Μηνύματα για την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

Μηνύματα για την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

Από Βουλευτές, Δημάρχους και εκπροσώπους φορέων

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Ατόμων με Αναπηρία, ο Γραμματέας της Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής, Βασίλης Κεγκέρογλου έκανε τη παρακάτω δήλωση:

« Η 3η Δεκεμβρίου, Παγκόσμια ημέρα των Ατόμων με Αναπηρία, υπενθυμίζει τον καθημερινό αγώνα  ώστε τα Άτομα  με Αναπηρία να έχουν ίσες ευκαιρίες σε όλους τους τομείς της κοινωνικής ζωής.

     Η ενσωμάτωση των δικαιωμάτων όλων των ατόμων με αναπηρία σε όλες τις πολιτικές, τα μέτρα ανάκαμψης και μετριασμού για την προστασία των ατόμων με αναπηρίες από την κρίση υγείας όπως την κρίση του COVID-19, η ίση πρόσβαση για άτομα με αναπηρία σε υγειονομική περίθαλψη, απασχόληση, δημόσιες συγκοινωνίες, στέγαση καθώς και η υλοποίηση και περαιτέρω ανάπτυξη του πιλοτικού προγράμματος της ΕΕ για την κάρτα αναπηρίας, το οποίο επιτρέπει την αμοιβαία αναγνώριση των αναπηριών σε ορισμένες χώρες της ΕΕ αποτελούν μια φιλόδοξη στρατηγική της ΕΕ για την επόμενη δεκαετία, στοχευμένη ακριβώς στις ανάγκες της καθημερινότητας των Ατόμων με Αναπηρία.

Το ΠΑΣΟΚ ως Κυβέρνηση αντιμετώπισε παθογένειες ετών, ενώ το Κίνημα Αλλαγής, ως η ιστορική συνέχεια του ΠΑΣΟΚ, είναι προσηλωμένο σταθερά στην αρχή της κοινωνικής ισότητας, της αλληλεγγύης  αλλά και στον αγώνα για διεύρυνση της κατοχύρωσης των δικαιωμάτων των Ατόμων με Αναπηρία. 

Σήμερα υπάρχουν οι προϋποθέσεις και θα αγωνιστούμε ώστε η χώρα μας  να ανταποκριθεί στις νέες απαιτήσεις προς όφελος όχι μόνο των Ατόμων με Αναπηρίες αλλά όλης της  κοινωνίας διότι το  ζήτημα των δικαιωμάτων των Ατόμων με Αναπηρία  είναι θέμα  Δημοκρατίας, Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Κοινωνικής Συνοχής».
 

Δήλωση του Μανώλη Συντυχάκη, βουλευτή του ΚΚΕ και Περιφερειακού Συμβούλου Κρήτης με τη Λαϊκή Συσπείρωση, για τις 3 Δεκέμβρη Παγκόσμια Ημέρα των ΑμεΑ:  

«Τα δικαιώματα των ΑμεΑ και των οικογενειών τους, η συμμετοχή τους σε κοινωνικά, δημόσια αγαθά και υπηρεσίες έρχονται αντιμέτωπα με τις αντιλαϊκές πολιτικές και τα  αντιαναπηρικά  μέτρα όλων των κυβερνήσεων στον τομέα της Κοινωνικής Πολιτικής, Υγείας, Πρόνοιας. 
Η κατάσταση αυτή εντάθηκε, με ευθύνη της κυβέρνησης, μέσα στην πανδημία.  Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση προχωρά σε γενικευμένες περικοπές και ιδιωτικοποιήσεις στην Υγεία- Πρόνοια, όπως και το Εθνικό σχέδιο για την αναπηρία, σύμφωνα με τη στρατηγική της ΕΕ για τα ΑΜΕΑ για τη δεκαετία 2021-2030. Το συγκεκριμένο προβλέπει κλείσιμο δομών Πρόνοιας, Ειδικών Σχολείων, παραπέρα περικοπή σε θεραπείες, επιδόματα, και συντάξεις αναπηρίας, Στόχος είναι να μετακυλύει το κράτος την ευθύνη για τη στήριξη και την προστασία της υγείας των ΑΜΕΑ, στα ίδια τα ΑμεΑ,  ώστε να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες και τα κέρδη των επιχειρήσεων της Υγείας- Πρόνοιας. 
Το ΚΚΕ στηρίζει μέσα κι έξω από τη βουλή τις διεκδικήσεις του αγωνιστικού αναπηρικού  κινήματος, τα δίκαια αιτήματα των εργαζόμενων  στα Ιδρύματα Πρόνοιας, στην Ειδική Αγωγή και παλεύει για την ανάγκη συστήματος Υγείας - Πρόνοιας αντίστοιχου των δυνατοτήτων της εποχής μας και των αναγκών του λαού μας. 
Ειδικά για την Κρήτη με παρεμβάσεις, περιοδείες  και κοινοβουλευτικές ερωτήσεις έχει αναδείξει την υποστελέχωση των δομών του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Κρήτης, στάθηκε απέναντι στις απολύσεις των επικουρικών, διεκδίκησε την καταβολή των δεδουλευμένων τους, διεκδίκησε σύγχρονη και ασφαλή σχολική στέγη για τα ειδικά σχολεία σε όλους τους Νομούς της Κρήτης, την κάλυψη των κενών στην ειδική αγωγή, σε παράλληλη στήριξη και τμήματα ένταξης, τη στελέχωση των ΚΕΔΑΣΥ κ.α. 
Για όλα αυτά, για τις σύγχρονες ανάγκες του λαού μας, σήμερα πρέπει να δυναμώσουν οι αγώνες  και ακόμη περισσότεροι να μπουν στον μεγάλο αγώνα, να συμπορευτούν με το ΚΚΕ για την ανατροπή του σάπιου συστήματος που θεωρεί τις ανάγκες των Ατόμων με Αναπηρία «κόστος».

Δήλωση του Δημάρχου Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινού για την «Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία»
  
Η «Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία» είναι σημείο αναφοράς στον καθημερινό τους αγώνα: για σεβασμό των δικαιωμάτων τους, για ίσες ευκαιρίες, για βελτίωση στην ποιότητα της ζωής τους, και για την ουσιαστική ένταξή τους στους εργασιακούς χώρους. Αποτελεί ευθύνη της Πολιτείας, να υλοποιήσει τις απαραίτητες προϋποθέσεις και να διασφαλίσει την ισότιμη συμμετοχή όλων των πολιτών στην δημόσια ζωή. 
 
    Με τις τεχνικές μας Υπηρεσίες, –γνωρίζοντας  τα προβλήματα δεκαετιών στο Ηράκλειο–  συνεχίζουμε τις παρεμβάσεις στο ίδιο το περιβάλλον των δρόμων του κέντρου και των συνοικιών του Δήμου, και των εκτός πόλεως περιοχών, στα θέματα της προσβασιμότητας. Με τις κοινωνικές μας Υπηρεσίες, καταβάλλουμε διαρκείς προσπάθειες για την βελτίωση των συνθηκών ζωής των ατόμων με αναπηρία. 
Η επικείμενη λειτουργία του Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και Ατόμων με Αναπηρία (ΚΔΑΠ-ΑμεΑ), του Δήμου Ηρακλείου, προορισμένου για παιδιά με αναπηρία, εφήβους και άτομα με νοητική ή και κινητική αναπηρία, θα συμβάλλει ουσιαστικά προς αυτή την κατεύθυνση. 

Δήλωση του Δημάρχου Μαλεβιζίου Μενέλαου Μποκέα 

Ο Δήμαρχος Μαλεβιζίου έκανε την ακόλουθη δήλωση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία:
«Στο Μαλεβίζι δεν χρειαζόμαστε Παγκόσμια Ημέρα για να θυμηθούμε τα Άτομα με Αναπηρία. Δουλεύουμε από την πρώτη στιγμή για ένα τόπο προσβάσιμο σε όλους. Και το καταφέρνουμε βήμα – βήμα. 
-Με την κατασκευή́ ραμπών και WC ΑμεΑ στα σχολικά́ κτίρια
-Με τη δρομολόγηση υποδομών πρόσβασης και αναψυχής ΑμεΑ στις παραλίες μας. 
-Με νέες θέσεις στάθμευσης ΑμεΑ αλλά και σημαντικές συνεργασίες για έξυπνες θέσεις στάθμευσης ΑμεΑ 
- Με μελέτες προσβασιμότητας ΑμεΑ σε κάθε έργο υποδομής που προγραμματίζουμε.
-Με το σχεδιασμό́ ολοκληρωμένων προσβάσιμων διαδρομών μέσα από το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας
-Με κυκλοφοριακές παρεμβάσεις για κίνηση χωρίς εμπόδια
- Με την ενίσχυση της λειτουργίας του ΚΔΑΠμεΑ
-Με κοινωνικές υπηρεσίες πόρτα - πόρτα
Τα δικαιώματά σας είναι οι υποχρεώσεις μας. Γιατί́ μονό μαζί́ μπορούμε να φτάσουμε μακριά́.»
 

 

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ