδεχθήκαμε απλώς την πρόταση που κατατέθηκε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σε κάθε περίπτωση, οι φορείς της Κρήτης επισημαίνουν ότι αναμένουν να λάβουν την πρόταση εγγράφως, ώστε να αποφασίσουν εάν συμφωνούν ή όχι με το περιεχόμενό της, ενώ παραμένουν σταθεροί στο αίτημά τους για μεγαλύτερη παράταση των προθεσμιών στο Κτηματολόγιο σε Ηράκλειο, Χανιά και Ρέθυμνο.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, οι βουλευτές Κωνσταντίνος Κεφαλογιάννης, Χρήστος Μαργογιαννάκης και Σέβη Βολουδάκη, ο δήμαρχος Πλατανιά, ο αντιδήμαρχος Ηρακλείου Νίκος Γιαλιτάκης, εκπρόσωποι των Δικηγορικών Συλλόγων Ηρακλείου, Χανίων και Ρεθύμνου, καθώς και ο πρόεδρος του ΤΕΕ Δυτικής Κρήτης, Βασίλης Κοντεζάκης.

Image
foreis2

Αγάπη Μικρού: «Φεύγουμε χωρίς κάτι συγκεκριμένο»

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων, Αγάπη Μικρού, η οποία μιλώντας στο Cretalive εξέφρασε την απογοήτευσή της για το αποτέλεσμα της συνάντησης.

Όπως ανέφερε, από την πλευρά της πολιτικής ηγεσίας υπήρξαν μόνο υποσχέσεις ότι θα εξεταστεί το ενδεχόμενο παράτασης, χωρίς όμως να υπάρξει συγκεκριμένη δέσμευση. Από την άλλη, το Ελληνικό Κτηματολόγιο παρουσίασε τεχνικές λύσεις, οι οποίες αναμένεται να αποσαφηνιστούν εγγράφως.

Η κ. Μικρού εξήγησε ότι όσοι πολίτες εξασφαλίσουν ηλεκτρονικό αριθμό πρωτοκόλλου έως τις 3 Αυγούστου, θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν την αίτηση διόρθωσης έως τις 3 Σεπτεμβρίου, δηλαδή ουσιαστικά θα κερδίζουν έναν επιπλέον μήνα για την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Ωστόσο, υπογράμμισε ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση δεν λύνει το βασικό πρόβλημα.

«Για το μέγεθος του προβλήματος, το οποίο όλοι αντιλαμβάνονται και αποδέχονται, δεν θεωρούμε ότι αυτή είναι η λύση που έπρεπε να δοθεί. Το ζήτημα που καίει σήμερα είναι ότι εκπνέει η προθεσμία των αιτήσεων διόρθωσης και αυτό επί της ουσίας δεν αντιμετωπίζεται», σημείωσε.

Η πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων πρόσθεσε ότι διατηρεί μια μικρή ελπίδα πως ο υπουργός θα επανεξετάσει το θέμα μέσα στις επόμενες ημέρες και θα προχωρήσει σε ουσιαστική παράταση, ωστόσο επισήμανε ότι η συνάντηση ολοκληρώθηκε χωρίς συγκεκριμένες αποφάσεις.

Παράλληλα, υπενθύμισε ότι η δυνατότητα λήψης ηλεκτρονικού πρωτοκόλλου έως τις 3 Αυγούστου ήταν ήδη γνωστή από την ενημερωτική συνάντηση που είχε πραγματοποιήσει το Ελληνικό Κτηματολόγιο στα Χανιά τον περασμένο Ιούνιο, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα συνεχή προβλήματα λειτουργίας του πληροφοριακού συστήματος.

 
 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση