ΚΡΗΤΗ

Μηνύματα δύναμης και αγώνα στην εκδήλωση ευαισθητοποίησης για τον παιδικό καρκίνο!

Συγκλονιστικές ιστορίες ασθενών και οικογενειών που έζησαν από μέσα τον "εφιάλτη"!

Παιδικός καρκίνος, Εκδήλωση, Ηλιαχτίδα

Ρεπορτάζ- Φωτογραφίες: Κατερίνα Παντινάκη

 

"Εμείς δε γιορτάζαμε χθες, αλλά γιορτάζουμε σήμερα κάθε νίκη, αλλά και την αγωνία σας" - είπε συγκινησιακά φορτισμένος ο καλλιτέχνης Μάνος Παπαδάκης, δίνοντας μουσικά το σήμα έναρξης της εκδήλωσης ευαισθητοποίησης για τον παιδικό καρκίνο  που πραγματοποιήθηκε το πρωί του Σαββάτου στην αίθουσα Μ. Καρέλλη στο Ηράκλειο. 

Image
Μάνος Παπαδάκης
Image
Εκδήλωση, Παιδικός καρκίνος, Ηράκλειο

Μαζί με τον Χρήστο Οικονομέα, έπαιξαν δύο τραγούδια με ... ιστορία: Ένα μελοποιημένο ποίημα που γράφτηκε στο Ηράκλειο από την Κατίνα Παϊζη, εμπνευσμένο από την αγάπη και αφιερωμένο σε ένα βιολοντσελίστα, " Πόσο πολύ σ' αγάπησα" καθώς και ένα απόσπασμα του "Ερωτόκριτου".

Image
Εκδήλωση, Παιδικός καρκίνος, Ηράκλειο
Έκθεση στο φουαγιέ της αίθουσας Μ.Καρέλλη

Η εκδήλωση που διοργανώθηκε από την 7η ΥΠΕ (Κρήτης), με τη στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης και τη συνδρομή της Κλινική Αιματολογίας του ΠΑΓΝΗ και την "Παρέα της Αγάπης" πραγματοποιήθηκε υπό τον συντονισμό της Εύης Γαρεδάκη, της Πόπης Καστελλιανού από την "Παρέα της Αγάπης" και της δημοτικής συμβούλου Ηρακλείου, δημοσιογράφου Αντιγόνης Ανδρεάκη, παρουσία του Σεβασμιότατου Αρχιεπισκόπου Κρήτης Ευγένιου, των βουλευτών Ηρακλείου ΝΔ Λ. Αυγενάκη και Κ. Κεφαλογιάννη, της Αντιπεριφερειάρχη Γ. Μηλάκη, του διοικητή της ΔΥΠΕ Κρήτης Ν. Παπαβασιλείου, του υποδιοικητη ΔΥΠΕ Χρ. Κλεοβούλου, του αναπληρωτή διοικητή του ΠΑΓΝΗ Στ. Κτενιαδάκη, του αντιδημάρχου Ν. Γιαλιτάκη, του προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου Αλ. Πατριανάκου αλλά και του σταθερού συνοδοιπόρου της "Παρέας της Αγάπης" μουσικού Μάνου Παπαδάκη. 

Image
Παρέα της Αγάπης

Παράλληλα, αν και ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ευγένιος αποφεύγει να απευθύνει χαιρετισμούς, δέχτηκε να ανέβει στο βήμα, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι δεν μιλάει για να δώσει ελπίδα γιατί από αυτό που γίνεται σήμερα εισπράττει ο ίδιος ελπίδα και φως.

Image
Αρχιεπίσκοπος Κρήτης, Εκδήλωση, Παιδικός καρκίνος

Μεγάλοι "πρωταγωνιστές" της εκδήλωσης τα παιδιά που έχουν νοσήσει με καρκίνο και οι οικογένειές του.

Στον χαιρετισμό της, η Αντιπεριφερειάρχης, πρόεδρος του Συλλόγου "ΑγκαλιάΖΩ", ογκολόγος Γωγώ Μηλάκη μεταφέροντας το βίωμά της, συγκινησιακά φορτισμένη, μίλησε για την εμπειρία της ως πρωτοετής φοιτήτρια στην Ιταλία, κάνοντας εθελοντικό έργο, και κρατώντας συντροφιά στα νοσηλευόμενα παιδιά της Παιδοαιματολογικής Κλινικής.

Image
Γωγώ Μηλάκη, Παιδικός Καρκίνος, Ηράκλειο

"Κανένα παιδί δε γεννήθηκε ήρωας. Άθελά τους έγιναν και πρέπει να σταθούμε δίπλα τους" - είπε με τρεμάμενη φωνή και τόνισε την ανάγκη να συστρατευθούμε για την Παιδοαιματολογική κλινική, να δίνουμε αίμα - κάτι που δεν είναι στην καθημερινότητά μας.

Η Πελαγία Βοργιά, εντεταλμένη σύμβουλος, μίλησε εκ μέρους του Δημάρχου Ηρακλείου Αλ. Καλοκαιρινού, σημειώνοντας ότι ο Δήμος απαρτίζεται από πολύ ευαισθητοποιημένα άτομα σε θέματα υγείας. Πρόσθεσε την "γνωριμία" της με την Παιδοαιματολογική Κλινική, ως γιατρός και η ίδια, ενώ τόνισε ότι για τα περισσότερα παιδιά ο καρκίνος, παρά την οδυνηρή του διαδρομή, οδηγεί στην ίαση.

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου, Αλέξανδρος Πατριανάκος, είπε: "μόνο υπόκλιση και σεβασμό σε αυτούς τους ήρωες, στην διευθύντρια της κλινικής κ. Στειακάκη και τους συνεργάτες της". " Όταν όμως βλέπω αυτά τα παιδιά μετά από 10-15 χρόνια να έρχονται να τα παρακολουθώ και να είναι καλά, αυτό είναι το σημαντικό και αυτό είναι το νόημα" - σημείωσε χαρακτηριστικά.

Η Διευθύντρια Νοσηλευτικής Υπηρεσίας του ΠΑΓΝΗ, Αγγέλα Πρινάρη, σημείωσε την ανάγκη συστράτευσης ώστε να έχουν πρόσβαση όλα τα παιδιά στις σύγχρονες μεθόδους θεραπείας.  

"Στην Κρήτη είμαστε ευγνώμονες που έχουμε από το 1991 στο ΠΑΓΝΗ την Κλινική Παιδοαιματολογίας. Οι επαγγελματίες υγείας διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στην πρώτη γραμμή αλλά και συνήγοροι των παιδιών αυτών" - τόνισε η ίδια, ευχόμενη στα παιδιά που είναι σήμερα εδώ "να ζήσουν τα όνειρά τους


"Δεν είναι μακριά η μέρα που κάθε παιδί που διαγιγνώσκεται με καρκίνο θα γίνεται καλά"

Image
Στειακάκη, παιδικός καρκίνος
Η κ.Στειακάκη

Η Διευθύντρια της Κλινικής Αιματολογίας και Ογκολογίας Παίδων, κ. Στειακάκη αναφέρθηκε στο μόλις τριμελές ειδικευμένο ιατρικό προσωπικό της κλινικής, λέγοντας πως εκείνοι είναι η "ψυχή" της κλινικής. 

"Είμαστε εδώ για να θυμηθούμε τις μάχες που χάσαμε αλλά και να γιορτάσουμε τις μάχες που κερδήθηκαν, που είναι περισσότερες. Είναι περισσότερα τα παιδιά που γύρισαν στο σχολείο, στις οικογενειες τους" - είπε η ίδια, σημειώνοντας ότι δυστυχώς ο παιδικός καρκίνος υπάρχει και καθώς δεν υπάρχει πρόληψη και δοκιμαστικά τεστ, είναι κρίσιμη η Επιστήμη, ο εξοπλισμός, τα φάρμακα.

Η ίδια όσο και οι γιατροί της Κλινικής καταχειροκροτήθηκαν από τους παρευρισκόμενους.

"Το τμήμα μας λειτουργεί 35 χρόνια στην Κρήτη και είναι απαραίτητο στο νησί μας", είπε. Με λίγα άτομα προσωπικό ιατρικό και νοσηλευτικό, έχει ακόμη περισσότερες ανάγκες σε προσωπικό, σημείωσε, ωστόσο έκλεισε με ένα αισιόδοξο μήνυμα: "Δεν είναι μακριά η μέρα που κάθε παιδί που θα διαγιγνώσκεται με καρκίνο θα μπορεί να γίνεται καλά".

Η προϊσταμένη της Κλινικής Εύα Φουντουλάκη τόνισε:  "Κοινός στόχος όλων μας ή διασφάλιση της ισότιμης πρόσβασης στις θεραπείες, στην ψυχολογική και όχι μόνο στήριξη" και κάλεσε να γίνουν όλοι αιμοδότες και δότες μυελού των οστών.

Ο Διοικητής της ΔΥΠΕ Κρήτης Ν. Παπαβασιλείου στον χαιρετισμό του εξήρε την επιστημονική επάρκεια της Κλινικής και ευχαρίστησε για την προσφορά και το έργο της

Το λόγο πήραν στη συνέχεια οι γονείς και τα παιδιά!

Image
Τριγώνη, Παιδικός καρκινος
Η κ.Τριγώνη

Η Αλεξάνδρα Τριγώνη, μαμά του Κωνσταντίνου Γρύλλου από το βήμα, μαζί με τα παιδιά και τον σύζυγο της: "Οι πρώτες μέρες ήταν εφιαλτικές. Είχαμε ένα πόρισμα που έκανε σκοτεινή τη μέχρι πρότινος φωτεινή ζωή μας" - είπε και περιέγραψε την πορεία της οικογένειας, τους φόβους, την αγωνία για το πως θα μιλούσε στα άλλα της παιδιά.

"Τα είχα χαμένα, αλλά έπρεπε να είμαι δίπλα του βράχος ακλόνητος. Έπρεπε να του δίνω θάρρος ενώ ένιωθα πιο αδύναμη από ποτέ" - πρόσθεσε, ευχαριστώντας τον κ. Τσιούλο, ψυχολόγο συνεργάτη τότε της Κλινικής αλλά και τους φοιτητές Ιατρικής που τα απογεύματα επισκέπτονταν την Κλινική και ψυχαγωγούσαν τα παιδιά.
Αναφέρθηκε στην "Παρέα της Αγάπης" και τη σπουδαία προσφορά της. 

"Σήμερα είμαστε εδώ οικογενειακώς. Είμαστε τυχεροί. Ο Κωνσταντίνος πάει στο σχολείο, πηγαίνει σε πάρτυ και μέρα με τη μέρα αναπληρώνει τον χαμένο χρόνο" είπε στέλνοντας μήνυμα αισιοδοξίας σε όλες τις οικογένειες".

Image
Ανωγειανάκη, παιδικός καρκίνος
Η κ.Ανωγειανάκη

Η Ελένη Ανωγειανάκη, ένα από τα παιδιά που νόσησαν και ιάθηκε, σήμερα εiναι γιατρ;oς. Νόσησε στα 2.5 χρόνια της, το 2001, εποχή κατά την οποία ο καρκίνος ήταν ακόμη ταμπού.

Περιγράφοντας την ιστορία της και το πως επέδρασε στην οικογένεια. 24 χρ;oνια μετά, μιλώντας στο πολυπληθές κοινό, μετέφερε τη διαρκή απορία της για τις ουλές στο σώμα της αλλά και το γιατί έπρεπε να κάνει συχνά εξετάσεις ενώ οι φίλοι της δεν έκαναν.

Περνώντας στην Ιατρική Ηρακλείου, στο μέσο του πρώτου έτους, γνώρισε την "Παρέα της Αγάπης" και το έργο της στην Παιδοαιματολογική Κλινική. Η νεαρή γιατρός το θεώρησε τότε μια ευκαιρία να πάρει απαντήσεις για το τί της είχε συμβεί, που νοσηλευόταν και να εξηγήσει τη δυσκολία των γονιών της να της δώσουν εξηγήσεις.

Η κ. Ανωγειανάκη έμεινε για 7 χρόνια ενεργή εθελόντρια στην ομάδα, μεταφέροντας τις εμπειρίες της με τα παιδιά - παιδιά που έφυγαν, παιδιά που αγάπησε, παιδιά που τα συναντάει σήμερα στο δρόμο και συγκινείται. "Τα περισσότερα παιδιά γίνονται καλά και αυτό είναι το σημαντικό" - είπε η ίδια και πρόσθεσε "να έχουμε δύναμη και σε όποιες οικογένειες συμβεί, παρά τις δυσκολίες και τα σκαμπανεβάσματα, το αποτέλεσμα είναι θετικό".

Ευχαρίστησε τους γιατρούς της Κλινικής που πρωταγωνιστούν πολύ έντονα στις αναμνήσεις της από τα παιδικά της χρόνια στην Κλινική.

"Ήταν ένας πολύ κακός εφιάλτης που πέρασε" είπε, μεταφέροντας τα λόγια της μητέρας της και ευχήθηκε να είναι για όλους ένας εφιάλτης που θα περάσει.

Image
Παιδικός καρκίνος, Εκδήλωση
Η μικρή Κατερίνα

Στα 13 της χρόνια σήμερα, η Κατερίνα από τα Χανιά, έχοντας περάσει τη μεγάλη περιπέτεια του καρκίνου πριν 2 χρόνια, είπε οτι έχει επιστρέψει στο σχολείο και έχει κάνει νέους φίλους. "Δε θυμάμαι τα κακά πράγματα" - είπε το κορίτσι, απαντώντας στις ερωτήσεις της Αντιγόνης Ανδρεάκη που στάθηκε δίπλα της βοηθώντας το κορίτσι να μοιραστεί την εμπειρία της με το κοινό.

Το 13χρονο κορίτσι θυμήθηκε πως ξεκίνησαν όλα: στο κολυμβητήριο κρύωνε περισσότερο από το αναμενόμενο, δεν έβγαζε τις προπονήσεις και είχε μελανιές χωρίς να είχε χτυπήσει. Ακολούθησαν εξετάσεις και η νοσηλεία της στην Παιδοαιματολογική Κλινική στο ΠΑΓΝΗ.

Θυμήθηκε τους επισκέπτες  φοιτητές στην Κλινική και τα παιχνίδια, την πλήξη του θαλάμου, αλλά και το ότι κάποιες φορές ένιωθε ανασφάλεια, που όμως έφευγε γρήγορα. Το περασμένο καλοκαίρι η Κατερίνα επανήλθε στην πισίνα του κολυμβητηρίου...


 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο


 

 

 


 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση