Με mini υποβρύχιο και drone μελετάται η ακτογραμμή στο Στόμιο Ιεράπετρας

Με mini υποβρύχιο και drone μελετάται η ακτογραμμή στο Στόμιο Ιεράπετρας

Με σύμμαχο τις καιρικές συνθήκες πραγματοποιείται σήμερα στην περιοχή Στόμιο Ιεράπετρας, έρευνα για την διάβρωση της ακτογραμμής της περιοχής στο πλαίσιο του ερευνητικού έργου που έχει ξεκινήσει τους τελευταίους μήνες από την ομάδα του Εργαστηρίου Παράκτιας & Θαλάσσιας Έρευνας του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) με επικεφαλής τον κ. Ν. Καμπάνη μετά από προγραμματική σύμβαση με την Αντιπεριφέρεια Λασιθίου και τη συνεργασία τοπικών φορέων.

στόμιο

Ο κ. Καμπάνης και η ομάδα του αναμένεται να συγκεντρώσουν ενδιαφέροντα στοιχεία από την περιοχή του Στόμιου τόσο από θαλάσσης με το μίνι υποβρύχιο ROV όσο και από αέρος με τη χρήση drone. Ο κ. Καμπάνης μίλησε στον Ηχώ 99,8 λέγοντας ότι η έρευνα περιλαμβάνει την ακτογραμμή από την Ιεράπετρα έως το τέλος της παραλίας στο Στόμιο -μήκος περίπου 6 χλμ.- και αναμένεται να διαρκέσει 1,5 χρόνο. Ήδη εδώ και αρκετό καιρό έχουν ξεκινήσει τις έρευνές τους και μελετούν τα πρώτα στοιχεία που δείχνουν ότι κάποια σημεία της συγκεκριμένης ακτογραμμής παρουσιάζουν σημαντικά προβλήματα διάβρωσης. Με την ολοκλήρωση των ερευνών και την ανάλυση στοιχείων θα προκύψουν προτάσεις που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν από τους τοπικούς φορείς ώστε να παρθούν μέτρα και να γίνουν τα έργα εκείνα που απαιτούνται για την προστασία της ακτογραμμής.

Δυο λόγια για το Mini υποβρύχιο

Το συγκεκριμένο υποβρύχιο ROV έχει επιχειρησιακό βάθος 150 μ., είναι εξοπλισμένο με δύο κάμερες που παρέχουν εξειδικευμένες απεικονίσεις, (με δυνατότητα μετρήσεων ακριβείας και τρισδιάστατων αναπλάσεων αντικειμένων), δειγματολήπτες νερού και ιζήματος καθώς και αισθητήρες για την θερμοκρασία, πίεση. Επιπλέον έχει την δυνατότητα μέσω ενός αισθητήρα GYGNUS για την πραγματοποίηση μετρήσεων πάχους δομών μέσω ακουστικών μεθόδων. Η ανάπτυξη του παρέχει στον χρήστη αυξημένη δυνατότητα εργασιών στην θάλασσα (χρόνος, βάθος) και λειτουργεί συμπληρωματικά με άλλα όργανα (πλευρικούς ηχοβολιστές- side scan sonars) που διαθέτει το εργαστήριο για αναγνώριση πυθμένα.

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Λασίθι

Πηγή: hxonews.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ