Λογιάδης: Εν αναμονή της νέας απόφασης του ΣτΕ για τα αναδρομικά των συντάξεων

Τι απάντησε το αρμόδιο Υπουργείο

Τη νέα  απόφαση του ΣτΕ αναμένει το υπουργείο Εργασίας ως  προς το θέμα της χορήγησης ή μη αναδρομικών ποσών που αφορούν μειώσεις συντάξεων που έχουν χωρήσει κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του ν.4051/2012 και ν.4093/2012 οι οποίες κρίθηκαν αντισυνταγματικές με βάση την αρ.2287/2015 απόφαση του ΣτΕ. 

Αυτό αναφέρεται μεταξύ άλλων στην απάντηση που απέστειλε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης, σε αναφορά που κατέθεσε ο βουλευτής Ηρακλείου του ΜέΡΑ25, Γιώργος Λογιάδης.

Ο κ. Λογιάδης συγκεκριμένα κατέθεσε το ψήφισμα διαμαρτυρίας  της Ανώτατης Γενικής Συνομοσπονδίας Συνταξιούχων Ελλάδος (Α.Γ.Σ.Σ.Ε.) που εκδόθηκε τον Ιανουάριο του 2020 και καταγγέλλονταν «οι μεθοδεύσεις του ΕΦΚΑ με την σημερινή πιλοτική δίκη του ΣτΕ».

Το εν λόγω ψήφισμα αναδεικνύει τα αιτήματα των συνταξιούχων για αναγνώριση της συμβολής και του ρόλου τους στην οικονομικοπολιτική και κοινωνική ζωή της χώρας ενώ θέτει και το θέμα της  τμηματικής καταβολής των «δικαιούμενων αναδρομικών», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, σύμφωνα με τη νομολογία του ΣτΕ του 2015.

 Ειδικά όσον αφορά στην καταβολή των αναδρομικών στο ψήφισμα της Α.Γ.Σ.Σ.Ε. αναφέρεται ότι: « οι μεθοδεύσεις του ΕΦΚΑ αποβλέπουν στην υπονόμευση των νόμιμων δικαιωμάτων των συνταξιούχων σε αναδρομικά που απορρέουν από σωρεία δικαστικών αποφάσεων σε συνδυασμό και με τη νομολογία της Ολομέλειας του ΣτΕ (Αποφάσεις 2287 & 2288/2015).  

Απαντώντας στο σχετικό ψήφισμα διαμαρτυρίας,  μέσω της ερώτησης του βουλευτή Ηρακλείου του ΜέΡΑ 25, ο  κ. Βρούτσης μεταξύ άλλων αναφέρει: «Ως προς το θέμα της χορήγησης ή μη αναδρομικών ποσών που αφορούν μειώσεις συντάξεων που έχουν χωρήσει κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του ν.4051/2012 και ν.4093/2012 οι οποίες κρίθηκαν αντισυνταγματικές με βάση την αρ.2287/2015 απόφαση του ΣτΕ επισημαίνεται ότι το όλο θέμα θα κριθεί εκ νέου από το ΣτΕ στο οποίο έχει προσφύγει ο e-ΕΦΚΑ και το οποίο θα αποφανθεί επί του όλου θέματος.

 Επομένως η απόφαση του ΣτΕ είναι εκείνη η οποία και θα καθορίσει και την αντιμετώπιση του από το Υπουργείο Εργασίας».

 

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ