ΚΡΗΤΗ

Λαγοκέφαλος: ΕΛΚΕΘΕ και αλιείς αναζητούν τρόπους να κάνουν την κρίση ευκαιρία

Τι συζητήθηκε σε συνάντηση στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης- Όσα αναφέρει στο Cretalive η διευθύντρια του ΙΘΑΒΙΠΕΥ, Μ. Στουμπούδη.

lagokefalos
Photo Credits: @INTIME

Της Κατερίνας Μυλωνά

 

Το… ψάρεμα λαγοκέφαλων θα μπορούσε να είναι το χάπι στον πονοκέφαλο που έχει δημιουργήσει η εισβολή και επικράτηση αυτού του ξενικού είδους στους ψαράδες της χώρας μας.
Το ΕΛΚΕΘΕ, σε συνεργασία με επαγγελματίες αλιείς, προσπαθεί να βρει λύσεις στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια και, δυστυχώς, διογκώνεται.
Το θέμα συζητήθηκε σε συνάντηση που έγινε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων παρουσία του υπουργού, Κ. Τσιάρα, και με τη συμμετοχή αλιέων από την Κρήτη καθώς και επιστημόνων του ΕΛΚΕΘΕ. 


Η διευθύντρια του Ινστιτούτου Θαλάσσιων Βιολογικών Πόρων και Εσωτερικών Υδάτων και Αντιπρόεδρος του ΔΣ  του ΕΛΚΕΘΕ, κ. Μ. Στουμπούδη, αναφέρει στο Cretalive πως βλέπουμε αύξηση του πληθυσμού του λαγοκέφαλου στις ελληνικές θάλασσες και μία εξάπλωσή του προς τα Βόρεια. Οι περιοχές που πλήττονται περισσότερο είναι τα Δωδεκάνησα, η Κρήτη, οι Κυκλάδες, η Ανατολική Πελοπόννησος και πλέον έχουμε συγκεντρώσεις και στον Σαρωνικό. 
Το ΕΛΚΕΘΕ, εδώ και 2 χρόνια, έχει εκπονήσει ένα σχέδιο δράσης με τη χρηματοδότηση του ΟΦΥΠΕΚΑ και πρέπει να ληφθεί μέριμνα από την Πολιτεία ώστε να αποζημιώνονται οι ψαράδες που στοχευμένα ή μη ψαρεύουν λαγοκέφαλους. Αντίστοιχο πρόγραμμα υπάρχει στην Κύπρο, όπου τα προβλήματα είναι παρόμοια με της χώρας μας. 
Πρέπει να υπολογιστούν τα κόστη όλων των ενεργειών, από το ψάρεμα, ως την κατάψυξη των ψαριών, τη μεταφορά τους σε υγειονομικούς κλίβανους την καύση τους, όπως επίσης και τις απώλειες των αλιέων σε εργαλεία και αλιεύματα. 


Το κόστος ποικίλει ανά περιοχή καθώς, για παράδειγμα, στην Κρήτη υπάρχει ειδικός κλίβανος αποτέφρωσης ενώ στη Ρόδο όχι, συνεπώς, στην περίπτωση αυτή, πρέπει να συνεκτιμηθεί το διαφορετικό κόστος μεταφοράς των ψαριών.
Πρέπει, λοιπόν, να υπάρξει μία μελέτη για το κόστος ανά περιοχή και τι ύψος αποζημίωσης πρέπει να λαμβάνει ο κάθε αλιέας για κάθε κιλό λαγοκέφαλου που θα πιάνει. Οι ψαράδες δεν αναμένεται να βγάλουν χρήματα από την αρχή, σε καμία περίπτωση, όμως, δεν πρέπει να χάσουν χρήματα από αυτή τη διαδικασία. 
Χρειάζεται έγκριση από την Ε.Ε. για το κόστος και γενικά την ανάληψη ενός ανάλογου προγράμματος από το ΥΠΑΑΤ, κάτι που έγινε για την Κύπρο, όπου, όμως, τα χρήματα που δίνονται σε αυτό το πρόγραμμα, ανά κιλό λαγοκέφαλου είναι λιγότερα από αυτά που προτείνει κατ’ αρχήν το Υπουργείο για τους Έλληνες ψαράδες, για πολλούς λόγους, όπως για παράδειγμα το υψηλότερο ΦΠΑ, μεγαλύτερο κόστος μεταφοράς, κ.λπ.


Η πολιτική ηγεσία βλέπει θετικά την προσπάθεια που γίνεται, τόσο από τους αλιείς, όσο και από τις τοπικές διευθύνσεις αλιείας και το ΕΛΚΕΘΕ, και φαίνεται έτοιμη να δώσει λύσεις.
Η κ. Στουμπούδη εξηγεί στο Cretalive πως ο λαγοκέφαλος είναι ίσως το μεγαλύτερο πρόβλημα από τα εισβολικά είδη, καθώς κάνει μεγάλες ζημιές στα εργαλεία και στα αλιεύματα των ψαράδων ενώ θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία. Είναι τοξικό ψάρι, δεν μπορεί να καταναλωθεί και, παράλληλα, έχουν καταγραφεί λίγες ευτυχώς προς το παρόν επιθέσεις σε ανθρώπους. Για αυτό τον λόγο, έχουν γίνει προγράμματα ενημέρωσης στο ευρύ κοινό και από το ΕΛΚΕΘΕ.
Παράλληλα, πρόσφατη έρευνα του ΕΛΚΕΘΕ, με χρηματοδότηση του ΥΠΑΑΤ, έχει δείξει πως με θερμική επεξεργασία μπορεί να εξουδετερώσει κανείς την τοξίνη και έτσι ο λαγοκέφαλος να αξιοποιηθεί ως τροφή για άλλα ψάρια. Σε αυτή την κατεύθυνση θα μπορούσαν να λειτουργήσουν και βιοτεχνίες στην Ελλάδα, εφόσον αποδειχθεί ότι σε ορισμένες περιοχές αλιεύονται αρκετές ποσότητες λαγοκέφαλου. Αυτό αποτελεί μία προοπτική που επίσης βλέπει θετικά το Υπουργείο.

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση