Μεγάλα έργα 37 εκ. ευρώ αλλάζουν όψη στο Ηράκλειο!

Μαρία Αγαπάκη
Μαρία Αγαπάκη

Με ευρωπαϊκά προγράμματα, συνοικίες της πόλης αναδιαμορφώνονται - Ο Δήμαρχος προτάσσει την διεκδίκηση των Ενετικών Τειχών από το Υπουργείο Πολιτισμού

Μεγάλα έργα ανάπλασης προγραμματίζει η νέα Δημοτική Αρχή για την επόμενη πενταετία, έργα που όταν ολοκληρωθούν θα έχουν αλλάξει πλήρως την όψη του Ηρακλείου.

«Το ζήτημα είναι να έχουμε μία πόλη στην οποία η καθημερινότητα θα είναι πολύ καλύτερη και πιο ελκυστική για τους ανθρώπους της και θα δίνει μεγαλύτερες ανάσες και θα αποτελεί πόλο έλξης για τους ανθρώπους», δήλωσε ο Δήμαρχος Ηρακλείου Αλέξης Καλοκαιρινός στο περιθώριο της σχετικής σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στη Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη.

kalokairinos syskepsi2

Στη σύσκεψη εξετάστηκαν τα έργα που εντάσσονται στο Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης και αναμένεται να εκτελεστούν τα επόμενα χρόνια στην πόλη μας. Τα έργα με διαχειριστική αρχή τον Δήμο Ηρακλείου αλλά και την Περιφέρεια Κρήτης εντάσσονται σε διάφορα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά προγράμματα με συνολικό προϋπολογισμό τα 37 εκατομμύρια ευρώ!

Ειδικότερα αφορά το νέο σχέδιο πόλης που καλύπτει μία μεγάλη περιοχή. «Από τη μια μεριά είναι τα Καμίνια και από την άλλη είναι ο Πόρος, ο Κατσαμπάς και η Χρυσοπηγή». Επίσης έχει τεθεί το ζήτημα επέκτασης του εν λόγω σχεδίου ώστε να περιληφθούν και άλλες περιοχές στο σχέδιο.

Πρόκειται για διάφορα έργα μεγάλης κλίμακας που μπορεί κάποιος να τα ομαδοποιήσει όπως π.χ. την ανάπλαση περιοχή της Αγίας Τριάδας όπου θα γίνουν αναπλάσεις δρόμων, πεζοδρομήσεις, αποκαταστάσεις κτιρίων, όπως είναι η φάμπρικα Ανωγειανάκη. Περιλαμβάνει επίσης έργα Πολιτικής Προστασίας κ.α.

Ένα δεύτερο μεγάλο "πακέτο" έργων είναι τα έργα στα Ενετικά Τείχη, τόσο στο χερσαίο όσο και στο θαλάσσιο Τείχος της πόλης. «Αυτή η δραστηριοποίηση συνδέεται με την διεκδίκηση των Τειχών από το Υπουργείο Πολιτισμού. Ο Δήμος Ηρακλείου φροντίζει, μεριμνά και αφιερώνει ανθρώπινους πόρους για την εξασφάλιση πόρων και εκτελεί έργα για τα Τείχη. Είναι αυτονόητη η απαίτηση μας η χρήση των Τειχών να βρίσκεται στην πόλη», είπε συγκεκριμένα ο κ. Καλοκαιρινός υπογραμμίζοντας ιδιαίτερα ότι αυτά τα ζητήματα θα τεθούν κατά την επίσκεψη της Υπουργού Λίνας Μενδώνη στις αρχές Μαρτίου στο Ηράκλειο.

Άλλα έργα είναι εκείνα που αντανακλούν στην καθημερινότητα όπως σε υποδομές, πεζοδρομήσεις, στον τρόπο μετακίνησης όταν θα υπάρχει μία πιο εκτεταμένα πεζοδρομημένη πόλη.

Κεντρικό ζήτημα είναι επίσης η προστασία από την κλιματική αλλαγή με μία πόλη που θα είναι πολύ πιο «πράσινη» από την μεγάλη έκταση μέχρι την πιο μικρή γωνιά πρασίνου. Πρόκειται για ένα συνολικό πακέτο έργων, στα οποία το Ηράκλειο «υστερεί πολύ και η φιλοδοξία μας πρέπει να είναι να ανακτήσουμε το χαμένο έδαφος. Το Ηράκλειο πρέπει να προσπαθεί, όχι μόνο να καλύψει ελλείψεις αλλά, να βγει μπροστά και να φθάσουμε σε ένα σημείο που θα λένε οι άλλοι "κάν’ το όπως το έκανε το Ηράκλειο"».

Συμπλήρωσε επίσης ότι τα σημειακά έργα, που θα γίνουν σε συγκεκριμένες περιοχές, πρέπει να είναι συμβατά με τις περιοχές που θα βρίσκονται εκτός της παρέμβασης. «Δεν θέλουμε μία πόλη δύο ταχυτήτων», είπε ειδικότερα.

«Πρέπει να ετοιμαστούμε για την πόλη αυτή αλλά και να δώσουμε μία πόλη στα παιδιά μας, που θα αναλάβουν να την πάνε μπροστά και να την κυβερνήσουν, να έχουμε κάνει και εμείς μερικά βήματα έτσι ώστε εκείνοι να κάνουν πολύ μεγαλύτερα και περισσότερα», κατέληξε ο Δήμαρχος Ηρακλείου.

 

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ