Μενδώνη: Τεράστιες οι ανάγκες του πολιτισμού στην Κρήτη που βρίθει σημαντικών μνημείων

Μενδώνη: Τεράστιες οι ανάγκες του πολιτισμού στην Κρήτη που βρίθει σημαντικών μνημείων

Από το εργοτάξιο του νέου Διεθνούς αεροδρομίου στο Καστέλι ξεκίνησε την επίσκεψή της στο νησί η Υπουργός Πολιτισμού - Τι είπε για τα ευρήματα που εντοπίστηκαν εκεί - Βίντεο και φωτογραφίες

«Η Κρήτη είναι ένας τόπος που βρίθει πολύ σημαντικών μνημείων και αρχαιολογικών χώρων και οι ανάγκες στον τομέα του Πολιτισμού είναι τεράστιες, έχουν γίνει πολλά αλλά πρέπει να γίνουν κι άλλα για να ενισχύσουμε την πολιτιστική φυσιογνωμία της Κρήτης αλλά και να δώσουμε αναπτυξιακή δυναμική στον τουρισμό». 
Την επισήμανση αυτή έκανε η Υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, με αφορμή τη συνάντηση που είχε το απόγευμα της Πέμπτης στο Ηράκλειο με τον Περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρο Αρναουτάκη. 

Μενδώνη Περιφέρεια

Η κ. Μενδώνη, που ξεκίνησε την τριήμερη περιοδεία της στην Κρήτη με επίσκεψη στο εργοτάξιο του νέου Διεθνούς Αεροδρομίου Καστελίου, συζήτησε - όπως είπε - με τον Περιφερειάρχη τόσο για έργα που είναι σε εξέλιξη στο νησί, όσο και αυτά που προγραμματίζονται για τη νέα προγραμματική περίοδο. 
Η Υπουργός Πολιτισμού έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο θέμα της σειριακής εγγραφής των Μινωικών ανακτόρων στον Κατάλογο Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco, επισημαίνοντας ότι εκτιμάται πως σε δύο χρόνια ο φάκελος θα είναι έτοιμος να κατατεθεί. 
«Μπορούν να αποτελέσουν μια σημαντική πολιτιστική διαδρομή με την έννοια της αναπτυξιακής λογικής τα Μινωικά Ανάκτορα», υπογράμμισε χαρακτηριστικά. 

Στην εξαιρετική συνεργασία που υπάρχει με την κ. Μενδώνη αναφέρθηκε στις δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης Κρήτης, επισημαίνοντας ότι πέρα από τα σημαντικά έργα που είναι σε εξέλιξη, γίνεται προετοιμασία και για την επόμενη προγραμματική περίοδο. Αυτοψία στο εργοτάξιο του νέου αεροδρομίου Καστελίου

«Κανένα έργο αναπτυξιακού χαρακτήρα δεν είναι ανταγωνιστικό στην πολιτιστική μας κληρονομιά», υπογράμμισε η  Υπουργός Πολιτισμού, κατά την επίσκεψή της στο Καστέλι και στο εργοτάξιο του νέου αεροδρομίου, όπου είχε τη δυνατότητα να συνομιλήσει και με τον Δήμαρχο Μινώα Πεδιάδος Μανώλη Φραγκάκη.
"Αυτά τα πράγματα συνδυάζονται, οι όποιες αντιθέσεις επιλύονται σήμερα τεχνικά" ανέφερε επισημαίνοντας ότι οι Υπηρεσίες του ΥΠΠΟ θα πρέπει να δουν το έργο ως «εξαιρετική ευκαιρία έρευνας του πολιτιστικού αποθέματος».

Μενδώνη Αεροδρόμιο Καστελίου

Η κ. Μενδώνη, μίλησε για «ταπεινά ευρήματα» της ύστερης ρωμαϊκής περιόδου στην περιοχή, και ανέφερε πως "μπορούν οι δύο πλευρές να δουν τα πράγματα με βάση το θεσμικό πλαίσιο προστασίας των αρχαιοτήτων και με βάση τις δυνατότητες που παρέχει ένα τέτοιο έργο"

"Χρειάζεται η συνέργεια των Υπουργείων και η συνεχής παρακολούθηση για να επιλύονται τα προβλήματα που παρουσιάζονται" ανέφερε - μεταξύ άλλων - ο βουλευτής Ηρακλείου της Ν.Δ Μάξιμος Σενετάκης, που συνόδευε την Υπουργό στο εργοτάξιο.  

Μενδώνη Αεροδρόμιο Καστελίου

Σήμερα η Υπουργός Πολιτισμού θα επισκεφθεί τον αρχαιολογικό χώρο Γόρτυνας και το υπό κατασκευή Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσαράς αλλά και τον αρχαιολογικό χώρο Φαιστού. Επίσης θα συναντηθεί με τους Δημάρχους Γόρτυνας και Φαιστού
Αύριο Σάββατο, σύμφωνα με το πρόγραμμα που έχει ανακοινωθεί θα έχει συναντήσεις με τους Δημάρχους  Αγ. Νικολάου και Μαλεβιζίου, θα πραγματοποιήσει αυτοψία στα Νεώρια και στα Ενετικά Τείχη, στο Ηράκλειο ενώ στη συνέχεια θα συμμετάσχει σε σύσκεψη με τον Δήμαρχο Ηρακλείου και Βουλευτές.

Μενδώνη Αεροδρόμιο ΚαστελίουΜενδώνη Αεροδρόμιο ΚαστελίουΕργοτάξιο αεροδρόμιο Καστελίου Εργοτάξιο αεροδρόμιο Καστελίου

 

 

          Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη

 

 

 Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ