Λαϊκή Συσπείρωση Ηρακλείου: Στο Δημοτικό συμβούλιο τα προβλήματα στα σχολεία

Στο "μικροσκόπιο" η πρώην Ακαδημία και το "Μποδοσάκειο"

Αίτημα για συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο του σοβαρού κτηριακού προβλήματος της πρώην Ακαδημίας στο Ηράκλειο, κατέθεσε η Λαϊκή Συσπείρωση Ηρακλείου με την παράκληση να εισαχθεί στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση του Σώματος.

Ηράκλειο: “Βράζουν” παιδιά και γονείς για τα σχολεία στην Παλιά Παιδαγωγική Ακαδημία - Πότε θα ολοκληρωθεί το υπολειπόμενο έργο
Ηράκλειο: “Βράζουν” παιδιά και γονείς για τα σχολεία στην Παλιά Παιδαγωγική Ακαδημία - Πότε θα ολοκληρωθεί το υπολειπόμενο έργο
ΚΡΗΤΗ

Ηράκλειο: “Βράζουν” παιδιά και γονείς για τα σχολεία στην Παλιά Παιδαγωγική Ακαδημία - Πότε θα ολοκληρωθεί το υπολειπόμενο έργο

Όπως σημειώνει:

"Με το άνοιγμα της νέας σχολικής χρονιάς, τα προβλήματα είναι φέτος ακόμη πιο εκρηκτικά, με σοβαρές καταγγελίες συλλόγων γονέων και εκπαιδευτικών όπως και με εκκρεμότητες σε μια σειρά σχολικές μονάδες.

  1. Η πρώην Ακαδημία στη οποία σταματάει το έργο με πολλές ακόμη εκκρεμότητες μέχρι την ολοκλήρωση του με βάση την καταγγελία των συλλόγων γονέων (επισυνάπτεται). Ζητάμε να συζητηθεί αυτοτελώς και να καλεστούν οι σύλλογοι γονέων και όλοι οι αρμόδιοι φορείς ώστε να βρεθεί λύση. Να διασφαλιστεί ΑΜΕΣΑ η ολοκλήρωση του έργου!
  2.    Ενώ ήταν γνωστό το πρόβλημα στη στέγαση των 10 νηπιαγωγείων από πέρυσι και η νέα χρονιά ξεκινάει χωρίς να έχει βρεθεί λύση. Με ευθύνη κεντρικού και τοπικού κράτους να διασφαλιστεί ΑΜΕΣΑ η στέγαση των σχολικών μονάδων σε κατάλληλα κτίρια χωρίς την επιβάρυνση των κοντινών σχολείων!
  3.   Σοβαρές καταγγελίες για την ασφάλεια των μαθητών έχουν γίνει και για την κατάσταση της σχολικής στέγης στο Μποδοσάκειο με υγρασία, φθορές στη στέγη και δομικά υλικά που αποκολλώνται. Μέχρι σήμερα έχουν ολοκληρωθεί όλες οι απαιτούμενες εργασίες για την ασφαλή στέγαση μαθητών και εκπαιδευτικών;
  4.   Τα θέματα ασφάλειας που είχαν τεθεί από το σύλλογο γονέων στο 34ο ΔΣ για την ασφάλεια μετακίνησης και πρόσβασης των μαθητών κυρίως επί της οδού Σβάιτσερ ή οποία παραμένει διπλής κατεύθυνσης και χωρίς πεζοδρόμηση. Τι μέτρα θα παρθούν για να μην υπάρξει και στον Ξηροπόταμο ατύχημα παρόμοιο με του ΙΤΕ.   
  5. Από πέρυσι είχε ξεκινήσει η διαδικασία για να μπουν σκέπαστρα σε μια σειρά σχολεία. Σε πόσα από αυτά έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες μέσα στο καλοκαίρι και πριν το άνοιγμα των σχολείων; Τι θα γίνει με το σκέπαστρο στα ειδικά σχολεία ώστε πριν αρχίζουν οι βροχές να μην έρθουμε ξανά αντιμέτωποι με εικόνες ντροπής όπου μαθητές δεν μπορούν να βγουν από τις αίθουσες!
     

Σε ανακοίνωση των Συλλόγων Γονέων των σχολείων της «Ακαδημίας» είχε αναφερθεί ότι:

"Σταματάει (και επισήμως) το έργο της πρώην Ακαδημίας. Ομολογία αποτυχίας από τον Δήμο Ηρακλείου.

Διαμαρτυρία και συνέντευξη Τύπου την Παρασκευή μετά τον αγιασμό

Μετά από τέσσερα χρόνια και… εννιά παρατάσεις, ο Δήμος Ηρακλείου σταματά το έργο στατικής ενίσχυσης του σχολικού συγκροτήματος της πρώην Ακαδημίας. Το έργο διακόπτεται, στη μέση της εργολαβίας, ομολογώντας την πλήρη αποτυχία της δημοτικής αρχής στο θέμα της σχολικής μας στέγης. 

Με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς και ενώ το τρίτο από τα τέσσερα κτίρια του συγκροτήματος παραμένει ένα επικίνδυνο κουφάρι (στην ίδια κατάσταση που ήταν και στον περσινό αγιασμό) οι σύλλογοι γονέων απαιτήσαμε απαντήσεις και λύσεις. Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου στην Τεχνική Υπηρεσία ο αντιδήμαρχος και τα στελέχη του Δήμου μας ενημέρωσαν πως η σύμβαση με τον ανάδοχο (Λυδάκης Κατασκευαστική), ολοκληρώνει το οικονομικό της αντικείμενο. Όχι όμως κλείνοντας το τρίτο από τα τέσσερα κτίρια, (της οδού Σγουρομαλλίνης) αλλά αφήνοντάς το στα μπετά, να χάσκει πάνω από τα κεφάλια των παιδιών μας. 

Τώρα μας υπόσχονται την εκπόνηση νέας… «μελέτης – σκούπας», και κατόπιν νέα προκήρυξη, νέο διαγωνισμό, νέες πιθανές ενστάσεις και εγκατάσταση νέου εργολάβου – αναδόχου (πιθανώς και του ίδιου;) για να ολοκληρώσει αυτά που έμειναν στη μέση. Στην καλύτερη περίπτωση μιλάμε για άλλους 6-10 μήνες απραξίας σε μια σχολική κοινότητα που φέτος για 5η χρονιά θα ξεκινήσει μαθήματα σε εργοτάξιο με οικίσκους. Ανακοινώνουν τώρα τη διακοπή ενός έργου που ουσιαστικά έχει διακοπεί εδώ και έναν ολόκληρο χρόνο. Τότε προς τι οι συνεχείς παρατάσεις; Προς τι οι συνεχείς διαβεβαιώσεις και ο εμπαιγμός προς τη σχολική μας κοινότητα; 

Ακόμα όμως και η νέα μελέτη – σκούπα, δεν φαίνεται να αντιμετωπίζει όλα τα προβλήματα που μας ταλαιπώρησαν στην πορεία του έργου μέχρι σήμερα. Χωρίς εγγυήσεις για αντικατάσταση του συστήματος θέρμανσης στα δύο κτίρια που απομένουν και κυρίως χωρίς να περιλαμβάνουν την κατασκευή αίθουσας πολλαπλών χρήσεων, δέσμευση που έχει αναλάβει από το 2024 ο ίδιος ο δήμαρχος Αλέξης Καλοκαιρινός απέναντι στη σχολική μας κοινότητα. Δέσμευση που τώρα πετιέται στο καλάθι των αχρήστων. 

Ξανά χωρίς θέρμανση και χωρίς κλιματισμό 

Πέρυσι τον χειμώνα το μισό σχολείο έμεινε χωρίς θέρμανση και χωρίς κλιματισμό. Έτσι ξεκινάμε και φέτος. Η αντλία θερμότητας που αγοράστηκε και τοποθετήθηκε τον Μάιο του 2024, παραμένει δυόμισι χρόνια τώρα χωρίς ηλεκτρική σύνδεση και τα παιδιά μας ζεσταίνονταν με θερμοπομπούς, ενώ άνοιξη και φθινόπωρο η ζέστη είναι αφόρητη αφού χωρίς την αντλία δεν λειτουργούν και τα fan coils που τοποθετήθηκαν. Στη συνάντηση, οι  υπηρεσιακοί και ο αντιδήμαρχος μας υποσχέθηκαν πως φέτος (μετά τον Οκτώβριο) θα συνδεθεί επιτέλους το ρεύμα αλλά με το άνοιγμα του σχολείου το καλύτερο που μπορούν να κάνουν -χωρίς ούτε και για αυτό να δεσμευτούν - είναι να βάλουν ανεμιστήρες. 

Κορυφαία έκφανση της απραξίας του Δήμου Ηρακλείου είναι η αδυναμία τους ακόμα και να ανοίξουν μια δεύτερη είσοδο στο σχολείο, που παρανόμως λειτουργεί εδώ και ένα χρόνο χωρίς εναλλακτική προσέλευσης και αποχώρησης για τα 300 παιδιά. Εδώ και δύο χρόνια μας υπόσχονται την απομάκρυνση του κλειστού περιπτέρου ώστε να γίνει διαπλάτυνση της δεύτερης εισόδου επί της Λ. Ακαδημίας (Α. Παπανδρέου). Μετά από τόσα αιτήματα και έγγραφα, ούτε καν για αυτό δεν μπόρεσαν να μας δώσουν σαφές χρονοδιάγραμμα...

Η πρώην Ακαδημία έχει ήδη μετατραπεί σε γιοφύρι της Αρτας. Για εμάς και τα παιδιά μας, ο μόνος δρόμος είναι αυτός του αγώνα και της διαμαρτυρίας. 

Την Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου αμέσως μετά τον αγιασμό, καλούμε τους γονείς και τα ΜΜΕ σε παράσταση διαμαρτυρίας και συνέντευξη Τύπου στον χώρο του σχολείου. (στις 10 π.μ.) ακριβώς μπροστά στο γιαπί που θα αναγκαστούμε να υποστούμε για ακόμα μία ολόκληρη σχολική χρονιά. 

Ζητάμε να σταματήσει ο εμπαιγμός της σχολικής μας κοινότητας. 
Απαιτούμε:

Ολοκλήρωση των εργασιών τουλάχιστον στο κτίριο της Σγουρομαλλίνης, ΠΡΙΝ το κλείσιμο της εργολαβίας (εξάλλου στον εργολάβο έχει δοθεί παράταση μέχρι τον Δεκέμβριο του 2026).
ΑΜΕΣΗ σύνδεση του ρεύματος και μεταφορά των γραμμών του ΔΕΔΔΗΕ ώστε να λειτουργήσει κανονικά ο κλιματισμός και η θέρμανση σε όλο το σχολείο.
Περίληψη της ΑΙΘΟΥΣΑΣ ΠΟΛΛΑΠΛΩΝ ΧΡΗΣΕΩΝ και ΟΛΩΝ των αναγκαίων παρεμβάσεων στη νέα «μελέτη – σκούπα» και σαφές, αυστηρό χρονοδιάγραμμα για την εκπόνηση, προκήρυξη και υλοποίηση του νέου έργου"

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο 


 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση