Μ. Σενετάκης: "Έσπασε η σιωπή για τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας"

Newsroom
Newsroom

Ο βουλευτής Ηρακλείου της ΝΔ ενημερώθηκε για τη διοργάνωση σχετικής ημερίδας στο Ηράκλειο

“Το σημαντικό είναι ότι η σιωπή επιτέλους έσπασε”. Αυτό τόνισε ο Βουλευτής ΝΔ Ηρακλείου, Μάξιμος Σενετάκης στην Πρόεδρο της ENCLAVE κα Μαίρη Παχιαδάκη και τον συντονιστή των Έργων του Φορέα Νικόλαο Σπετσίδη, που τον επισκέφτηκαν στο γραφείο του, προκειμένου να τον ενημερώσουν για τους στόχους Ημερίδας που διοργανώνει ο Σύνδεσμος με θέμα την “ενίσχυση της ικανότητας των επαγγελματιών αναφορικά με την αναγνώριση και διαχείριση περιστατικών κακοποίησης ανηλίκων, με έμφαση στη διαδικασία της δικανικής συνέντευξης με ανήλικα θύματα και μάρτυρες βίας”.

Ο βουλευτής τόνισε ότι “επιτέλους αρχίσαμε να συζητάμε τρόπους αντιμετώπισης ενός θέματος που κατά το παρελθόν ήταν θαμμένο στα ταμπού και τις προκαταλήψεις. Ένα θέμα που κανείς δεν το έθιγε. Ουδείς ασχολούνταν”, ενώ παράλληλα εξέφρασε την ικανοποίηση του που ήταν η κυβέρνηση της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη που αντιμετώπισε το ζήτημα με γενναιότητα, που δεν φοβήθηκε αντιδράσεις και πολιτικό κόστος και ξεκίνησε μια εκστρατεία καταπολέμησης της ενδοοικογενειακής βίας σε κάθε μορφής της με θύματα γυναίκες και ανήλικα παιδιά.

“Ήταν μια εκστρατεία που δεν περιορίστηκε μόνο σε ευχολόγια. Υπήρξαν νομοθετικές πρωτοβουλίες. Αναμορφώθηκαν οι ποινές. Ενισχύθηκαν οι κοινωνικές δομές.”, είπε ο βουλευτής της ΝΔ, συμπληρώνοντας ότι οι πρωτοβουλίες όπως αυτή της Ημερίδας, που πραγματοποιήθηκε σήμερα, συνιστούν “το θετικό επακόλουθο μιας διαδικασίας που άνοιξε η Πολιτεία”.

Από την πλευρά τους η κα Παχιαδάκη και ο κ. Σπετσίδης σημείωσαν ότι το έργο της ENCLAVE δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της προστασίας των ανήλικων θυμάτων κακοποίησης και της αποφυγής δευτερογενούς θυματοποίησης τους μετά την καταγγελία. Σημείωσαν δε, πως τα ανήλικα θύματα σεξουαλικές κακοποίησης καλούνται συχνά περισσότερες από μια φορές να περιγράψουν τα δεινά της παραβίασης που υπέστησαν σε επαγγελματίες των υπηρεσιών ψυχικής υγείας και του συστήματος της ποινικής Δικαιοσύνης. Μια εξαιρετικά δυσχερή και επώδυνη διαδικασία.

Εδώ λοιπόν βρίσκεται το πρόβλημα και η λύση. Οι επαγγελματίες κινδυνεύει, ανάλογα με την μεθοδολογία που θα ακολουθήσουν, να επηρεάσουν, να παραπλανήσουν, να υπονομεύσουν, να καθοδηγήσουν, να πληγώσουν. Για αυτό και απαιτείται υιοθέτηση διαφορετικών μεθόδων προσέγγισης για να ακουστεί ένα παιδί, να μην αντιδράσει αρνητική στην αποκάλυψη της κακοποίησης του κοκ.

“Όλα αυτά είναι θέματα που θα κληθούν να λύσουν οι ειδικοί”, αντέτεινε ο κ. Σενετάκης, τονίζοντας πως “οι επιστήμονες δεν έχουν πια μόνο το λόγο. Έχουν πλέον την έμπρακτη αρωγή και συμπαράσταση της Πολιτείας η οποία είναι έτοιμη να ακούσει νέες ιδέες. Έτοιμη να υιοθετήσει επιστημονικά τεκμηριωμένες προτάσεις. Πλέον προχωράμε στις πράξεις και τα έργα”.

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ