Λαϊκή Συσπείρωση Γόρτυνας: Καταστροφή ο Υβριδικός Σταθμός στα Αστερούσια

Newsroom
Newsroom

"Ο λαός της περιοχής θα πληγεί ανεπανόρθωτα" επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» Γόρτυνας καταγγέλλει τη θετική γνωμοδότηση που έδωσε στις 20 Σεπτέμβρη η πλειοψηφία της Επιτροπής Χωροταξίας - Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης για τον υβριδικό σταθμό παραγωγής ενέργειας στα Αστερούσια . Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:

Ο λαός της περιοχής θα πληγεί ανεπανόρθωτα:

Οι «πράσινοι» επενδυτές θα τα σαρώσουν όλα και σε αυτή την περιοχή, που είναι μοναδικής φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς και τοπίου και από το 2020 έχει ενταχθεί στο Παγκόσμιο Δίκτυο Αποθεμάτων Βιόσφαιρας της UNESCO. Ο φυσικός πλούτος της περιοχής θα καταστραφεί χωρίς επιστροφή, με την ιδιωτική επένδυση για εγκατάσταση ανεμογεννητριών και φωτοβολταϊκών και των συνοδών τους έργων, συνολικής έκτασης 1.889.000 τμ., αλλοιώνοντας την ιστορική, αρχαιολογική, οικολογική φυσιογνωμία των Αστερουσίων.

Οι επιπτώσεις στην οικονομία και στο εισόδημα του λαού της περιοχής, με την αλλαγή χρήσεων γης, διώχνοντας αγρότες, κτηνοτρόφους, μελισσοκόμους θα είναι πολλαπλές και βαριές.

Και στο κομμάτι της ενέργειας κανένα απολύτως όφελος δεν υπάρχει, αφού αυτές οι επενδύσεις έχουν αποκλειστικό σκοπό το κέρδος των αρπακτικών της «πράσινης οικονομίας» και σε καμία περίπτωση το φθηνό ρεύμα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τους αγρότες και τα νοικοκυριά. Άλλωστε, ακριβώς αυτή η πολιτική με την απελευθέρωση της Ενέργειας, με την «πράσινη μετάβαση», την απολιγνιτοποίηση, κτλ, προς όφελος των κερδών των ενεργειακών ομίλων, είναι εκείνη που οδήγησε στην εκτόξευση της ενεργειακής φτώχειας, στην εκτίναξη των τιμολογίων ρεύματος και με όλες τις άλλες συνεπαγόμενες επιπτώσεις. Για παράδειγμα, με την ακρίβεια στο ρεύμα, το νερό για τα λαϊκά νοικοκυριά και τους βιοπαλαιστές αγρότες έχει γίνει ακόμη πιο ακριβό εμπόρευμα, στα πλαίσια της διαχείρισής του με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια από δήμους, δημοτικές επιχειρήσεις, ΤΟΕΒ. 

Τα παραπάνω σχέδια για τα Αστερούσια δεν ήρθαν στα ξαφνικά και ούτε μας βρίσκουν αδιάβαστους! Εντάσσονται στους σχεδιασμούς της ΕΕ, που υλοποιούνται από όλες τις κυβερνήσεις, οι οποίες έχουν αναγορεύσει την Ελλάδα ως περιοχή στρατηγικής σημασίας για την ανάπτυξη των ΑΠΕ, σε βουνά και σε θάλασσες. Χέρι - χέρι, όλες οι κυβερνήσεις προώθησαν ένα νομοθετικό πλαίσιο που σταδιακά επιτρέπει ΑΠΕ παντού, πρακτικά χωρίς περιορισμούς και με αδειοδοτήσεις με fast track διαδικασίες. Στα πλαίσια αυτά και η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη των περιοχών του Δικτύου NATURA Κεντρικής και Ανατολικής Κρήτης Natura 2000. Υπό τον μανδύα ενός «φιλοπεριβαλλοντικού αφηγήματος» εξυπηρετούνται οι όμιλοι για να μπορούν να εγκαταστήσουν και να αναπτύξουν γρήγορα και χωρίς εμπόδια αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα, μεταλλευτικές δραστηριότητες, κ.τ.λ. όπου και όσα θέλουν, αρκεί να εξασφαλίσουν τα επιχειρηματικά κέρδη. 

Το σχεδιαζόμενο έγκλημα στην περιοχή των Αστερουσίων δε θα εμποδιστεί με το ψευτομέτωπα μόνο για συγκεκριμένες θέσεις της εγκατάστασης. Διότι πόσο μετωπικό είναι το να αντιδράς και την ίδια στιγμή να βάζεις φαρδιά πλατιά την υπογραφή σου για την απελευθέρωση της Ενέργειας και τις Ενεργειακές Κοινότητες; Στην ίδια ακριβώς κατεύθυνση και η κοροϊδία για τα «Απάτητα Βουνά», χωρίς καμία ουσιαστική πρόβλεψη που να βάζει φρένο στην ασυδοσία των ομίλων στο χώρο της ενέργειας. Τα «Απάτητα Βουνά» είναι ήδη πατημένα από τους ομίλους με βάση τους νόμους όλων των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, που υλοποιούν τη στρατηγική της «πράσινης μετάβασης» της EE.

Καλούμε τον λαό της περιοχής να αντισταθεί στο επιχειρούμενο έγκλημα, ενάντια στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην ευρύτερη περιοχή των βουνοκορφών των Αστερουσίων. Να μην επιτρέψει να «θυσιαστούν» τα Αστερούσια στην καπιταλιστική κερδοφορία και ταυτόχρονα να διεκδικήσει ρεύμα φθηνό για όλο τον λαό. 

 

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ