Μεγάλη συμμετοχή στις απεργιακές κινητοποιήσεις στην Κρήτη

Μεγάλη συμμετοχή στις απεργιακές κινητοποιήσεις στην Κρήτη

Κεντρικό θέμα η ακρίβεια και η φτωχοποίηση της κοινωνίας - Βίντεο και φωτογραφίες

Με συνθήματα για την ακρίβεια, την φτώχεια και τις ανισότητες, εργατικά σωματεία, συνδικαλιστικοί φορείς και ομοσπονδίες πραγματοποίησαν στις μεγάλες πόλεις όλης της χώρας, και της Κρήτης απεργιακές συγκεντρώσεις και πορείες διαμαρτυρίας, στο πλαίσιο της πανελλαδικής κινητοποίησης που εξήγγειλαν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.«Με κεντρικό σύνθημα, “ο μισθός δεν φτάνει, ο λογαριασμός δεν βγαίνει”, η Συνομοσπονδία διεκδικεί, μεταξύ άλλων, αύξηση των μισθών και μέτρα αντιμετώπισης της ακρίβειας, ώστε να υπάρξει αξιοπρεπής διαβίωση για όλους» αναφέρει η ΓΣΕΕ, σε ανακοίνωσή της, ζητώντας ταυτόχρονα άμεση επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Από την πλευρά της, η ΑΔΕΔΥ ζητά, μεταξύ άλλων: «Αυξήσεις στους μισθούς, κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, ξεπάγωμα της διετίας 2016-17, αφορολόγητο στις 12.000 ευρώ, επαναφορά 13ου-14ου μισθού, αύξηση και επέκταση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας. Καμία περικοπή του. Στήριξη του ΕΣΥ με γενναία χρηματοδότηση. Κατάργηση του Νόμου Χατζηδάκη (Ν4808/21), προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για να καλυφθούν τα χιλιάδες οργανικά κενά που υπάρχουν στο Δημόσιο. Όχι στις ιδιωτικοποιήσεις δημόσιων οργανισμών και φορέων».

Δείτε βίντεο και φωτογραφίες από τις συγκεντρώσεις και πορείες διαμαρτυρίας στην Κρήτη:

Απεργία Ηράκλειο

Στην συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου, το “παρών” έδωσε πλήθος εκπροσώπων των σωματείων  μελών της OEBENH διαμαρτυρόμενοι για τα ελλιπή μέτρα της Κυβέρνησης σε σχέση με τις ανάγκες νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Απεργία ΟΕΒΕΝΗ

Στο πλαίσιο της κινητοποίησης, μέλη του Προεδρείου της ΟΕΒΕΝΗ συναντήθηκαν με τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Συριγωνάκη όπου του επέδωσαν ψήφισμα με τα παρακάτω αιτήματα, ζητώντας τη συμβολή της Περιφέρειας στην ικανοποίηση τους και την προώθησή τους, στην κυβέρνηση.
Αιτήματα:
Πλαφόν στις τιμές ενέργειας και μείωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης 
Πάγωμα των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων των επιχειρήσεων προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία για χρέη που δημιουργήθηκαν κατά την διάρκεια της πανδημίας και των αναστολών (“lock down”)
Πρόγραμμα επιδότησης του μη μισθολογικού κόστους για τη διακράτηση των θέσεων εργασίας
Νομοθέτηση της αναστολής των δανειακών υποχρεώσεων, ενήμερων και μη οφειλετών, προς τις τράπεζες και τις εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις
Αναστολή διαδικασιών διακοπής στις παροχές ρεύματος και τηλεπικοινωνιών λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών ή μη πληρωμής λογαριασμών
Μείωση του ΦΠΑ από το 13% στο 6% στα είδη πρώτης ανάγκης προκειμένου να προστατευθεί και το καλάθι των νοικοκυριών αλλά και τα έσοδα των επιχειρήσεων
Μετατροπή των επιστρεπτέων προκαταβολών που εισπράχθηκαν από επιχειρήσεις που επλήγησαν από την πανδημία, σε  μη επιστρεπτέεςΑπεργία Ηράκλειο

Απεργία Ηράκλειο


Απεργία Ηράκλειο

Απεργία Ηράκλειο

Δεύτερη απεργιακή συγκέντρωση σωματείων πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Ελευθερίας του Ηρακλείου

Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση:
Εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι, συνταξιούχοι, γυναίκες, φοιτητές, μαθητές, έδωσαν ηχηρή απάντηση ενάντια στην ακρίβεια, στα κυβερνητικά μέτρα-ψίχουλα, στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την ολοένα και βαθύτερη εμπλοκή της χώρας, στις επιπτώσεις αυτής της εμπλοκής.
Χαιρετισμούς απεύθυναν οι Μαμαγκάκης Μανόλης ( ΔΣ ΣΦ Επιστήμης και Τεχνολογίας Υλικών ΠΚ , Γιακουμής Νίκος (ΔΣ Παραρτήματος Κρήτης Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου), Βουρλιώτης Δημήτρης (πρόεδρος Συνδικάτου εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών), Βρύσαλης Δημήτρης (πρόεδρος εργαζομένων ΠΑΓΝΗ), Σοφίου Βαγγέλης (μέλος Διοίκησης σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων), Λενακάκης Γιώργος ( Ένωση Συνταξιούχων ΙΚΑ), Καραβιώτης Δημήτρης (από τους Αγροτικούς Συλλόγους), Ποθητού Γιάννα ( Επιτροπή Ειρήνης), Πετράκη Θάλεια (Ομάδες Γυναικών), Λιναρίτης Γιάννης ( μέλος ΔΣ εργαζομένων ΔΕΥΑΗ), Πίττακα Λαμπρινή (μέλος ΔΣ σωματείου εργαζομένων Πρωτοβάθμια Φροντίδας Υγείας) Δοριάκη Δέσποινα (πρόεδρος της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων), Μαυράκη Μαρία( Σωματείο Εργαζομένων Υπ. Πολιτισμού). 
Την κεντρική ομιλία έκανε ο Γωνιανάκης Γιάννης πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων. 
Τα συνθήματα όπως «δώστε λεφτά για την Υγεία και όχι για του ΝΑΤΟ τα σφαγεία»,  «ΗΠΑ και Ρωσία τη γη ξαναμοιράζουν, με των λαών το αίμα τα σύνορα χαράζουν», «μας φάγανε μισθούς, μας ‘φέραν ανεργία, τώρα τα παιδιά  μας τα στέλνουν στα σφαγεία», «Αυξήσεις ζητά η εργατιά ζωή με αξιοπρέπεια κι όχι στη ζητιανιά» «πανάκριβο το ρεύμα, πανάκριβη ζωή οργάνωση κι αγώνας η μόνη επιλογή»  έδιναν συνεχώς παλμό στην πορεία στους δρόμους του Ηρακλείου. 
Μέσα από την σημερινή απεργία στάλθηκε μήνυμα κλιμάκωσης του αγώνα και της πάλης μπροστά στην Εργατική Πρωτομαγιά, για αυξήσεις στους μισθούς και συλλογικές συμβάσεις, αλλά και ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την ελληνική εμπλοκή.

Το μπλοκ του σωματείου εργαζομένων ΠΑΓΝΗ στη σημερινή πανελλαδική πανεργατικό απεργία 6/4Απεργία Ηράκλειο
 

Aπεργιακές κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν και στο Ρέθυμνο, με συγκεντρώσεις τόσο στο δημαρχείο όσο και στο Εργατικό Κέντρο με αιχμή το εργασιακό νομοσχέδιο και την ακρίβεια. 
Κάλεσμα απηύθυναν το ΝΤ ΑΔΕΔΥ Ρεθύμνου, το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ρεθύμνου και η Ένωση Συνταξιούχων Ι.Κ.Α. Ν. Ρεθύμνου ενώ συμμετέχουν εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, σύλλογοι και συνδικάτα εργαζομένων του Ρεθύμνου.
 

Ρεθυμνο

ρεθυμνο

Απεργία Ρέθυμνο

 

Το Συνδικάτο Οικοδόμων χαιρετίζει τη μαζική και μαχητική απεργιακή συγκέντρωση των πρωτοβάθμιων σωματείων σήμερα στο Δημαρχείο.  Τη σημερινή συγκέντρωση στήριξαν από κοινού το Συνδικάτο Οικοδόμων , η Ένωση Γιατρών ΕΣΥ ΓΝΡ, ο Σύλλογος εργαζομένων ΓΝΡ, ο Σύλλογος Οικογενειακών Ιατρών ΠΦΥ ΕΣΥ, το Σωματείο Υπαλλήλων Καθαριότητας Δημοσίων και Ιδιωτικών Κτηρίων, Ο σύλλογος Υπαλλήλων Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου, η Επιτροπή Αγώνα Παρατασιούχων στη Καθαριότητα του Δήμου Ρεθύμνου, έξι Φοιτητικοί Σύλλογοι, ο Σύλλογος Γυναικών Ρεθύμνου ,ο Εμπορικός Σύλλογος Ρεθύμνου και το σωματείο  των ΤΑΞΙ.  

Στη συγκέντρωση πραγματοποιήθηκαν ομιλίες από εργαζόμενους , μαθητές και φοιτητές. Χαιρετισμό απεύθυνε ο Πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Χριστοδουλάκης Μανώλης στηλιτεύοντας μεταξύ άλλων και την επερχόμενη πολιτική περαιτέρω εμπορευματοποίησης  και ιδιωτικοποίησης της Δημόσιας Υγείας μέσω του “Νέο ΕΣΥ” . Στη συνέχεια ο Κώστα Κώστας από το ΔΣ του Εμπορικού Συλλόγου ανέδειξε τα προβλήματα επιβίωσης των μικρομεσαίων εμπορομάγαζων. Την κεντρική ομιλία πραγματοποίησε ο Λουκάκης Στάθης Πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων όπου μεταξύ άλλων ανέφερε “ Συνάδελφοι Συναδέλφισες... Η αγωνιστική δραστηριότητα του Συνδικάτου Οικοδόμων και της Ομοσπονδίας μας με τις δύο επιτυχημένες απεργιακές κινητοποιήσεις αποδείχτηκε το μεγάλο μας όπλο για να μετρήσουμε αποτελέσματα, να έχουμε νέες κατακτήσεις.Οι εργοδότες, κάτω από την πίεση του αγώνα μας, αποδέχτηκαν να υπογραφεί Συλλογική Σύμβαση Εργασίας στις Κατασκευές με  αύξηση 18,2% στο κατώτερο μεροκάματο του εργάτη, 28,3% του βοηθού και 38,5% του τεχνίτη ενώ αποδέχονται μια σειρά από επιδόματα που είχαν καταργηθεί.......Η υπογραφή της ΣΣΕ θα μας βοηθήσει να πατήσουμε πιο γερά στα πόδια μας και να κλιμακώσουμε τον αγώνα σε όλο το εύρος των διεκδικήσεων μας.”  

Η σημερινή απεργία αποτέλεσε την πιο μαζική κινητοποίηση στη πόλη παρά το γεγονός ότι η προετοιμασία αυτής όπως και η διεξαγωγή της “επιλέχθηκε” να μην έχει την ανάλογη προβολή στα μέσα μαζικής ενημέρωσης όπως είχαν αντίστοιχα άλλες. 

Η σημερινή απεργία είναι έμπρακτη απάντηση στην κυβέρνηση και στη μεγαλοεργοδοσία που όλοι μαζί τρομοκρατούν και εκβιάζουν τους εργαζόμενους, ότι τώρα δεν είναι ώρα για διεκδικήσεις, δεν είναι ώρα για αυξήσεις και για αγώνες που θα αναχαιτίσουν το κύμα ακρίβειας που εξανεμίζει το εισόδημά τους.

Η σημερινή απεργία αποτελεί επίσης την έμπρακτη απάντηση στα “καλέσματα ενότητας” από τις χρεοκοπημένες συνδικαλιστικές πλειοψηφίες σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. Καλέσματα που στόχο έχουν να (ξανα)εγκλωβίσουν εργαζόμενους στις αυταπάτες περί λύσεις από μια κυβερνητική εναλλαγή. Ακόμη πιο επικίνδυνα, να πείσουν τους εργαζόμενους ότι η βαθύτερη εμπλοκή της χώρας στα ΝΑΤΟικα σχέδια γίνεται για το “καλό της ειρήνης”. 

Δίνουμε το χέρι ειδικά σε όσους αντιμετώπισαν αυτές τις μέρες στα ίσια την εργοδοτική βία και τις απειλές, όσους προσπέρασαν αγωνιστικά την προσπάθεια της εργοδοσίας να δημιουργήσει απεργοσπαστικούς μηχανισμούς με βάση τον έκτρωμα-Χατζηδάκη. Κυβέρνηση και επιχειρηματικοί όμιλοι έσπασαν ξανά τα μούτρα τους. Οι διατάξεις παρεμπόδισης στο απεργιακό δικαίωμα έμειναν πάλι στα χαρτιά. Πετάχτηκαν ξανά από τους εργαζόμενους στα σκουπίδια.

Σήμερα οι εργαζόμενοι διαδήλωσαν μαχητικά ενάντια στο κύμα ακρίβειας, για αυξήσεις στους μισθούς και στις κοινωνικές παροχές, ενάντια στην εμπλοκή της χώρα μας στις πολεμικές ενέργειες. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους εργαζόμενους που αρνούνται να υπηρετήσουν τους σκοπούς των ΝΑΤΟικών μακελάρηδων, μεταφέροντας πολεμικό υλικό έξω από τα σύνορα της χώρας όπως έγινε από εργαζόμενους της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Συνεχίζουμε πιο αποφασιστικά! Να ασκηθεί ακόμα μεγαλύτερη πίεση στην κυβέρνηση και στην εργοδοσία. 

Το Συνδικάτο Οικοδόμων από αύριο κιόλας προγραμματίζει άμεσα συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου και τη διεξαγωγή Γενικής Συνέλευσης  με άμεση κλιμάκωση των αγώνων μας, την Πρωτομαγιά.

Το μήνυμα του διεκδικητικού αγώνα για αυξήσεις στους μισθούς, για την αντιμετώπιση του κύματος ακρίβειας με μέτρα που θα ανακουφίζουν την εργατική-λαϊκή οικογένεια και η εναντίωση απέναντι στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο πρέπει να κυριαρχήσουν στις συγκεντρώσεις των συνδικάτων, την Κυριακή της Πρωτομαγιάς.

Aπεργία Ρέθυμνο

Στους δρόμους βγήκαν οι εργαζόμενοι και στα Χανιά, στο πλαίσιο της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας.
Αρχικά, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς και ακολούθησε πορεία στους δρόμους της πόλης.
Κύριο αίτημα της κινητοποίησης ήταν να ληφθούν μέτρα ενάντια στην ακρίβεια που πλήττει τα μεσαία και μικρά στρώματα.

Απεργία Χανιά

 

Απεργία ΧανιάΑπεργία Χανιά


Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ