Με σεισμό 7,2 Ρίχτερ συνεχίζεται η άσκηση «Μίνωας 2024» σε Ηράκλειο και Λασίθι

Newsroom
Newsroom

Ρήγμα στο φράγμα Αποσελέμη και εκκένωση σε 200 σχολεία με 30.000 μαθητές περιλαμβάνει μεταξύ άλλων η άσκηση

Στη θαλάσσια περιοχή βόρεια του Ηρακλείου γίνεται σεισμός 7,2 Ρίχτερ ο οποίος προκαλεί μικρό τσουνάμι στην περιοχή από τα Λινοπεράματα μέχρι και το Σίσι Λασιθίου. Αυτό βέβαια είναι το σενάριο της μεγάλης άσκησης «Μίνωας 2024», που σήμερα πραγματοποιείται σε Ηράκλειο και Λασίθι.

Στην άσκηση παίρνουν μέρος 150.000 άνθρωποι περίπου και πραγματοποιείται για πρώτη φορά στην Κρήτη σε τόσο μεγάλη κλίμακα ενώ, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ κ. Ευθύμιος Λέκκας, «θα γίνεται κάθε χρόνο μία ανάλογη άσκηση σε διαφορετική περιοχή στην Ελλάδα».

Σύμφωνα με το σενάριο θα σταλεί μήνυμα 112, μετά τις 10 το πρωί περίπου, καθώς ο σεισμός προκαλεί ρηγματώσεις στη στέψη του φράγματος Αποσελέμη, μεγάλες ζημιές, καταρρεύσεις, κύματα τσουνάμι, εγκλωβισμούς μέσα σε αρχαιολογικούς χώρους, κατολισθήσεις… ένα μεγάλο αριθμό συνολικά 75 επεισοδίων, τα οποία είναι απολύτως «ρεαλιστικά». Επίσης η άσκηση περιλαμβάνει εκκένωση σε 250 σχολεία με πάνω από 30.000 μαθητές, εκκένωση σε δημόσια και δημοτικά κτίρια (Αρχαιολογικό Μουσείο, φυλακές, νοσοκομεία, λιμένας, βλάβες σε περισσότερα από 70 κτίρια στην παλιά πόλη, αεροδρόμιο "Ν. Καζαντζάκης"), ιδιωτικών επιχειρήσεων, αστυνομικών υπηρεσιών κ.α.

«Η απόκριση ήταν ικανοποιητική. Δεν θα πω προσωπικά ότι ήταν επιτυχής η άσκηση. Η άσκηση δεν έχει στόχο να πετύχει. Μια τόσο μεγάλη άσκηση έχει στόχο να υποδείξει τα προβλήματα και τις αδυναμίες που έχουμε έτσι ώστε να μπορέσουμε να τα διορθώσουμε. Συνεπώς επιτυχής άσκηση δεν υπάρχει. Η οργάνωση της άσκησης, που ήταν δύσκολη, είναι εξαιρετικά αποδοτική και μας δίνει τη δυνατότητα να ελέγξουμε όλες τις διαδικασίες και τις αποκρίσεις» ανέφερε σε δηλώσεις του ο κ. Λέκκας.

Αναφορικά με τα κριτήρια σύμφωνα με τα οποία επιλέχθηκε η Κρήτη ώστε να ξεκινήσει για πρώτη φορά μία τόσο μεγάλης κλίμακας άσκησης ο καθηγητής είπε: «Η Κρήτη έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον σε ότι αφορά το περιβάλλον που είναι μοναδικό στα όρια των δύο σεισμικών πλακών, της Ευρώπης και της Αφρικής, και σε αυτό το περιβάλλον αναπτύχθηκε και ο πολιτισμός μας που δημιουργήθηκε αποκλειστικά και μόνο από τους σεισμούς».

Το "στρατηγείο" βρίσκεται στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου όπου είναι σε συντονιστική ετοιμότητα όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς. Αξίζει να σημειωθεί τέλος αυτό που σημείωσε ο κ. Λέκκας: ότι πρώτος ο Ζαχαρίας Δοξαστάκης, το 1997, και πάλι από τη θέση του Δημάρχου Χερσονήσου, είχε εκπονήσει το πρώτο πανελλαδικά σχέδιο πολιτικής προστασίας.

Αναλυτικά οι ασκήσεις στις 4 περιφερειακές ενότητες της Κρήτης:

askisi xania

askisi iraklio

askisi rethymno

askisi lasithi

 

 

Δείτε επίσης:

Θετικά έως τώρα, τα αποτελέσματα της άσκησης "Μίνωας" σε Χανιά και Ρέθυμνο

Σεισμός, καταρρεύσεις, τσουνάμι στην άσκηση σεισμού "Μίνωας"

Άσκηση "Μίνωας": Ρέθυμνο και Χανιά στο "μάτι" του Εγκέλαδου

Ετοιμότητα για πολλά... Ρίχτερ στην Κρήτη: Στο πόδι σχολεία, αεροδρόμια, νοσοκομεία!

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ