Ζητάνε από τους ερευνητές να επιστρέψουν τα δεδουλευμένα τους! Διαμαρτυρία, την Τρίτη, στο Ηράκλειο

Κατερίνα Μυλωνά
Κατερίνα Μυλωνά

Νέοι ερευνητές αναρωτιούνται πώς θα καταπολεμήσουμε το brain drain με αυτές τις συνθήκες…

Της Κατερίνας Μυλωνά


Το brain gain είναι κάτι, στο οποίο ποντάρουν οι κυβερνήσεις των τελευταίων ετών. Ωστόσο, εύλογα αναρωτιέται κανείς πώς μπορεί να επιτευχθεί αυτός ο στόχος όταν το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών ζητά- ούτε λίγο, ούτε πολύ- πίσω τα δεδουλευμένα των ερευνητών!

Ο Σύλλογος ερευνητών/ ερευνητριών και εργαζομένων στην έρευνα Ηρακλείου καλεί σε συγκέντρωση στην είσοδο του ΙΤΕ, την Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου στις 11 το πρωί, και το απόγευμα, στις 7, στην πλατεία Ελευθερίας, έξω από την Περιφέρεια Κρήτης.
Οι επιστήμονες κάνουν λόγο για μια εκβιαστική πρακτική του ΙΚΥ καθώς τα χρονικά περιθώρια υποβολής των τελικών παραδοτέων σε δύο κύκλους υποτροφιών (Β Κύκλου και «ώριμων διδακτορικών») βαίνουν προς την ολοκλήρωση τους. 

Μέλος του συλλόγου αναφέρει στο Cretalive πως ο κλάδος αντιμετωπίζει ζητήματα επισφάλειας, δεν υπάρχουν συλλογικές συμβάσεις, πολλές φορές εργάζονται χωρίς να πληρώνονται ενώ δεν έχουν ένσημα και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Όπως αναφέρει, ήδη 100 περίπου υπότροφοι σε όλη τη χώρα έχουν ζητήσει να δοθεί παράταση στην προθεσμία που έδωσε το ΙΚΥ. Αυτό σημαίνει πως, αν δεν αλλάξει κάτι, θα κληθούν, μέσω της εφορίας, να καταβάλουν ένα σημαντικό ποσό, δηλαδή τα χρήματα για τα οποία δούλεψαν για 2 ή 3 χρόνια.
Όπως περιγράφει, οι υπότροφοι προσπαθούν με νύχια και με δόντια να ανταποκριθούν στην εκάστοτε διορία που τους δίνεται. Ωστόσο, πολλές φορές συμβαίνει κάτι απρόοπτο που αναγκαστικά πηγαίνει πίσω την ολοκλήρωση της διατριβής και ένας ερευνητής δεν πρέπει να τιμωρείται για αυτό και, μάλιστα, τόσο σκληρά.

ερευνητές

«Το ΙΚΥ επίμονα ζητάει από δεκάδες υποψήφιους/ες διδάκτορες/ισσες υποτρόφους να έχουν ολοκληρώσει τα διδακτορικά τους έως την 30η Σεπτεμβρίου με την απειλή να διεκδικήσει την επιστροφή του συνόλου των «τροφείων» με δικαστικά μέσα. Στην ουσία πρόκειται να ζητήσει από δεκάδες νέους/ες εργαζόμενους/ες επιστήμονες/ισσες την επιστροφή δεδουλευμένων έως και 36 μηνών (27.060€ για 36μηνη υποτροφία και 17.220€ για 24μηνη υποτροφία). Την ίδια στιγμή που εκατοντάδες χιλιάδες νέοι/ες επιστήμονες/ισσες φεύγουν στο εξωτερικό για να διεκδικήσουν αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης και που κράτος, κυβερνήσεις, και αρμόδιοι φορείς επικαλούνται την προθυμία τους να αντιμετωπίσουν την κοινωνική αιμορραγία του brain drain, το ίδιο κράτος, οι ίδιες κυβερνήσεις, και οι ίδιοι αρμόδιοι φορείς απειλούν τους/ις επιστήμονες/ισσες με οικονομική εξόντωση, διεκδικώντας δικαστικά ένα ποσό που αγγίζει τις 30.000 ευρώ, για χρόνο που οι συνάδελφοι/ισσες εργάστηκαν, και μάλιστα ανασφάλιστοι/ες, σε συνθήκες εργασιακής επισφάλειας», αναφέρεται, σε σχετική ανακοίνωση.

ερευνητές

Τονίζουν, ακόμα, πως «ως ΣΕΕΕΗ έχουμε ήδη καταγγείλει το ΙΚΥ, για την απαίτηση επιστροφής δεδουλευμένων από συναδέλφισσα, ΥΔ και μέλος του σωματείου μας, επειδή δεν ολοκλήρωσε «εγκαίρως» τη διατριβή της. Πρόσφατα, οι υπότροφοι τόσο του Β κύκλου όσο και των «ώριμων διδακτορικών», απέστειλαν υπογεγραμμένες επιστολές προς το ΙΚΥ με αιτήματα α) την οριζόντια παράταση της ημερομηνίας υποβολής του τελικού παραδοτέου, β) τον επαναπροσδιορισμό του τελικού παραδοτέου ούτως ώστε αυτό να μην είναι η διδακτορική τους διατριβή και γ) την κατάργηση του όρου της επιστροφής των «τροφείων» (δηλαδή των δεδουλευμένων τους). Ο πρόεδρος του ΙΚΥ στις απαντητικές επιστολές απέρριψε όλα τα αιτήματα, επικαλούμενος τόσο την ολοκλήρωση του σχετικού ΕΣΠΑ έως την 31η Δεκεμβρίου 2023, όσο και το γεγονός ότι οι όροι των υποτροφιών αφενός έχουν «υποχρεωτικό χαρακτήρα» και αφετέρου δεν αποτελεί αρμοδιότητα του ΙΚΥ η τροποποίησή τους, καθώς προβλέπονται και στη σχετική ΚΥΑ.

Ουσιαστικά, ο πρόεδρος του ΙΚΥ είπε στους/ις συναδέλφους/ισσες υποτρόφους ότι άπαξ και οι συμβάσεις έχουν υπογραφεί, όσο επαχθείς και αν είναι οι όροι τους, ούτε το ΙΚΥ αλλά και (απ’ ό,τι φαίνεται) ούτε τα αρμόδια Υπουργεία διατίθενται να τους αλλάξουν, εκμεταλλευόμενοι προσχηματικά το πολύπλοκο γραφειοκρατικό πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους. Δεν λαμβάνεται, ωστόσο, υπόψιν το παγκόσμιο και εγχώριο πλαίσιο όπως δημιουργήθηκε από την πανδημία, το οποίο a priori δημιούργησε συνθήκες μεγάλης δυσκολίας στην έρευνα. Αυτό το πανδημικό πλαίσιο (με τις επιπτώσεις στον προσωπικό προγραμματισμό, στη σωματική και ψυχική υγεία, αλλά και στην αύξηση του κόστους ζωής) δεν μπορεί παρά να είναι ταυτόσημο με τους «λόγους ανωτέρας βίας» που αναφέρονται στις συμβάσεις των υποτρόφων/ισσων με το ίδρυμα ως αιτία αναστολής/αναίρεσης των απαιτήσεων του. Η ίδια αυτή πρόβλεψη της σύμβασης έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τους ισχυρισμούς του ΙΚΥ ότι δεν υπάρχουν περιθώρια τροποποιήσεων και μεταθέσεως του χρονοδιαγράμματος των πράξεων. Απαιτούμε από το ΙΚΥ να αναλάβει τις ευθύνες του ως διαχειριστής του έργου.»

Οι ερευνητές θεωρούν απαράδεκτο «να διεκδικούνται πίσω χρήματα υποτροφίας από οποιονδήποτε συνάδελφο/ισσα μας, χρήματα τα οποία έχουν δουλευτεί και με το παραπάνω, χρήματα που αδίκως ονομάζονται «τροφεία» καθώς πρόκειται για δεδουλευμένα. Για την πλειοψηφία όσων εκπονούν διδακτορική διατριβή, αυτή είναι η μόνη πηγή βιοπορισμού τους. Ταυτόχρονα, ο όρος της παράδοσης μιας ολόκληρης διατριβής εντός ενός συγκεκριμένου, εξαιρετικά συμπυκνωμένου και περιορισμένου, και πλέον εκβιαστικού χρονικού πλαισίου, είναι εντελώς αντι-επιστημονικός καθώς σε όλα τα επιστημονικά αντικείμενα, και σε όλες τις βαθμίδες, μια πρωτότυπη έρευνα μπορεί να συναντήσει αμέτρητες καθυστερήσεις που συχνά δεν είναι στην ευχέρεια των ερευνητών/τριών να τις διαχειριστούν.»

Ερευνητές Απεργία Ηράκλειο

Οι επιστήμονες προχωρούν την Τρίτη σε απεργία και ζητούν:
    «Κατάργηση της ΚΥΑ 152694/Ζ1/25.11.2021 (ΦΕΚ 5584 Β’) που υποχρεώνει την επιστροφή δεδουλευμένων από τους/τις συναδέλφους/φισσες μας. Καμία διεκδίκηση δεδουλευμένων
από το ΙΚΥ και οποιοδήποτε άλλο ίδρυμα, να σταματήσουν άμεσα οι εκβιασμοί.
    Διαμόρφωση των προαπαιτούμενων παραδοτέων σε κάθε χρηματοδοτούμενο έργο με
βάση την εκάστοτε επιστημονική/ερευνητική διαδικασία. Άμεση αλλαγή των παραδοτέων που είναι πέραν των δυνατοτήτων και αρμοδιοτήτων των υποψηφίων διδακτόρων.
    Ενιαία Συλλογική Σύμβαση Εργασίας στον κλάδο της έρευνας η οποία να καλύπτει πλήρως τις μισθολογικές και ασφαλιστικές ανάγκες και τα εργασιακά μας δικαιώματα.
   Κατάργηση του άθλιου καθεστώτος των υποτροφιών. Συμβάσεις που αναγνωρίζουν την εργασία μας».

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ