Μεγαλύτερη η διαθεσιμότητα, σταθερές οι τιμές για τη φοιτητική κατοικία στο Ρέθυμνο

Τεράστια ζήτηση και ενδιαφέρον για μίσθωση μικρών διαμερισμάτων

Σε δύσκολη υπόθεση αναδεικνύεται για μια ακόμα χρονιά η εξεύρεση φοιτητικής στέγης στο Ρέθυμνο. Εκατοντάδες οικογένειες νεοεισαχθέντων ανά την Ελλάδα αναζητούν ένα μικρό διαμέρισμα, που θα στεγάσει τα όνειρα και τους στόχους τους για το νέο ξεκίνημα τους μετά την εισαγωγή τους σε πανεπιστημιακές σχολές της πόλης μας.

Ήδη το τελευταίο δεκαήμερο το ενδιαφέρον ήταν μεγάλο, όπως αναφέρουν στα «Ρ.Ν.» οι κτηματομεσίτες, ενώ από την Παρασκευή οπότε και ανακοινώθηκαν οι βάσεις εισαγωγής των πανελλαδικών εξετάσεων αυτό αυξήθηκε. Tα τηλέφωνα στα γραφεία έχουν πάρει φωτιά με τους φοιτητές να αναζητούν ένα αξιοπρεπές και συνάμα οικονομικό διαμέρισμα για τη φοιτητική τους ζωή.

Όπως όμως τονίζουν οι κτηματομεσίτες φέτος υπάρχουν φοιτητές δυο ταχυτήτων, καθώς εκτός από τους νεοεισακτέους φοιτητική στέγη αναζητούν και οι δευτεροετείς ή παλαιότερων ετών φοιτητές, που λόγω της πανδημίας πέρυσι δεν είχαν μισθώσει διαμέρισμα ή το εγκατέλειψαν μετά το lockdown, προκειμένου να μην επιβαρύνουν τον οικογενειακό προϋπολογισμό μιας και τα μαθήματα γινόταν από το διαδίκτυο.
Τα νέα δεδομένα που δημιούργησε η πανδημία του κορωνοϊού είχαν ως αποτελέσματα να καταγράφεται φέτος αυξημένη ζήτηση για μικρά σπίτια, καθώς μαζί με τους φοιτητές αντίστοιχο σπίτι αναζητούν τόσο οι μόνιμοι όσο και οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί και, σύμφωνα με τους κανόνες της αγοράς, η ζήτηση καθορίζει και τις τιμές.

Έτσι οι τιμές των ακινήτων κινούνται σε προ κορωνοϊού επίπεδα και χαρακτηρίζονται από τους υποψήφιους ενοικιαστές σε αρκετές περιπτώσεις υψηλές. Παράλληλα τα διαθέσιμα προς μίσθωση σπίτια είναι αρκετά, σύμφωνα με τους υπεύθυνους των κτηματομεσιτικών γραφείων της πόλης ωστόσο, όπως και οι ίδιοι παραδέχονται, αρκετά από αυτά είναι παλιά και όχι σε καλή κατάσταση με αποτέλεσμα η τιμή μίσθωσης να μην ανταποκρίνεται στην ποιότητα του ακινήτου. Ειδικότερα, παρά την αβεβαιότητα που υπήρχε με τον τουρισμό αλλά και τη στροφή που υπήρξε πέρυσι σε μακροχρόνιες μισθώσεις, η φετινή σεζόν αποδείχτηκε απροσδόκητα καλή με αποτέλεσμα αρκετοί ιδιοκτήτες να μισθώσουν τα διαμερίσματα τους μέσω των πλατφορμών τύπου airbnb σε τουρίστες. Με τον ίδιο τρόπο προσδοκούν να τα μισθώσουν και σε φοιτητές για το επόμενο εννεάμηνο μιας και τα συγκεκριμένα ακίνητα στην πλειοψηφία τους είναι ανακαινισμένα και πλήρως επιπλωμένα.

Υπάρχουν όμως και ακίνητα που διατίθενται για μακροχρόνια μίσθωση σε καλή κατάσταση ωστόσο, σύμφωνα με τους κτηματομεσίτες, είναι περιζήτητα και «κλείνονται» αμέσως. Οι ίδιοι καλούν τις οικογένειες των φοιτητών να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις συμφωνίες που κάνουν με τους ιδιοκτήτες των ακινήτων, αναφορικά με τα περαιτέρω λειτουργικά έξοδα του διαμερίσματος.

Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι, σύμφωνα με τους ίδιους, η τιμή για μια γκαρσονιέρα κατά μέσο όρο ξεκινά από τα 270 ευρώ και φτάνει τα 350, ενώ για τα δυάρια οι τιμές ξεκινούν από 350 ευρώ. Η τιμή εξαρτάται πάντα από τα τετραγωνικά μέτρα, την περιοχή και την παλαιότητα του ακινήτου.

Αυξημένη η ζήτηση για φοιτητική κατοικία στο Ρέθυμνο

Υψηλές παραμένουν οι τιμές για τα φοιτητικά διαμερίσματα στο Ρέθυμνο παρά το γεγονός ότι πέρυσι σχεδόν όλο τον χρόνο τα πανεπιστήμια λειτούργησαν με τη διαδικασία της τηλεκπαίδευσης, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα αρκετοί φοιτητές όπου είχαν φροντίσει να νοικιάσουν μια κατοικία να την εγκαταλείψουν στην συνέχεια, κάτι το οποίο επέλεξαν και αρκετοί παλιοί φοιτητές, αφού δεν είχαν το οικονομικό περιθώριο να πληρώνουν ενοίκιο και λειτουργικά έξοδα για ένα σπίτι στο οποίο δεν έμεναν. Παρ’ όλα αυτά φέτος και δη το τελευταίο δεκαήμερο μετά και την πολύ καλή πορεία που διέγραψε η τουριστική κίνηση το δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου είχε ως αποτέλεσμα οι τιμές να πάρουν την ανηφόρα καθιστώντας το έργο της αναζήτησης φοιτητικής στέγης σε μια δύσκολη διαδικασία, καθώς ειδικά σε αυτή τη χρονική συγκυρία το οικονομικό αποτελεί αν όχι το πρωταρχικό ένα βασικό κριτήριο για την επιλογή της φοιτητικής στέγης.

Το τελευταίο δεκαήμερο τόσο περυσινοί φοιτητές και φοιτητές παλαιότερων ετών και από την Παρασκευή και νεοεισακτέοι έχουν ξεκινήσει την αναζήτηση της φοιτητικής τους κατοικίας. Τα τηλέφωνα στα μεσιτικά γραφεία έχουν πάρει φωτιά, οικογένειες φοιτητών βρίσκονται στην πόλη αναζητώντας είτε μέσω γραφείων είτε μέσω εφημερίδων είτε από τα ενοικιαστήρια που είναι τοιχοκολλημένα σε τοίχους και κολόνες και φυσικά μέσα από το διαδίκτυο ψάχνουν ένα αξιοπρεπές μικρό διαμέρισμα για το νέο τους ξεκίνημα.

Το κέντρο της πόλης και η Καλλιθέα είναι οι πλέον δημοφιλείς περιοχές στις προτιμήσεις των φοιτητών αλλά και αυτές όπου οι τιμές των διαμερισμάτων είναι υψηλές και πιο συγκεκριμένα για τις γκαρσονιέρες ξεκινούν από τα 270 ευρώ και φτάνουν μέχρι και τα 350 ανάλογα με τα τετραγωνικά μέτρα και την επίπλωση, ενώ για τα δυάρια οι τιμές ξεκινούν από τα 300 ευρώ και φτάνουν μέχρι και τα 450 ευρώ.

Δεν είναι λίγες και οι περιπτώσεις των σπιτιών που οι τιμές στις οποίες διατίθενται για μίσθωση δεν αντιστοιχούν στη ποιότητα των διαμερισμάτων. Παράλληλα όπως ανέφεραν οι κτηματομεσίτες τα σπίτια στο κέντρο της πόλης τα οποία είναι ανακαινισμένα σε καλή κατάσταση και πλήρως επιπλωμένα διατίθενται για μίσθωση από την αρχή έως το τέλος του ακαδημαϊκού έτους, καθώς το καλοκαίρι οι ιδιοκτήτες τους προσδοκούν σε έσοδα μέσα από τη βραχύχρονη μίσθωσή τους σε τουρίστες.

Ο κτηματομεσίτης Ανδρέας Ανδρουλιδάκης τόνισε πως η εικόνα στη φοιτητική αγορά ακίνητων φέτος είναι η ίδια με την προ κορονοϊού εποχή. Η ζήτηση όπως ανέφερε χαρακτηριστικά είναι ιδιαίτερα αυξημένη και υπάρχουν πλέον φοιτητές δυο ταχυτήτων, καθώς εκτός από τους νεοεισακτέους είναι πολλοί και οι δευτεροετείς ή και παλαιότεροι φοιτητές που πέρυσι ξενοίκιασαν το σπίτι τους, αφού τα μαθήματα γίνονταν διαδικτυακά οπότε επέστρεψαν στις πατρικές τους κατοικίες. Παράλληλα, όπως είπε, εκτός από τους φοιτητές διαμερίσματα αναζητούν και οι εκπαιδευτικοί.

Μεταξύ άλλων ο κ. Ανδρουλιδάκης, είπε: «Τα φοιτητικά ενοίκια επέστρεψαν στην πρότερη κατάσταση που υπήρχε όπως τα γνωρίζαμε το Ρέθυμνο δηλαδή σε προ κορονοϊού επίπεδα. Φέτος έχουμε τις εξής περιπτώσεις, έχουμε τους παλιούς φοιτητές που περάσανε πέρσι και δεν ήρθαν και που ήρθαν να ξανανοικιάσουν, έχουμε τους νέους φοιτητές, τους νεοεισαχθέντες δηλαδή και έχουμε και τους δασκάλους καθηγητές που άλλες χρονιές ήταν από Σεπτέμβρη και μετά φέτος έχουν έρθει από πιο νωρίς. Οπότε υπάρχει έτσι μια τρομερή κίνηση, ωστόσο πιστεύω ότι θα βρεθούνε σπίτια και θα καλυφθούν όλες οι ανάγκες. Αυτή την περίοδο υπάρχει διαθεσιμότητα σπιτιών πλην όμως αν κάποιος βρει σπίτι και δεν το κλείσει αμέσως τότε το χάνει γιατί η ζήτηση είναι μεγάλη».

Σε ότι αφορά τη διαθεσιμότητα των σπιτιών όπως εξήγησε ο κ. Ανδρουλιδάκης τα διαμερίσματα στο κέντρο διατίθενται για εννεάμηνη μίσθωση, καθώς είναι στις πλατφόρμες τύπου airbnb και είναι σε πολύ καλή κατάσταση, πλήρως επιπλωμένα, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές διατίθενται για μακροχρόνια μίσθωση κατά κύριο λόγο με τις τιμές να διαφέρουν ανάλογα με τα τ.μ. και την παλαιότητα, ωστόσο αυτές εξακολουθούν να χαρακτηρίζονται υψηλές και σε κάποιες περιπτώσεις δεν ανταποκρίνεται η τιμή με την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το ακίνητο.

Μεταξύ άλλων, είπε: «Για την περιοχή του κέντρου το μεγαλύτερο ποσοστό των διαμερισμάτων διατίθενται για μίσθωση εννέα μηνών, δηλαδή σύμφωνα με τις πλατφόρμες που δουλεύουν οι ιδιοκτήτες τους καλοκαιρινούς μήνες και το χειμώνα τα νοικιάζουν στους φοιτητές.

Τα υπόλοιπα διαμερίσματα (εκτός κέντρου) διατίθενται για μακροχρόνια μίσθωση και είναι τόσο χωρίς έπιπλα, όσο και επιπλωμένα. Υπάρχουν οι αγορές όπως π.χ που είναι δίπλα στο πανεπιστήμιο, η περιοχή του Γάλλου, που έχει ένα αρκετό υλικό τέλος πάντων που μπορεί να καλύψει τους φοιτητές. Οι τιμές παραμένουν οι ίδιες όπως ήταν, δηλαδή γκαρσονιέρα 360€, πληρωμένα όλα, επιπλωμένη, όταν λέω πληρωμένα όλα το ρεύμα, τα πάντα όλα. Άρα λοιπόν έχουμε γκαρσονιέρες ουσιαστικά από 300 ευρώ μέχρι 360 και 2άρι από 350 έως 450.

Αυτό που συστήνω εγώ σαν γραφείο είναι να υπάρχει μια προσεγμένη προσέγγιση με την έννοια στις συμφωνίες όσον αφορά τα ρεύματά τους, την διαχείριση τους και όλα αυτά. Προσοχή δηλαδή στο διαχειριστικό κομμάτι, να γίνουν σωστές συμφωνίες, ώστε να μην υπάρξουν στην πορεία παρεξηγήσεις και προβλήματα».

Όπως πρόσθεσε οι φοιτητές προτιμούν κατά κύριο λόγο ένα δίχωρο διαμέρισμα, ωστόσο λόγω της μεγάλης ζήτησης που υπάρχει και προκείμενου να βρουν ένα διαμέρισμα προσαρμόζονται ακόμα και σε ένα μονόχωρο με σκοπό αργότερα να βρουν κάτι καλύτερο.

«Δυστυχώς όμως λόγω της τρομερής ζήτησης και λόγω του ότι έχουν έρθει και οι προηγούμενοι φοιτητές και οι τωρινοί και οι δάσκαλοι – καθηγητές και επειδή έχουν αντιληφθεί ότι υπάρχει πίεση γενικώς προσαρμόζονται στο κομμάτι αυτό, στο κομμάτι που αφορά το μονόχωρο εννοώ, για να εξυπηρετηθούν οι άνθρωποι, γιατί αντιλαμβάνεσαι ότι έρχονται και από μακριά και έξοδα διαμονής και τέτοια πράγματα οπότε στην πορεία προφανώς θα γίνουν και ανακατατάξεις.

Οι φοιτητές πάντα προτιμούν κέντρο γιατί θέλουν να εξυπηρετούνται, δηλαδή με την άποψη του λεωφορείου, το να βγει την βόλτα του».

Από την πλευρά του ο κτηματομεσίτης, Αντώνης Πάγκαλος τόνισε: «Διαθέσιμα σπίτια υπάρχουν πολλά. Ωστόσο το πρόβλημα είναι ότι έχουν έρθει 2 γενιές φοιτητών, οι περσινοί και οι φετινοί και τα σπίτια που υπάρχουν δεν είναι όλα σε καλή κατάσταση.

Υπάρχει τεράστια ζήτηση την τελευταία εβδομάδα και επικρατεί ένας χαμός με τα τηλέφωνα. Όμως αν και θεωρώ από την εικόνα που έχω ότι υπάρχει μεγάλη διαθεσιμότητα δεν είναι όλα τα σπίτια αξιοπρεπή. Αρκετά από αυτά είναι πολύ παλιά. Βέβαια υπάρχουν και κάποια άλλα που είναι ολοκαίνουρια, που ήταν airbnb και τα διαθέτουν ο ιδιοκτήτες για μακροχρόνια μίσθωση. Υπάρχουν και θετικά, υπάρχουν και αρνητικά, απλώς, ακόμα είμαστε στο αρνητικό γιατί φέτος που πήγε καλά ο τουρισμός τα airbnb ξαναπήραν φωτιά, οπότε είναι περιζήτητα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα αν είναι διαθέσιμα τα πιο παλιά σπίτια.

Πλέον υπάρχει μεγάλη ζήτηση και δεν αποκλείεται να ανέβουν ακόμα πιο πολύ οι τιμές. Για παράδειγμα υπάρχει δυάρι που διατίθεται για 500 ευρώ χωρίς έπιπλα και ηλεκτρικές συσκευές, καινούριο μεν αλλά είναι 500 ευρώ. Δηλαδή δεν μπορεί ένας φοιτητής να διαθέσει αυτό το ποσό όπως είναι λογικό.

Τα παλαιότερα διαμερίσματα διατίθενται από 270 έως 300 ευρώ αναλόγως τα τετραγωνικά.

Και τα δυάρια πάνω από 350 ευρώ».

Η κτηματομεσίτρια, Αγγελική Παπαδάκη, από την πλευρά της, όπως μας λέει από την προσωπική της επαγγελματική εμπειρία τα διαθέσιμα σπίτια δεν είναι πολλά, ακριβώς επειδή διατίθεται για βραχυχρόνια μίσθωση, με αποτέλεσμα να μην προτιμώνται από τους φοιτητές, οι οποίοι επιθυμούν μακροχρόνια μίσθωση.

Όπως προσθέτει οι τιμές παραμένουν σε υψηλά επίπεδα:

«Οι τιμές παραμένουν στα ίδια επίπεδα με τις υπόλοιπες άλλες χρονιές, δεν είδα κάποια πτώση.

Για παράδειγμα μια γκαρσονιέρα επιπλωμένη των 30 τ.μ. ξεκινά από 280 μέχρι και 330 ευρώ και ένα 2αρι με έπιπλα από 380 μέχρι 450 ευρώ. Δεν έχει αλλάξει τίποτα και μένα μου έκανε εντύπωση δηλαδή όταν ξεκίνησαν και με παίρνανε για αναζήτηση, μου έλεγαν δεν βρίσκουμε και αναρωτήθηκα όμως τα περισσότερα διαθέσιμα είναι πολύ παλιά σε κακή κατάσταση και τα καλά διαμερίσματα έχουν ενοικιαστεί από τουρίστες».

 

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ρέθυμνο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ