Μίνωας 2024: Εγκλωβισμένοι, άνθρωποι στο νερό, σεισμός, φωτιές, τσουνάμι: Καρέ- καρέ η μεγάλη άσκηση

Μαρία Αγαπάκη
Μαρία Αγαπάκη

Εντυπωσιακές ασκήσεις πραγματοποιήθηκαν την Τρίτη στο φράγμα Αποσελέμη, στα Λινοπεράματα και τον Άγιο Νικόλαο- Δείτε βίντεο και φωτογραφίες

Κάμερα - Μοντάζ: Κώστας Δημάκης

Ρηγματώσεις στη στέψη του φράγματος Αποσελέμη προκάλεσε ο σεισμός 7,2 Ρίχτερ σύμφωνα με το σενάριο της μεγάλης άσκησης «Μίνωας 2024» που πραγματοποιείται στις τέσσερις περιφερειακές ενότητες της Κρήτης από την Δευτέρα 22 έως και την Τετάρτη 24 Απριλίου.

Στο εγκαταλελειμμένο χωριό Σφεντύλι, που λόγω της ανομβρίας έχει "αναδυθεί" ξανά, έλαβαν χώρα κατά την δεύτερη ημέρα της άσκησης μία σειρά από "επεισόδια" που αφορούσαν σε απεγκλωβισμούς τραυματιών, διάσωση και μεταφορά ανθρώπων, που βρέθηκαν στο νερό, με ειδικά φουσκωτά μέσα, μεταφορά νεκρών, παροχή πρώτων βοηθειών στους τραυματίες σε ασφαλείς σκηνές που είχαν στηθεί γύρω από το φράγμα. Ειδική συνδρομή στις ασκήσεις παρείχαν τα εκπαιδευμένα σκυλιά της ΕΜΑΚ καθώς και χειριστές drone τα οποία σάρωναν την περιοχή για να εντοπίσουν τυχόν τραυματίες. Το γενικό συντονισμό, την επίβλεψη και την καθοδήγηση της άσκησης είχε ο Διοικητής της 3ης ΕΜΑΚ κ. Σταύρος Καλογιαννάκης.

Στην άσκηση συμμετείχαν άνδρες του Πυροσβεστικού Σώματος, διασώστες του ΕΚΑΒ, πυροσβέστες της 3ης ΕΜΑΚ, αστυνομικοί, ο Στρατός, εθελοντές από το «Χαμόγελο του Παιδιού», υπηρεσιακοί παράγοντες από την Πολιτική Προστασία, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός καθώς και εθελοντές από τη σχολή του ΕΚΑΒ οι οποίοι υποδύονταν τους εγκλωβισμένους ενώ κάποιοι άλλοι καλούσαν απεγνωσμένα σε βοήθεια. 

Στην άσκηση παίρνουν μέρος συνολικά 150.000 άνθρωποι περίπου και πραγματοποιείται για πρώτη φορά στην Κρήτη και πρώτη φορά πανελλαδικά σε τόσο μεγάλη κλίμακα ενώ, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ κ. Ευθύμιος Λέκκας, «θα γίνεται κάθε χρόνο μία ανάλογη άσκηση σε διαφορετική περιοχή στην Ελλάδα».

Επίσης σενάρια της άσκησης εκτυλίχθηκαν στον Ατμοηλεκτρικό Σταθμό στα Λινοπεράματα που σύμφωνα με το σενάριο εκδηλώθηκε πυρκαγιά, υπήρξε εγκλωβισμός αλλά και τραυματίες. Στην άσκηση συμμετείχαν επίσης ιδιωτικές επιχειρήσεις, αλλά και ξενοδοχειακές μονάδες, όπως το Creta Maris στη Χερσόνησο όπου το σενάριο περιλάμβανε απεγκλωβισμό ατόμου, μετά από έκρηξη και πυρκαγιά όπως και τραυματισμό υπαλλήλων και επισκεπτών.

Στις 12.00 το μεσημέρι εστάλη μήνυμα 112 το οποίο έδωσε το έναυσμα για την εκκίνηση των ασκήσεων σε Ηράκλειο και Λασίθι οι οποίες περιλάμβαναν μεγάλες ζημιές, καταρρεύσεις, κύματα τσουνάμι, εγκλωβισμούς μέσα σε αρχαιολογικούς χώρους, κατολισθήσεις… ένα μεγάλο αριθμό συνολικά 75 επεισοδίων, τα οποία ήταν απολύτως «ρεαλιστικά».

Στο Ηράκλειο, με τον συντονισμό των εκπαιδευτικών και ακολουθώντας την προβλεπόμενη διαδικασία, εκκενώθηκαν χωρίς προβλήματα και σε άμεσο χρόνο 241 σχολεία και 21 βρεφονηπιακοί σταθμοί με περίπου 31.000 παιδιά, καθώς και τα δημοτικά κτήρια της οδού Ανδρόγεω, της πλ. Δασκαλογιάννη και της λ. Σοφοκλή Βενιζέλου από προσωπικό και πολίτες. Επίσης εντολή εκκένωσης δόθηκε σε δημόσια και δημοτικά κτίρια (Αρχαιολογικό Μουσείο, φυλακές, νοσοκομεία, λιμένας, βλάβες σε περισσότερα από 70 κτίρια στην παλιά πόλη, αεροδρόμιο "Ν. Καζαντζάκης").

Ο συντονισμός των υπηρεσιών γινόταν στο Πολιτιστικό Κέντρο του Ηρακλείου όπου είχε στηθεί το Περιφερειακό Συντονιστικό Όργανο, ενώ σε διαρκείς συσκέψεις βρίσκονταν και τα τοπικά συντονιστικά όργανα πολιτικής προστασίας σε Ηράκλειο και Λασίθι.

Δείτε βίντεο από τη διεξαγωγή της άσκησης στον Άγιο Νικόλαο:

Φωτογραφίες από Λινοπεράματα, Candia Maris, Συντονιστικό και σχολεία via imageonline.gr/ Στέφανο Ραπάνης:

imageonline1

imageonline2

imageonline3

imageonline4

imageonline5

imageonline6

imageonline7

imageonline8

imageonline9

imageonline10

imageonline11

imageonline12

Φωτογραφίες από το φράγμα Αποσελέμη/ Σφεντύλι:

askisi minoas

askisi minoas2

askisi minoas3

askisi minoas4

askisi minoas5

askisi minoas6

askisi minoas7

askisi minoas8

askisi minoas9

askisi minoas10

askisi minoas11

askisi minoas12

askisi minoas13

askisi minoas14

askisi minoas15

askisi minoas16

Δείτε επίσης:

"Μίνωας": Μήνυμα 112 στην Ανατολική Κρήτη - 2η μέρα της άσκησης - Βίντεο και φωτογραφίες

Με σεισμό 7,2 Ρίχτερ συνεχίζεται η άσκηση «Μίνωας 2024» σε Ηράκλειο και Λασίθι

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ