Το μεγάλο "λίφτινγκ" στο Λάκκο ... γεννά μικρότερα!

Κατερίνα Παντινάκη
Κατερίνα Παντινάκη

Παράλληλα με την παρέμβαση στο Δημόσιο χώρο, εξελίσσονται παρεμβάσεις και σε ιδιωτικά κτίρια - Ως το καλοκαίρι η περιοχή θα είναι εμφανώς αναβαθμισμένη

Της Κατερίνας Παντινάκη

Ο "Λάκκος" της κοινωνίας του παλιού Ηρακλείου, εκεί όπου από το 1900 και για σχεδόν τέσσερις δεκαετίες "φώλιαζαν" μάγκες, πόρνες, ρεμπέτικο και χασίς. Η περιοχή πίσω από το Πανάνειο, όπου σήμερα συναντά κανείς ένα μεγάλο εργοτάξιο και πολυσύχναστα μεζεδοπωλεία, αποτελούσε ως το '40, ένα θύλακα μέσα στην πόλη, όπου "περιορίζονταν" οι απόκληροι της κοινωνίας. 

Με το "Διάταγμα περί Χαμαιτυπείων" της Κρητικής Πολιτείας, ο Λάκκος αποτέλεσε την περιοχή όπου υποχρεούνταν να περιορίζονται οι οίκοι ανοχής. Ήταν μια περιοχή μακριά από δημόσια κτίρια και "in" στέκια της εποχής, σε κοντινή απόσταση όμως από το στρατόπεδο των Άγγλων στρατιωτών.

Λάκκος

Ο καθηγητής Γιάννης Ζαϊμάκης, στο βιβλίο του «Καταγώγια ακμάζοντα στον Λάκκο Ηρακλείου. Παρέκκλιση, πολιτισμική δημιουργία, ανώνυμο ρεμπέτικο (1900-1940)», περιγράφει το Λάκκο ως "μια περιοχή ψυχαγωγικών πρακτικών και αυτόχθονης πολιτισμικής δημιουργίας που οργανώθηκε σε ένα περιβάλλον λαθραίων συναλλαγών, εθνοτικού συγχρωτισμού και αγοραίου έρωτα. Εκεί, οι επιχώριοι κώδικες ρύθμιζαν τις συμπεριφορές που διέφευγαν από τους καθιερωμένους κανόνες και συνιστούσαν μια τάξη επικινδυνότητας για την κοινωνική συνοχή".

Περπατώντας κανείς στα στενά σοκάκια της περιοχής, σήμερα, συναντά σπίτια εγκαταλελειμμένα στη λήθη του χρόνου, όπου όμως δεκαετίες πριν μπορεί να φιλοξενούσαν έρωτες, πάθη, γλέντια και άλλες διασκεδάσεις - νόμιμες ή παράνομες. Συναντά όμως και μια εξελισσόμενη προσπάθεια ανάπλασης και μεταμόρφωσης της περιοχής, που στο μέλλον θα "κουμπώσει" με τις άλλες περιοχές που αναπλάθονται.

Λάκκος

"Μία από τις περιοχές προτεραιότητας, κρίναμε πως πρέπει να είναι ο Λάκκος" - λέει ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων του δήμου Ηρακλείου, Γιάννης Αναστασάκης. "Είναι μια ιστορική περιοχή, έχει από μόνη της μια ιδιαίτερη αξία, η οποία γίνεται ακόμη μεγαλύτερη γιατί συνδέει το ΠΣΚΗ και την αναπλασμένη Λ.Πλαστήρα με την Κυρίλλου Λουκάρεως και την αρχή της οδού 1821, όπου ολοκληρώνεται η μεγάλη ανάπλαση που "τρέχει" στο κέντρο" - προσθέτει.

Και μπορεί το Ηράκλειο να χωλαίνει σε ... πολλά, ωστόσο η Παλιά του Πόλη μέρα με τη μέρα αλλάζει, παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες που καταγράφονται. "Ξεκινάμε αναβαθμίζοντας το Δημόσιο χώρο, ακριβώς όπως τον βλέπουμε, χωρίς να περιμένουμε ρυμοτομήσεις ενός Σχεδίου Πόλης που είναι του 1936, επενδύοντας στο συνδυασμό της δημοτικής παρουσίας με τις πρωτοβουλίες των ιδιωτών και των καλλιτεχνών της περιοχής που έχουν δώσει μια άλλη νότα στην περιοχή" - επισημαίνει ο Γ.Αναστασάκης, αναφερόμενος και στην έτερη δυσκολία που παραμένει στο προσκήνιο αναφορικά με την περιοχή του Λάκκου και έχει να κάνει με τα ετοιμόρροπα κτίρια και την ανάγκη παρεμβάσεων από τους ιδιοκτήτες τους.

Με το βλέμμα στο μέλλον, ωστόσο, η αντίστροφη μέτρηση για μια εικόνα σαφώς βελτιωμένη στην περιοχή, έχει ξεκινήσει, καθώς έχουν ξεκινήσει οι πλακοστρώσεις και σύμφωνα με τον κ.Αναστασάκη "ως το καλοκαίρι θα έχουμε σε δημόσια χρήση μια περιοχή εμφανώς αναβαθμισμένη που θα "κουμπώσει" με άλλες αναπλάσεις σε δρόμους αλλά και την ανάπλαση των ενετικών τειχών, η πρώτη φάση της οποίας έχει ήδη ολοκληρωθεί".

Το ελπιδοφόρο της υπόθεσης; Το ένα "λίφτινγκ" ... γεννά μικρότερα! "Όσο εργαζόμαστε εμείς στο δημόσιο χώρο, τόσο βλέπουμε να ξεφυτρώνουν μικρά εργοτάξια ανακαίνισης των παλιών κτισμάτων" - διαπιστώνει ο αντιδήμαρχος. Εκτιμά μάλιστα ότι "αν συνεχιστεί αυτή η τάση, τότε θα δούμε να αλλάζει η εικόνα, τα κτίρια να αποκτούν κι άλλες χρήσεις που θα πριμοδοτήσουν ακόμη περισσότερο αυτή την περιοχή".

Σε κάθε περίπτωση, ο δήμος από την πλευρά του, εδώ και 7 χρόνια, έχει καταγράψει τα ετοιμόρροπα κτίρια τα οποία ξεπερνούν τα 700 στην Παλιά Πόλη και πλέον, όπως επισημαίνει ο Γιάννης Αναστασάκης, είναι σειρά των ιδιωτών να προβούν σε κινήσεις για να αρθεί ο κίνδυνος. "Δε νοείται αυτή τη στιγμή να είναι κάποιος κάτοχος ενός τέτοιου κτιρίου, να γνωρίζει ότι υπάρχει θέμα ασφάλειας" σημειώνει - έχουν επιδοθεί και τα σχετικά ειδοποιητήρια άλλωστε - "και να μην κάνει διορθωτικές κινήσεις".

Λάκκος

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ