"Με τη συνδρομή του Πανεπιστημίου η λύση στην τεράστια έλλειψη παιδοψυχιάτρων" - Βίντεο

Newsroom
Newsroom

Τι είπε από το Ηράκλειο, ο Υφυπουργός Υγείας, Δ. Βαρτζόπουλος, για το πρόβλημα που ταλανίζει πολλές οικογένειες - Παράσταση διαμαρτυρίας από εργαζόμενους στο ΠΑΓΝΗ

Ρεπορτάζ - Φωτογραφίες: Μάνος Μπανασάκης

Στις σοβαρότατες ελλείψεις που υπάρχουν, πανελλαδικά, σε παιδοψυχιάτρους, οδηγώντας σε απόγνωση εκατοντάδες οικογένειες, αναφέρθηκε από το Ηράκλειο και τα γραφεία της Διοίκησης ΥΠΕ Κρήτης, όπου βρέθηκε το μεσημέρι της Τρίτης, ο νέος Υφυπουργός Υγείας αρμόδιος για θέματα ψυχικής υγείας, Δημήτρης Βαρτζόπουλος.

Σε δηλώσεις του, ανέφερε ότι «σκοπός της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι αυτήν την τετραετία να ολοκληρώσουμε ή να προωθήσουμε ένα ουσιαστικό και καινοτόμο έργο στον χώρο της ψυχικής υγείας, που σημαίνει ότι επιτέλους ήρθε η ώρα να ολοκληρώσουμε την ψυχιατρική μεταρρύθμιση που ξεκίνησε πριν από 30 χρόνια», επικεντρώνοντας στη μετεξέλιξη των ασύλων σε δίκτυα κοινοτικών υπηρεσιών.

«Εγκαθιστώντας αυτήν τη νοοτροπία, τη λειτουργία και την φιλοσοφία σε όλη τη χώρα, θα επιχειρήσουμε να καταφέρουμε επιτέλους να κάνουμε αυτό που έπρεπε να έχει γίνει εδώ και 30 χρόνια», σημείωσε ο ίδιος και πρόσθεσε ότι η πρόθεση της κυβέρνησης είναι σε όλες τις περιφέρειες της χώρας «να εγκατασταθεί ένα δίκτυο υπηρεσιών ψυχικής υγείας, το οποίο θα είναι ολιστικό και θα προσφέρει από την πρόληψη, τη νοσηλεία εκεί που χρειάζεται, θα αντιμετωπίζει τα νέα χρόνια περιστατικά και θα δημιουργεί αρκετές θέσεις σε μονάδες κοινοτικής φροντίδας, έτσι ώστε αυτά τα περιστατικά, κάποια στιγμή, να εγκαθίστανται θεραπευτικά μέσα στην κοινωνία».

Ο κ. Βαρτζόπουλος με αφορμή τα σοβαρά προβλήματα της Παιδοψυχιατρικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗεπεσήμανε ότι θα επιχειρήσει να έχει μία συνεργασία με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Παιδοψυχιάτρων αλλά και με το Πανεπιστήμιο Κρήτης για να βρεθεί λύση, καθώς όπως είπε, παρατηρείται απροθυμία από τους γιατρούς του κλάδου να δουλέψουν στο ΠΑΓΝΗ.
Ανέφερε ότι στην Κλινική ήρθε ήδη παιδοψυχίατρος από άλλη περιοχή για να καλύψει το κενό που υπάρχει για έναν μήνα, συμπληρώνοντας πως συνολικότερα υπάρχει πρόβλημα με τον αριθμό γιατρών που επιλέγουν την ειδικότητα.

«Είναι ένα θέμα που έχει σχέση με την επιλογή των γιατρών να πάνε σε αυτήν την ειδικότητα και από την άλλη πλευρά επειδή ακριβώς υπάρχει αυτή η στενότητα στον αριθμό, την ίδια ώρα υπάρχει μεγάλη ζήτηση και στον ιδιωτικό τομέα. Κατά συνέπεια οι παιδοψυχίατροι προτιμούν τον ιδιωτικό τομέα και αντιλαμβάνεστε ότι οι δυνατότητες του Δημοσίου να προσφέρει μισθούς ανταγωνιστικούς δεν είναι μεγάλη», τόνισε ο υφυπουργός Υγείας.

vartzop


Να σημειωθεί ότι ο κ. Βαρτζόπουλος θα επισκεφθεί δομές ψυχικής υγείας όχι μόνο στο Ηράκλειο, αλλά και στα Χανιά, το Ρέθυμνο και το Λασίθι. Αμέσως μετά την 7η ΥΠΕ Κρήτης επισκέφθηκε το ΠΑΓΝΗ, όπου εργαζόμενοι του νοσοκομείου πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίαςΣε δήλωσή του ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο ΠΑΓΝΗ, Δημήτρης Βρύσαλης, αναφέρει:

"Με αγωνιστική παράσταση διαμαρτυρίας υποδεχτήκαμε οι εργαζόμενοι στο ΠΑΓΝΗ τον Υφυπουργό Υγείας, κο Βαλτζόπουλο. Ο Υφυπουργός, υπεύθυνος για την Ψυχική Υγεία, μπήκε τρέχοντας στο νοσοκομείο αγνοώντας τα διαμαρτυρία ασθενών και εργαζομένων για την κατάσταση που επικρατεί στην Παιδοψυχιατρική και συνολικά στο νοσοκομείο μας.
Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε η απαίτηση του Διοικητή του ΠΑΓΝΗ να αποχωρήσουμε οι εργαζόμενοι από τον χώρο της συγκέντρωσης γιατί «ενοχλούσαμε με τις φωνές και την παρουσία μας». Απαντάμε στη Διοίκηση ότι αυτοί ενοχλούν τους ασθενείς και τους εργαζόμενους με την πολιτική που προωθούν.
Απαντάμε στη ηγεσία του υπουργείου ότι συνεχίζουμε τον αγώνα μας για δημόσια και δωρεάν Υγεία για όλους!
- Συμμετέχουμε στην 24ωρη Πανυγειονομική απεργία την Τετάρτη, 12 Ιουλίου, με συγκέντρωση στις 11.00 το πρωί στην πύλη του ΠΑΓΝΗ
- Οργανώνουμε παράσταση διαμαρτυρίας το Σάββατο, 15 Ιουλίου, έξω από το Επιμελητήριο Ηρακλείου, κατά την παρουσία του Υπουργού Υγείας, για την υποβάθμιση των δημόσιων δομών υγείας"


Δείτε επίσης:

Επαναλειτουργεί η Παιδοψυχιατρική Κλινική - Το Σάββατο στο Ηράκλειο ο Μ.Χρυσοχοΐδης

"5000 άνθρωποι στη λίστα αναμονής για ένα χειρουργείο" στο ΠΑΓΝΗ!

Ανοίγει προσωρινά από Δευτέρα η παιδοψυχιατρική κλινική του ΠΑΓΝΗ

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το ΗράκλειοΔιαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ