Γαρίνης στο Livetalks: Πολύ πιο σύντομα οι εξελίξεις σε θεραπείες καρκίνου

Ο καθηγητής του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας μίλησε για την πρόσφατη έρευνα που ρίχνει "φως" στη διαδικασία γήρανσης και σε μηχανισμούς καρκινογένεσης

Στην πρόσφατη έρευνα στο Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας (ΙΜΒΒ) του Ιδρύματος Τεχνολογίας Έρευνας, που οδήγησε στην ανακάλυψη ότι οι βλάβες του DNA σε κύτταρα του παγκρέατος προκαλούν τη συσσώρευση μικρών τμημάτων DNA στο κυτταρόπλασμα των κυττάρων αναφέρθηκε ο καθηγητης Γιώργος Γαρίνης, που μίλησε στα LIVETALKS και τον Κώστα Μπογδανίδη. 

Χρησιμοποιώντας μεθόδους γενετικής μηχανικής,  οι ερευνήτριες του ΙΜΒΒ Ουρανία Χατζηδουκάκη, υποψήφια διδάκτωρ, και Δρ. Καλλιόπη Στρατήγη μελέτησαν, για τον σκοπό αυτό, μια σειρά ποντικών που συσσώρευαν γενετικές βλάβες και κυτταροπλασματικά μόρια DNA. 

Για την αποκατάστασή τους, οι ερευνητές δημιούργησαν ειδικά κυστίδια που περιείχαν νουκλεάσες ικανές να στοχεύσουν τα συγκεκριμένα κύτταρακαι ήδη όπως ειπε η θεραπευτική διαδικασια ειναι σε προχωρημένο στάδιο.
"Πρέπει να χτίσουμε τεχνογνωσία" είπε χαρακτηριστικά. 
Όπως ανέφερε ο κ.Γαρίνης,  πολύ πιο σύντομα από ότι νομίζαμε στο παρελθόν, θα έχουμε εξελίξεις σε θεραπείες που αφορούν πολλές μορφές καρκίνου ενώ θα αλλάξουν και πολλά στο πώς θα αντιμετωπίζουμε τη γήρανση.

Ακούστε τα όσα είπε στο Livetalks και το Θέμα Κρήτης 103,1: Δείτε επίσης:

Ερευνητές του ΙΤΕ ρίχνουν "φως" στη διαδικασία γήρανσης και σε μηχανισμούς καρκινογένεσης

 

 

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ