Μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2021 ξεκινά το νέο Δικαστικό Μέγαρο

Μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2021 ξεκινά το νέο Δικαστικό Μέγαρο

Β.Κεγκέρογλου: Επιτακτική ανάγκη η κατασκευή του Νέου Δικαστικού Μεγάρου Ηρακλείου

Στην Ολομέλεια της Βουλής, συζητήθηκε σήμερα επίκαιρη ερώτηση του Γραμματέα της Κ.Ο και βουλευτή Ηρακλείου κ.Β.Κεγκέρογλου προς το Υπουργείο Υποδομών, προκειμένου να τερματιστεί η περίοδος αδράνειας και να προωθηθεί επιτέλους η κατασκευή του Νέου Δικαστικού Μεγάρου Ηρακλείου.

Συγκεκριμένα, ο κ.Κεγκέρογλου τόνισε ότι είναι επιτακτική ανάγκη η κατασκευή του Νέου Δικαστικού Μεγάρου Ηρακλείου, καθώς οι υπάρχουσες εγκαταστάσεις είναι σε κακή κατάσταση και εγκυμονούν κινδύνους για τους εργαζόμενους, τους δικαστικούς, τους δικηγόρους και όλους τους πολίτες.

Σύσσωμες οι τοπικές αρχές, ο νομικός κόσμος, οι εργαζόμενοι και οι κάτοικοι του νομού Ηρακλείου διαμαρτύρονται για την καθυστέρηση και ζητούν άμεσα την κατασκευή ενός νέου, σύγχρονου και λειτουργικού δικαστικού μεγάρου.

Στη συνέχεια, ο κ. Κεγκέρογλου επεσήμανε ότι η προηγούμενη Κυβέρνηση, όπως αποκαλύφθηκε σε προηγούμενη ερώτηση του, δεν είχε προβεί στη βασική  προ-απαιτούμενη ενέργεια, της πλήρους δωρεάν παραχώρησης των ακινήτων από  το Ταμείο Χρηματοδότησης δικαστικών κτηρίων στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαδικασίες και ζήτησε από τον Υπουργό συγκεκριμένες ενέργειες:

-για την ολοκλήρωση της δωρεάν παραχώρησης του ακινήτου από το Ταμείο Χρηματοδότησης δικαστικών κτηρίων που θα κτιστεί το Νέο δικαστικό Μέγαρο

-για την ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας,

-για την υπογραφή της σύμβασης σύμπραξης με την ανώνυμη εταιρεία ειδικού σκοπού, ώστε να μην χαθεί άλλος χρόνος, να μην υπάρξουν περαιτέρω κωλυσιεργίες και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την έναρξη κατασκευής του έργου.

Ο Υπουργός από την πλευρά του, αφού αναφέρθηκε στην κοροϊδία της προηγούμενης Κυβέρνησης αναφορικά με την κατασκευή του νέου δικαστικού Μεγάρου, ενημέρωσε τον κ.Κεγκέρογλου ότι το ΤΑΧΔΙΚ ζήτησε συμπληρωματική οικονομοτεχνική μελέτη από το Υπουργείο Υποδομών την οποία και προχωρεί, ώστε να προκηρυχθεί ο διεθνής διαγωνισμός για την σύναψη της σύμβασης και δεσμεύτηκε ότι θα έχουν ολοκληρωθεί έγκαιρα οι απαιτούμενες διαδικασίες και ότι εντός α’ εξαμήνου του 2021 θα έχει ξεκινήσει η κατασκευή του έργου.

 

 

 Ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Γιάννης Κεφαλογιάννης για το νέο Δικαστικό Μέγαρο Ηρακλείου 

Την εκτίμηση ότι εντός του πρώτου εξαμήνου του 2021 θα ξεκινήσουν οι εργασίες για τη κατασκευή του νέου Δικαστικού Μεγάρου Ηρακλείου, εξέφρασε απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Κιν.Αλ., κ. Βασίλη Κεγκέρογλου, ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Γιάννης Κεφαλογιάννης

 

Ακολουθεί η τοποθέτηση του Υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών, κ. Γιάννη Κεφαλογιάννη: 

«Θα συμφωνήσω μαζί σας ως προς την αναγκαιότητα κατασκευής ενός νέου Δικαστικού Μεγάρου στο Ηράκλειο και θα το κάνω όχι μόνο ως Κρητικός αλλά και με την ιδιότητα του δικηγόρου που έχει παρευρεθεί πολλές φορές στο Δικαστικό Μέγαρο Ηρακλείου και γνωρίζει καλά την ταλαιπωρία που υφίστανται οι εργαζόμενοι, οι συνάδελφοι δικηγόροι και οι πολίτες. Θέλουμε να δώσουμε τέλος σ’ αυτή την ιστορία. 

Θέλω λοιπόν να σας ενημερώσω σε σχέση με το πρώτο σας ερώτημα ότι στην ουσία της, η παραχώρηση του ακινήτου από το Ταμείο Χρηματοδότησης Δικαστικών Κτιρίων (ΤΑΧΔΙΚ) έχει ολοκληρωθεί καθ’ ότι υπάρχει συναντίληψη της ηγεσίας του Υπουργείου Δικαιοσύνης και του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. 

Θα πρέπει να σας ενημερώσω ότι το ΤΑΧΔΙΚ με απόφαση του Διοικητικού του Συμβουλίου ζήτησε από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών συμπληρωματική οικονομοτεχνική μελέτη, προκειμένου να τεκμηριώσει τη βιωσιμότητα του έργου. Το Υπουργείο μας ανταποκρίθηκε άμεσα, προχωρώντας στην εκπόνησή της, την οποία και θα αποστείλει τόσο στο ΤΑΧΔΙΚ όσο και στην Ειδική Γραμματεία ΣΔΙΤ, η οποία θα αναλάβει την άμεση προώθηση της πρότασης ένταξης του έργου στον Κατάλογο προτεινόμενων συμπράξεων για έγκριση από τη Διϋπουργική Επιτροπή ΣΔΙΤ». 

Ο κ. Κεφαλογιάννης ανέφερε κατά τη δευτερολογία του: 

«Κατανοώ την αγωνία σας να επισπευσθεί η διαδικασία ολοκλήρωσης του έργου του Δικαστικού Μεγάρου. Νομίζω όμως ότι τα δύσκολα τα έχουμε αφήσει πίσω μας, καθώς οι περισσότερες από τις τεχνικού χαρακτήρα προϋποθέσεις για την ένταξη του έργου στο πρόγραμμα των ΣΔΙΤ έχουν πια ολοκληρωθεί. Αμέσως μόλις ολοκληρωθούν οι - διαδικαστικού χαρακτήρα θα έλεγα - ενέργειες, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών θα προχωρήσει στην υποβολή Πρότασης για Ένταξη του Έργου στον Κατάλογο Προτεινόμενων Συμπράξεων. Τα βήματα από κει και πέρα είναι πολύ συγκεκριμένα. 

Αυτό που θέλω να κρατήσετε και που όλοι πρέπει να έχουμε ως χρονικό σημείο αναφοράς είναι η Προκήρυξη του Διεθνούς Διαγωνισμού για τη σύναψη Σύμβασης ΣΔΙΤ με τον Ιδιωτικό Φορέα Σύμπραξης (ΙΦΣ).

Μπορούμε να πούμε με μία αυξημένη βεβαιότητα ότι εντός του πρώτου εξαμήνου του 2021 – θα μπορούσα να συμπτύξω το χρόνο αλλά δε θέλω να φανώ υπερβολικά αισιόδοξος – το έργο θα έχει ξεκινήσει.

Και θέλω προσωπικά να διαβεβαιώσω και εσάς και τους συμπολίτες μας στην Κρήτη ότι σε συνεργασία με τον Υπουργό κ. Καραμανλή θα παρακολουθώ στενά την εξέλιξη της διαδικασίας και θα είμαι στη διάθεσή σας για κάθε περαιτέρω ενημέρωση». 

 

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ