«Μας πληρώνουν με υποτροφίες και… μας τις ζητάνε πίσω»! Δείτε βίντεο

Newsroom
Newsroom

Οι νέοι ερευνητές έχουν πολλούς λόγους για να εγκαταλείψουν τη χώρα μας… Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο ΙΤΕ.

Με χαρά πήραν μία υποτροφία από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών και τώρα βρίσκονται να χρωστάνε χιλιάδες ευρώ!
Το ΙΚΥ έθεσε διορία ως τις 30 Σεπτεμβρίου σε επιστήμονες για να έχουν ολοκληρώσει τη διδακτορική τους διατριβή, κάτι που για χίλιους λόγους δεν είναι εφικτό. Ως συνέπεια, τους ζητά πίσω τα δεδουλευμένα δύο και τριών χρόνων!


Το πρωί της Τρίτης, επιστήμονες πραγματοποίησαν συγκέντρωση στο Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας(ΙΤΕ) μετά από κάλεσμα του Συλλόγου ερευνητών/ ερευνητριών και εργαζομένων στην έρευνα Ηρακλείου. Το απόγευμα, στις 7, γίνεται συγκέντρωση στην πλατεία Ελευθερίας.

ικυ
Η πρόεδρος του συλλόγου, κ. Μαρία Ελένη Κωνσταντίνου, εξηγεί πως η ερευνητική διαδικασία έχει πολλά κομμάτια και δεν μπορεί να τη συγκεκριμενοποιήσει κανείς σε χρόνο ή ποιότητα.
Οι άνθρωποι που κινδυνεύουν να γυρίσουν πίσω τα δεδουλευμένα τους, έχουν καταβάλλει κόπο και ώρες έρευνας για να φτάσουν σε ένα σημείο, χωρίς αυτό να σημαίνει πως έχουν ολοκληρώσει τη διατριβή τους μέσα στον χρόνο που ορίζει το ΙΚΥ.
Εξηγεί ότι η υποτροφία δεν καλύπτει εξοπλισμό, αναλώσιμα, έναν μονάχα μικρό μισθό που καταβάλλεται με καθυστέρηση.

«Πληρωνόμαστε με υποτροφίες και θα φτάσουμε να τις χρωστάμε στο ΙΚΥ», λέει χαρακτηριστικά.


Σημειώνεται πως την ώρα της κινητοποίησης, ήταν σε εξέλιξη, στο ΙΤΕ, η ημερίδα των επτά νέων Ελληνικών Εδρών του Ευρωπαϊκού Χώρου Έρευνας (ERA Chairs), οι οποίες συντονίζονται από Ελληνικά ερευνητικά κέντρα και πανεπιστήμια στο πλαίσιο του προγράμματος Ορίζοντας Ευρώπη. 
Παρόντες ήταν, μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Μάξιμος Σενετάκης, και ο Γενικός Γραμματέας Ανώτατης Εκπαίδευσης καθ. Οδυσσέας Ζώρας.
 

Στα "κάγκελα" οι εργαζόμενοι του ΙΤΕ

Ο Σύλλογος Εργαζομένων στο ΙΤΕ (ΣΕΙΤΕ), με ανακοίνωσή του, "εκφράζει για μια ακόμη φορά την αντίθεσή του στους εκβιασμούς του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ) προς του Υποψήφιους Διδάκτορες, Υπότροφους του Ιδρύματος, για την κατάθεση στων διατριβών τους στο ΙΚΥ μέχρι της 30 Σεπτεμβρίου ενώ, σε περίπτωση που δεν πραγματοποιηθεί αυτό,  το ΙΚΥ ζητά να του επιστραφεί το σύνολο της καταβληθείσας υποτροφίας. Όπως έχουμε ενημερωθεί, από το ΙΚΥ δόθηκε παράταση μέχρι τις 30 Οκτωβρίου για ορισμένους υποψήφιους Διδάκτορες. Το πρόβλημα όμως παραμένει καθώς όλοι γνωρίζουμε τις δυσκολίες εκπόνησης των διδακτορικών διατριβών και τους πλείστους λόγους, για τους οποίους αυτές οι διατριβές στις περισσότερες των περιπτώσεων ολοκληρώνονται εκπρόθεσμα", αναφέρει.

Όπως λέει, επιστολή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων σε Ερευνητικά Ιδρύματα Ιδιωτικού Δικαίου  (Π.Ο.Σ.Ε.Ε.Ι.Ι.Δ.), που μπορείτε να διαβάσετε ΕΔΩ, με θέμα την "Χορήγηση υποτροφιών από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ) σε Διδάκτορες που απασχολούνται στα ΕΚ-Ι και τα προβλήματα που ανακύπτουν κατά την απόδοση των χρημάτων στους δικαιούχους", ήδη από τον Ιούλιο του 2023, εστάλη σε όλους τους αρμόδιους φορείς. Τα προβλήματα πολλαπλά, όπως αναφέρονται στην επιστολή, με κυριότερο και επιτακτικά επείγον το θέμα της επιστροφής των τροφείων, για όσους υποψήφιους Διδάκτορες έχουν συμπληρώσει τα 3 χρόνια εκπόνησης της διατριβής, χωρίς να έχουν ολοκληρώσει τη διατριβή τους μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2023. Η Ομοσπονδία μας ζητά την άμεση διευθέτηση του συγκεκριμένου ζητήματος και την χορήγηση εύλογης παράτασης προς τους Υποτρόφους.
 
"Καλούμε το ΙΚΥ να κατανοήσει τις αντικειμενικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι Υπότροφοί του και να  υιοθετήσει τα δίκαια αιτήματά τους. Επίσης, καλούμε όλους τους ακαδημαϊκούς φορείς, Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα στα οποία Υπότροφοι του ΙΚΥ διεξάγουν τη διατριβή τους να πάρουν ξεκάθαρη θέση στο συγκεκριμένο ζήτημα ώστε από κοινού να ασκήσουμε πίεση στο ΙΚΥ προκειμένου αυτό να σταματήσει την εκβιαστική του τακτική  και να στηρίξει έμπρακτα τους Υποψήφιους Διδάκτορες στην εκπόνηση της διατριβής τους", καταλήγει ο ΣΕΙΤΕ.

Δείτε επίσης:

Ζητάνε από τους ερευνητές να επιστρέψουν τα δεδουλευμένα τους! Διαμαρτυρία, την Τρίτη, στο Ηράκλειο

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ