Με drone η Περιφέρεια καταπολεμά τα κουνούπια στην Κρήτη- Συνεργασία με το ΙΤΕ

Μαρία Αγαπάκη
Μαρία Αγαπάκη

Ψεκασμοί σε 5.000 εστίες αναπαραγωγής, 1.000 χλμ. σε κανάλια και ρέματα και πάνω από 30.000 σε φρεάτια

Με στόχο την καταπολέμηση κουνουπιών με εντατικές δειγματοληψίες και δράσεις καταπολέμησης τίθεται σε εφαρμογή το νέο τριετές έργο (2023-2025) της Περιφέρειας Κρήτης.

Το πρόγραμμα αξιοποιεί εξειδικευμένο εξοπλισμό, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, εννέα ψεκαστικά οχήματα, δύο drones, καθώς και αμφίβιο όχημα. Επίσης, για το 2023 καθ’ όλη την διάρκεια των εργασιών, διενεργούνται περισσότερες από 1.000 δειγματοληψίες προνυμφών κάθε εβδομάδα σε 5.000 εν δυνάμει καταγεγραμμένες εστίες αναπαραγωγής κουνουπιών και περίπου 1.000 χλμ. καναλιών και ρεμάτων καθώς και 30.000 φρεάτια στον περιαστικό ιστό.

«Επίσης υπογράψαμε προγραμματική σύμβαση με το ΙΤΕ η οποία εστιάζει στην εντομολογική μελέτη για την παρακολούθηση της μοριακής σύστασης και της δυναμικής των πληθυσμών των κουνουπιών, στην ανθεκτικότητα και την επικινδυνότητα ανάπτυξης ανθεκτικότητας στα εντομοκτόνα φάρμακα καθώς και στις μεταδιδόμενες ασθένειες από τα κουνούπια» αναφέρει στο Cretalive ο αντιπεριφερειάρχης κ. Νίκος Συριγωνάκης.

«Στόχος του έργου είναι αφενός η προάσπιση της δημόσιας υγείας από ασθένειες μεταδιδόμενες από τα κουνούπια και αφετέρου ο περιορισμός της όχλησης που προκαλείται από αυτά κάτι το οποίο μπορεί να επηρεάσει αρνητικά το τουριστικό προϊόν της Κρήτης» επισημαίνει στο Cretalive ο κ. Αντώνης Παπαδάκης, Επόπτης Δημόσιας Υγείας και Συντονιστής του Προγράμματος καταπολέμησης των κουνουπιών της Περιφέρειας.

Συναγερμός στο Υπουργείο Υγείας για κρούσματα Δυτικού Νείλου και Δάγκειου πυρετού

Εγκύκλιο προς όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες απέστειλε το υπουργείο Υγείας με θέμα την άμεση οργάνωση του κρατικού μηχανισμού για την καταπολέμηση των κουνουπιών.

Υπενθυμίζεται ότι οι ψεκασμοί για τα κουνούπια θα πρέπει να πραγματοποιούνται το αργότερο μέχρι τον Απρίλιο (ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες), καθώς τα φάρμακα στοχεύουν τις προνύμφες.

Στόχος του υπουργείου Υγείας είναι η αποφυγή των έξαρσης επιδημικών φαινομένων από κουνούπια, τα οποία με το τσίμπημά τους μπορούν να μεταδώσουν τους ιούς που προκαλούν Δάγκειο πυρετό, Ζίκα και Τσικουνγκούνια (Chikungunya).

Αυτά που έχουν προκαλέσει συναγερμό στο υπουργείο Υγείας, είναι πρώτον τα αυξημένα περιστατικά Δυτικού Νείλου το περασμένο έτος στη χώρα μας και δεύτερον ο κίνδυνος εισαγωγής άλλων ιών που μεταδίδονται με κουνούπια.

Επικίνδυνα το Αιγυπτιακό κουνούπι και το κουνούπι τίγρης

Επιπλέον τα χωροκατακτητικά είδη, όπως είναι το κουνούπι τίγρης (Aedes albopictus) και το Αιγυπτιακό κουνούπι Aedes aegypti προκάλεσαν πέρυσι 40 κρούσματα στη Γαλλία, ενώ το Aedes aegypti έχει εντοπιστεί και στην Κύπρο.

Το Αιγυπτιακό κουνούπι (ή και κουνούπι του κίτρινου πυρετού), εντοπιζόταν στο παρελθόν σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και στη Μεσόγειο, ενώ τα τελευταία χρόνια έχει επανεμφανιστεί στις περιοχές μεταξύ της Γεωργίας και Τουρκίας, στις νήσους Μαδέιρα (Πορτογαλία) και στα Κανάρια νησιά (Ισπανία).

Ως εκ τούτου, ο κίνδυνος εισαγωγής του είδους Aedes aegypti, που μπορεί να μεταδώσει στον άνθρωπο Δάγκειο πυρετό, Ζίκα και Δάγκειο, Ζίκα και Τσικουνγκούνια, «καθιστά επιτακτική την ανάγκη λήψης μέτρων για την επιτήρηση και τον έλεγχο και αυτού του γένους κουνουπιών, με ιδιαίτερη προσοχή και ενισχυμένη επιτήρηση σε περιοχές που αποτελούν δυνητικές πύλες εισόδου του κουνουπιού Aedes aegypti», υπογραμμίζεται στην εγκύκλιο.

Τα κουνούπια μπορούν εύκολα να μεταφερθούν από χώρα σε χώρα, καθώς παραμένουν για μέρες μέσα σε χώρους αεροπλάνων και πλοίων.

Το Aedes aegypti ξεχωρίζει από τις λευκές λωρίδες στα πόδια και ένα σημάδι που μοιάζει με λύρα στο θώρακα.

Μέτρα στις πύλες εισόδου της Κρήτης

«Γίνονται στοχευμένα ψεκασμοί σε περιοχές όπου συναντούμε στάσιμα νερά, σε παράκτιες περιοχές, σε ποτάμια και ρέματα και σε κάποιες από αυτές τις περιπτώσεις λόγω του δύσβατου της περιοχής γίνεται η χρήση drone. Θετικό είναι το γεγονός ότι οι μειωμένες βροχοπτώσεις, που παρατηρήθηκαν κατά τη χειμερινή περίοδο, έχουν ως συνέπεια να μην υπάρχουν πολλά σημεία με στάσιμα νερά που βοηθούν στην αναπαραγωγή των κουνουπιών. Παρόλα αυτά είμαστε σε επιφυλακή διότι έχουμε ενημέρωση από τον ΕΟΔΥ για τον Δάγκειο πυρετό. Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στις πύλες εισόδου του νησιού, σε λιμάνια, αεροδρόμια και το ΚΤΕΛ» τονίζει ο κ. Συριγωνάκης.

Το τηλέφωνο επικοινωνίας όπου οι πολίτες μπορούν να αναφέρουν οποιοδήποτε πρόβλημα αφορά στην παρουσία κουνουπιών είναι το 8001124424.

Δείτε επίσης:

Πότε θα γίνουν οι ψεκασμοί κατά των κουνουπιών στο Ρέθυμνο

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη

Photo: Ian Usher via unsplash

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ