Λεκτική και σωματική βία σε βάρος εργαζομένων, καταγγέλλει το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ηρακλείου

Λεκτική και σωματική βία σε βάρος εργαζομένων, καταγγέλλει το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ηρακλείου
Newsroom
Newsroom

"Πίσω από την λάμψη του χρήματος και τις βιτρίνες των καλαίσθητων ξενοδοχείων εξελίσσεται ένα δράμα"

Την ώρα που η τουριστική σεζόν έχει ξεκινήσει, με την πληρότητα μάλιστα στην Κρήτη να αγγίζει σύμφωνα με τους παράγοντες της αγοράς, το 70% στα ξενοδοχεία που έχουν ανοίξει αλλά και τη στιγμή που παραμένει φλέγον θέμα η απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας στις ξενοδοχειακές μονάδες, το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων του νομού Ηρακλείου καταγγέλλει "συνθήκες γαλέρας" στα ξενοδοχεία του νομού και τονίζει ότι δέχεται "καταγγελίες λεκτικής και σωματικής βίας από προϊσταμένους τμημάτων σε βάρος εργαζομένων".

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Σωματείου:

Νομός Ηρακλείου, ένας από τους κορυφαίους αν όχι ο κορυφαίος και δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς για Έλληνες και ξένους επισκέπτες που πληρώνουν αδρά για τις υπηρεσίες που τους παρέχονται. Πίσω από την λάμψη του χρήματος και τις βιτρίνες των καλαίσθητων ξενοδοχείων εξελίσσεται ένα δράμα για ένα μεγάλο ποσοστό εργαζομένων.

Και φέτος παρατηρούνται φαινόμενα από ξενοδοχειακές επιχειρήσεις να εκμεταλλεύονται τους εργαζόμενους. Η εντατικοποίηση χτυπάει κόκκινο σε πολλές περιπτώσεις, εργασία χωρίς ρεπό, υπερεργασία και  υπερωρίες απλήρωτες, καταπάτηση της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Ωστόσο δεν φτάνουν όλα αυτά, έχουμε πλέον και περιπτώσεις καταγγελιών λεκτικής και σωματικής βίας από προϊσταμένους τμημάτων σε βάρος εργαζομένων.

Καλούμε τους συναδέλφους ξενοδοχοϋπάλληλους όταν διαπιστώνουν τέτοιου είδους φαινόμενα να τα καταγγέλλουν στο Σωματείο μας για να παρεμβαίνουμε άμεσα.

Σχετικά με το μείζον πρόβλημα της ανεπάρκειας  εποχικού προσωπικού στον κλάδο του τουρισμού και της εστίασης φέτος είναι εντονότερο και οι αιτίες είναι πολλές.

Τις έχουμε επισημάνει και αναδείξει όπου και όποτε έχει χρειαστεί. Δυστυχώς όμως η θέση και η στάση της Κυβέρνησης από την μια και κάποιοι επιχειρηματίες στα ξενοδοχεία και στην εστίαση από την άλλη, δίνουν την εύκολη απάντηση ότι οι εργαζόμενοι βαριούνται και οι νέοι δηλώνουν απρόθυμοι.

Εμείς από την πλευρά μας τους καλούμε να επιδείξουν όλοι οι εμπλεκόμενοι στο κομμάτι του τουρισμού και η πολιτεία την απαιτούμενη σοβαρότητα γιατί εκτιμούμε ότι το πρόβλημα θα είναι εντονότερο χρόνο με τον χρόνο με τις όποιες συνέπειες για το τουριστικό προϊόν.

Δυστυχώς αν δεν βάλουμε τα πράγματα σε διαφορετική βάση κατ’ εμάς θα διογκωθεί το πρόβλημα με τραγικές συνέπειες τόσο στην ποιότητα της απασχόλησης των εργαζομένων όσο και στις παρεχόμενες υπηρεσίες που προσφέρουμε".

 

Δείτε επίσης:

Καταγγελίες για ατέλειωτα ωράρια σε ξενοδοχεία - "γαλέρες", με ένα σάντουιτς κι ένα νερό!

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

 

 

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ