Μετρήσεις αστικών λυμάτων για την ανίχνευση κορωνοϊού από τη ΔΕΥΑ Αγίου Νικολάου

Μετρήσεις αστικών λυμάτων για την ανίχνευση κορωνοϊού από τη ΔΕΥΑ Αγίου Νικολάου

Μετρήσεις αστικών λυμάτων για την ανίχνευση κορωνοϊού από τη ΔΕΥΑ Αγίου Νικολάου

Πρόγραμμα δειγματοληψίας και ανάλυσης αστικών λυμάτων της Κρήτης για την ανίχνευση κορωνοϊού, ετοιμάζεται προκειμένου να εξαχθούν συμπεράσματα για το ιικό φορτίο στο νησί.

Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ του Μιχάλη Ατσαλάκη στην ΑΝΑΤΟΛΗ το έργο θα αναλάβει η καθηγήτρια μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Άννα Ψαρουλάκη, γνωστή στο ευρύ κοινό από τα σεμινάρια που οργάνωσε σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης για την ενημέρωση των εργαζομένων στον ευρύτερο τομέα του τουρισμού και την σωστή προφύλαξη γύρω από τους κινδύνους στους χώρους εργασίας.

Το πρόγραμμα για τα λύματα έχει αρχίσει να συζητείται από τις αρχές του καλοκαιριού και τότε στόχος ήταν να το χρησιμοποιήσουν σαν εργαλείο πρόβλεψης. Στο στάδιο που βρισκόμαστε σήμερα, πέραν του συσχετισμού των αποτελεσμάτων με τα κρούσματα σε Κρητικούς, θα γίνει μια προσπάθεια αξιοποίησης των αποτελεσμάτων για να εκτιμηθεί το πόσο επιδρά το lockdown και πόσο αποδίδουν τα μέτρα στον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού στην Κρήτη. Τα συμπεράσματα θα προκύψουν με τη χρήση μαθηματικών μοντέλων, όπως αντίστοιχα έχει γίνει στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις της Ελλάδας.

Αυτό που προσπαθούν τώρα είναι να δουν πόσο εφικτό είναι να γίνονται καθημερινές δειγματοληψίες ενώ ο αρχικός σχεδιασμός ήταν ανά εβδομάδα. Πάντως η κα Ψαρουλάκη έχει ενημερώσει πως υπάρχει ετοιμότητα κι ότι απομένουν οι τελευταίες λεπτομέρειες για να ξεκινήσει το συγκεκριμένο εγχείρημα να εφαρμόζεται και στην Κρήτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες στο πρόγραμμα θα μετέχουν οι ΔΕΥΑ του νησιού και γίνεται προσπάθεια ώστε να υπάρξει ένας αυτόματος δειγματολήπτης γιατί δεν είναι πρακτικά εύκολο να υπάρχει κάθε μέρα δείγμα από πέντε πόλεις.

 

Τρεις μετρήσεις

 «Εμείς έχουμε κάνει δύο και θα ακολουθήσει και μία τρίτη μέτρηση», επιβεβαιώνει ο Γενικός Διευθυντής της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Αγίου Νικολάου Γιάννης Πεδιαδίτης, τονίζοντας πως η πρώτη μέτρηση έγινε στις 30 Σεπτεμβρίου, ήταν αρνητική, ενώ υπήρξε και δεύτερη στις 5 Νοεμβρίου με στοιχεία που μαρτυρούσαν την ύπαρξη Κορονοϊού ενώ θα ακολουθήσει κι άλλη μέτρηση το επόμενο διάστημα.

Πάντως οι δειγματοληψίες από την ομάδα του Πανεπιστημίου αναμένεται να ξεκινήσουν στο τέλος της εβδομάδας, με την πρώτη να γίνεται από τη ΔΕΥΑ Ηρακλείου, όπως ανέφερε η κα Ψαρουλάκη, η οποία σημείωσε πως ήδη έχουν γίνει συνεννοήσεις και την προσεχή Πέμπτη πρόκειται να γίνει μια σύσκεψη με όλες τις ΔΕΥΑ της Κρήτης προκειμένου να οριστικοποιηθεί το τελικό πλάνο δειγματοληψιών.

Θεωρείται ενδεχόμενο να υπάρχει μεγαλύτερο ιικό φορτίο στην Κρήτη σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις που γίνονται μέχρι τώρα και δεν μοιάζουν να είναι ανησυχητικές. Δεν αποκλείεται δηλαδή, αν έχουμε καθημερινές μετρήσεις, ειδικά στις μεγαλύτερες πόλεις του νησιού ν’ αποδειχθεί πως το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο από εκείνο που θεωρείται πως αντιμετωπίζουμε.

Πηγή: anatolh.com

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ