Μ. Καρυστιανού: "Μαζί με τα παιδιά μας εξαϋλώθηκε και ο φόβος!"

Newsroom
Newsroom

Πλήθος κόσμου στην εκδήλωση του Συμποσίου Πολιτισμού με ομιλητές τη Μαρία Καρυστιανού, τον Παύλο Ασλανίδη και τη νομική σύμβουλο Ελεονώρα Γεωργίου

Πλήθος κόσμου συμμετείχε στην εκδήλωση που διοργάνωσε το απόγευμα του Σαββάτου στο πάρκο Γεωργιάδη στο Ηράκλειο το Συμπόσιο Πολιτισμού με θέμα «Τέμπη, Αλήθεια, Δικαιοσύνη, Διαφάνεια». Η εκδήλωση ξεκίνησε με δρώμενα στο κέντρο της πόλης ενώ κεντρικοί ομιλητές ήταν η Μαρία Καρυστιανού, πρόεδρος του Συλλόγου Συγγενών Θυμάτων Τεμπών 2023, ο Παύλος Ασλανίδης και η νομική σύμβουλος Ελεονώρα Γεωργίου.

Καρυστιανού ομιλία

Παρακολουθήστε ολόκληρη την εκδήλωση:

 

Η εκδήλωση στο πάρκο Γεωργιάδη ξεκίνησε με μουσικό δρώμενο από τους Ρος Ντέιλι, Κέλλυ Θωμά και Μάνο Παπαδάκη, ενώ οι ποιητές Ζαχαρίας Κατσακός και Δημήτρης Περοδασκαλάκης, απήγγειλαν ποίηση του Γιώργου Σεφέρη και του Γιάννη Ρίτσου.

Καρυστιανού εκδήλωση
                        

"Μαζί με τα παιδιά μας εξαϋλώθηκε και ο φόβος"

Με παρατεταμένο χειροκρότημα ο κόσμος υποδέχθηκε την πρόεδρο του Συλλόγου Συγγενών Θυμάτων Τεμπών, Μαρία Καρυστιανού, η οποία ξεκίνησε την ομιλία της επισημαίνοντας με έμφαση ότι θα συνεχίσει τον αγώνα της, μαζί με τα υπόλοιπα μέλη του συλλόγου για την πλήρη αποκάλυψη της αλήθειας. "Τη νύχτα εκείνη" είπε χαρακτηριστικά "μαζί με τα παιδιά μας εξαϋλώθηκε και ο φόβος μας!". Ο στόχος μας δήλωσε ακόμη είναι ακέραιος και διεκδικούμε ασφάλεια, διαφάνεια και δικαιοσύνη. Απευθυνόμενη στους συμμετέχοντες στην εκδήλωση η κ. Καρυστιανού είπε "η δικαιοσύνη είναι στα δικά σας χέρια, στα χέρια της κοινωνίας. Η ελληνική κοινωνία έχει πονέσει τα παιδιά μας, τα γνωρίζει και τα αντιμετωπίζει σαν δικά της παιδιά".

"Νομοθετήθηκε το έγκλημα ως ασυλία" υπογράμμισε ακόμη η πρόεδρος του Συλλόγου Συγγενών Θυμάτων Τεμπών και "αποπερατώθηκε η απόλυτη ύβρις σε μια χώρα που ανέκαθεν τιμούσε τους νεκρούς της". 

Ερωτηθείσα σχετικά η κ. Καρυστιανού σχετικά με την πορεία του ψηφίσματος της ελληνικής κοινωνίας για την εθνική τραγωδία των Τεμπών, τόνισε ότι "προσπάθησαν να μπλοκάρουν το ψήφισμα" αλλά ο Σύλλογος θα προσπαθήσει να το καταθέσει πριν από τις ευρωεκλογές.

Παρακολουθήστε ολόκληρη την ομιλία της Μαρίας Καρυστιανού:

Με την έναρξη της εκδήλωσης τον λόγο έλαβε η νομική σύμβουλος Ελεονώρα Γεωργίου η οποία επισήμανε χαρακτηριστικά "Είμαστε ακόμα στο στάδιο της εξέτασης μαρτύρων και της συλλογής στοιχείων. Ο τόπος του εγκλήματος αλλοιώθηκε πλήρως με μια διαδικασία που ξεκίνησε την 1η Μαρτίου και ολοκληρώθηκε σε πέντε ημέρες με κυβερνητική ευθύνη".

Από την πλευρά του ο Παύλος Ασλανίδης, πατέρας ενός από τα θύματα των Τεμπών, τόνισε "Ξεκάθαρη μαζική δολοφονία αθώων ανθρώπων που εμπιστεύτηκαν δημόσιο μέσο μεταφοράς. Μίλησαν για θυσία. Αν έπρεπε να γίνει θυσία ας διάλεγαν τους εαυτούς τους". Συναισθηματικά φορτισμένος, με πολλές παύσεις και τη φωνή του να σπάει από τους λυγμούς είπε "Μας λένε να σιωπήσουμε. Εμείς θα ουρλιάζουμε! Πως θα τιμήσουμε τα πεθαμένα μας παιδιά, βουβά;"

Στη διάρκεια της συζήτησης με το κοινό που ακολούθησε ο κ. Ασλανίδης ερωτήθηκε για το εάν έχει υπάρξει εξέλιξη με το ζήτημα του παράνομου φορτίου. "Έχουμε γίνει CSI Τέμπη" είπε χαρακτηριστικά. "Είναι δουλειά του εισαγγελέα να το ψάξει, όχι δική μας. Αλλά συγκαλύπτουν ο ένας τον άλλον. Ακόμα και την περασμένη εβδομάδα βρέθηκε βιολογικό υλικό στα μπαζωμένα. Ο γονιός λοιπόν πρέπει να γίνει πολεμιστής για το παιδί του".

Λίγο νωρίτερα, η Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής  με ειδικότητα στους ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς, Κατερίνα Πανδή, από το Ρέθυμνο, με την ομάδα της δημιούργησε ένα λαϊκό δρώμενο με την ολόψυχη συμμετοχή των πολιτών με τον Καγκελευτό τελετουργικό χορό της Ιερισσού. Ο χορός αυτός, σύμφωνα με τους διοργανωτές, εκφράζει μία βαθιά εσωτερικότητα και συμπυκνώνει το τραγικό, το οποίο εξανθρωπίζει και απελευθερώνει, ενάντια στο μεταμοντέρνο και στην βαρβαρότητά του.  

Καρυστιανού εκδήλωση
 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

 

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ