Με προσδοκίες για "ανάσταση" ετοιμάζουν το άνοιγμα της εστίασης

Οι επιχειρηματίες του κλάδου εκφράζουν πολλές επιφυλάξεις και μεγάλο προβληματισμό

Κάτω από πρωτόγνωρες συνθήκες ανοίγει επιτέλους η εστίαση τη Δευτέρα του Πάσχα, 3 Μαΐου. Τόσο οι επαγγελματίες του κλάδου, που έχουν «γονατίσει» οικονομικά μετά από πολλούς μήνες με κλειστά τα καταστήματά τους, όσο όμως και οι πολίτες, που αδημονούσαν μετά από το πολύμηνο lockdown να βρεθούν με ολιγομελή παρέα σε καφέ και εστιατόρια, μετρούν αντίστροφα μέχρι τη Δευτέρα του Πάσχα.

Ειδικά οι επαγγελματίες του κλάδου της εστίασης, βρίσκονται τις τελευταίες ημέρες επί ποδός και ολοκληρώνουν τις προετοιμασίες, προκειμένου να επαναλειτουργήσουν στις 3 Μαΐου, τηρώντας όλες τις προϋποθέσεις και τα υγειονομικά μέτρα. Αναμένουν δε, όπως τονίζουν, θα υλοποιηθεί η κυβερνητική δέσμευση για άνοιγμα, μέχρι τις 10 Μαΐου, της πλατφόρμας για τη χρηματοδότηση ΕΣΠΑ των 330 εκατ. ευρώ και για εκταμιεύσεις μέχρι το τέλος του ίδιου μήνα.

Ακούστε τι δήλωσε στην κάμερα του Cretalive το μέλος του Δ.Σ του Συνδέσμου Επαγγελματιών Επισιτισμού- Διασκέδασης του νομού Ηρακλείου, Γιάννης Γεωργαλής:

 


 

Τι ισχύει για τους επιχειρηματίες και το προσωπικό

Συνολικά για το χώρο της εστίασης – εστιατόρια, καφέ, ίντερνετ καφέ, κυλικεία, αναψυκτήρια, καντίνες, catering (πλην φοιτητικών εστιατορίων) – προβλέπεται ότι είναι υποχρεωτική η διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self test) για τους εργαζόμενους και τους αυτοαπασχολούμενος των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, οι οποίοι παρέχουν εργασία με φυσική παρουσία.

Θα λειτουργήσουν μόνον οι επιχειρήσεις που διαθέτουν άδεια λειτουργίας για κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, παρέχοντας υπηρεσίες εστίασης υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

Αποκλειστικά σε ανοικτό υπαίθριο χώρο.
Φιλοξενία μόνο καθήμενων πελατών.
Μη αναπαραγωγή μουσικής.
Και με τους εξής υγειονομικούς όρους:

Απολύμανση καταλόγων κατά την εναλλαγή των πελατών στα τραπέζια.
Τοποθέτηση απολυμαντικού προϊόντος ανά τραπέζι.
Υποχρεωτική χρήση μάσκας από το προσωπικό και τους πελάτες κατά τον χρόνο αναμονής.
Μέχρι έξι άτομα ανά τραπέζι.
Τήρηση αποστάσεων τραπεζοκαθισμάτων και κανόνων υγιεινής.
Χρήση μπαρ με τοποθέτηση δύο σκαμπό μαζί και απόσταση ενάμισι μέτρου για κάθε επόμενη δυάδα σκαμπό.
Δυνατότητα λειτουργίας από τις 05:00 έως τις 22:45.

Επιπλέον, οι υπηρεσίες παροχής προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away), διανομής προϊόντων (delivery) και καθ’ οδόν εξυπηρέτησης (drive-through) επιτρέπονται και μετά το πέρας της λειτουργίας των καταστημάτων, χωρίς πάντως την παραμονή πελατών στον εσωτερικό ή εξωτερικό χώρο ευθύνης των επιχειρήσεων.

Παράλληλα, η λειτουργία καταστημάτων με άδεια υγειονομικού ενδιαφέροντος εντός στοών, εμπορικών κέντρων, υπεραστικών σταθμών και αεροδρομίων επιτρέπεται μόνο με τις υπηρεσίες παροχής προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away) και διανομής προϊόντων (delivery).

Να σημειωθεί ότι οι ίδιες προϋποθέσεις ισχύουν και για τη λειτουργία των εστιατορίων, αναψυκτηρίων και καφέ των ξενοδοχείων, που βρίσκονται σε εξωτερικό χώρο. Κατ’ εξαίρεση, λειτουργούν και τα εστιατόρια, αναψυκτήρια, καφέ σε εσωτερικούς χώρους ξενοδοχείων, τα οποία όμως θα εξυπηρετούν μόνο τους διαμένοντες σε αυτά και υπό την προϋπόθεση ότι λαμβάνονται μέτρα αποφυγής συνωστισμού και τηρούνται οι αποστάσεις μεταξύ τραπεζοκαθισμάτων, καθώς και οι κανόνες υγιεινής.


 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ