Το μεγάλο στοίχημα για τα Πανεπιστήμια: η επιστροφή στα αμφιθέατρα

Κατερίνα Μυλωνά
Κατερίνα Μυλωνά

Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής και δια ζώσης διδασκαλία: δύο θέματα που απασχόλησαν τη Σύνοδο των πρυτάνεων

Της Κατερίνας Μυλωνά

 

 

 

Η επιστροφή στα αμφιθέατρα είναι μονόδρομος, τονίζουν καθηγητές και διοικήσεις των Πανεπιστημίων που διαπιστώνουν πως, όσες προσπάθειες και να γίνονται, η τηλεκπαίδευση σε καμία περίπτωση δεν αντικαθιστά την δια ζώσης διδασκαλία.

Όταν μιλάμε για εργαστήρια, εξεταστική και κλινικές ή πρακτικές ασκήσεις, η κατάσταση περιπλέκεται ακόμα περισσότερο.

Από τη μία πλευρά, λοιπόν, οι πρυτάνεις απευθύνουν έκκληση στα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας να προσέλθουν στα εμβολιαστικά κέντρα και από την άλλη προσπαθούν να διασφαλίσουν ότι όλα θα κυλήσουν ομαλά, με άλλα μέτρα, όπως είναι τα rapid test. Και αυτό διότι, προς το παρόν, τουλάχιστον, ο υποχρεωτικός εμβολιασμός είναι κάτι που δεν θεωρείται η βέλτιστη επιλογή.

Στην τελευταία σύνοδο των πρυτάνεων, λοιπόν, εκείνο που αποφασίστηκε- με δεδομένη, πάντα, την πορεία της πανδημίας- είναι πως η εξεταστική του Σεπτεμβρίου θα γίνει όπως του Ιουνίου, δηλαδή το κάθε Τμήμα θα αποφασίσει αν θα διεξαχθεί δια ζώσης ή όχι. Ακόμα, τα Πανεπιστήμια θα ανοίξουν κανονικά τέλη Σεπτέμβρη με αρχές Οκτώβρη για να ξεκινήσει απρόσκοπτα το χειμερινό εξάμηνο.

Ακόμα, εκείνο που προβλημάτισε τους πρυτάνεις είναι η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής. Ήδη, παρατηρούνται ορισμένες αδικίες και… παραφωνίες θα έλεγε κανείς με αριστούχους να μένουν εκτός Τμημάτων της επιλογής τους.

Επίσης, χιλιάδες υποψήφιοι, εκτιμάται το λιγότερο 15.000, θα μείνουν εκτός ΑΕΙ την στιγμή που τα περιφερειακά, κυρίως, Πανεπιστήμια κινδυνεύουν να έχουν άδεια αμφιθέατρα.

 

«Πρέπει να γυρίσουμε στην κανονικότητα»

Ο πρύτανης του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, κ. Νίκος Κατσαράκης, αναφέρει πως είναι πολύ σημαντικό να ανοίξουν τα Πανεπιστήμια καθώς δημιουργούνταν πολλά προβλήματα με την εξ αποστάσεως διδασκαλία.

«Πρέπει να γυρίσουμε στην κανονικότητα», σχολιάζει.

Όσο αφορά στην Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, με δεδομένο ότι εκτιμάται πως ένα 16% με 17% των θέσεων στα ελληνικά Πανεπιστήμια θα μείνουν κενές, στο ΕΛΜΕΠΑ το ποσοστό αυτό θα φτάσει το 20%.

Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής στα Ιδρύματα της Κρήτης

Υπενθυμίζεται πως την Δευτέρα ανακοινώθηκε η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής για τα τμήματα των ελληνικών ΑΕΙ. Σε επίπεδο Κρήτης, έχει ως εξής

 Ανωτάτη Εκκλησιαστική Ακαδημία Κρήτης 

ΕΛΜΕΠΑ

Πανεπιστήμιο Κρήτης

Πολυτεχνείο Κρήτης

Διαβάστε επίσης:

Κεραμέως: Προτεραιότητα της κυβέρνησης η επιστροφή στη δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία

Πανελλαδικές 2021: Οι Ελάχιστες Βάσεις Εισαγωγής στα πανεπιστήμια

Άνοιξε η πλατφόρμα για την υποβολή των μηχανογραφικών


Σύνοδος Πρυτάνεων: Ανησυχία για την ελάχιστη βάση εισαγωγής

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη.
 

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ