Μια ακόμα απώλεια για το Πανεπιστήμιο Κρήτης

Μια ακόμα απώλεια για το Πανεπιστήμιο Κρήτης

Έφυγε από τη ζωή ο ομότιμος καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας, Νικόλας Φαράκλας

Μια ακόμα απώλεια μετρά το Πανεπιστήμιο Κρήτης, καθώς ένας σπουδαίος καθηγητής έφυγε από τη ζωή, σκορπίζοντας θλίψη με τον θάνατο του.

Πρόκειται για τον Νικόλα Φαράκλα, ομότιμο καθηγητή Κλασικής Αρχαιολογίας που "'έφυγε" όπως έγινε γνωστό στις 13 Αυγούστου.

Με θλίψη, το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση για την απώλεια του αγαπητού καθηγητή:


"Το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης ανακοινώνει με θλίψη τον θάνατο του Νικόλα Φαράκλα, ομότιμου καθηγητή Κλασικής Αρχαιολογίας του Τμήματος μας, που από τις 13 Αυγούστου 2021 δεν βρίσκεται πια ανάμεσά μας.
Ο Νικόλας Φαράκλας, με την προσωπικότητα και το επιστημονικό κύρος του συνέβαλε αποφασιστικά στη διαμόρφωση της ιδιαίτερης φυσιογνωμίας του Τμήματός μας από τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του. Αφοσιωμένος ερευνητής της ιστορικής τοπογραφίας, με πλατειά αρχαιογνωσία και πάθος για τη μεγάλη πλαστική της αρχαίας Ελλάδας, και, προπαντός, σοφός και ρηξικέλευθος δάσκαλος, ενέπνευσε με τις ευφυείς, καινοτόμες και εποικοδομητικά κριτικές - έως και αιρετικές - προσεγγίσεις του πολλούς νεότερους στοχαστές του παρελθόντος. Υπηρέτησε τη μαχόμενη Αρχαιολογία παλιότερα ως μέλος της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και εργάστηκε με επιμονή για την ανανέωση των αρχαιολογικών σπουδών με την ακαδημαϊκή του ιδιότητα. Ταυτόχρονα υπηρέτησε το Πανεπιστήμιο Κρήτης από σημαντικές θέσεις ευθύνης, ως λαμπρός αντιπρύτανης ακαδημαϊκών υποθέσεων, ως μέλος της Επιτροπής Ερευνών και ως εξίσου επιτυχημένος Πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας και Διευθυντής του Τομέα Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης.
Συνάδελφοι, φίλοι και μαθητές του θα θυμόμαστε πάντοτε την ελεύθερη σκέψη του και το δημοκρατικό του ήθος, την ευγένεια και μεγαλοψυχία, το πνεύμα συλλογικότητας, τη μαχητικότητα αλλά και τη μεγάλη σεμνότητα του δικού μας Νικόλα, – τις ακαδημαϊκές, δηλαδή, αρετές που σημάδεψαν τη διαδρομή του Τμήματος και του Πανεπιστημίου μας. "

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ρέθυμνο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ