Μηνύματα για την Παγκόσμια ημέρα εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών

Newsroom
Newsroom

Η 25η Νοεμβρίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών

Μήνυμα Περιφερειάρχη Κρήτης για την Παγκόσμια ημέρα εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών

Ο κ. Αρναουτάκης στο μήνυμά του επισημαίνει με έμφαση ότι «Το δικαίωμα στην Ισότητα και την Αξιοπρέπεια είναι Δικαίωμα στην ίδια τη Ζωή».

Συγκεκριμένα στο μήνυμα του ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, αναφέρει:

«Η Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών» σηματοδοτεί τα τελευταία τρία χρόνια, για την Περιφέρεια Κρήτης, την έναρξη της Εκστρατείας για την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των πολιτών, με τίτλο: «16ήμερες Δράσεις για την Πρόληψη και την Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών και των Κοριτσιών». Η εκστρατεία αυτή αποτελεί μια σημαντική πρωτοβουλία της Περιφερειακής Επιτροπής Ισότητας των Φύλων Κρήτης και του Αυτοτελούς Γραφείου. Το σύνθημα της φετινής εκστρατείας «Μην συνηθίζεις τη βία. Πάρε και εσύ θέση» μας καλεί να εκφράσουμε για άλλη μια φορά την κοινή μας δέσμευση στον αγώνα για την προάσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών, για τη δημιουργία μιας κοινωνίας αλληλεγγύης, σεβασμού και δικαιοσύνης, με γνώμονα μας την αρχή ότι: «Το δικαίωμα στην Ισότητα και την Αξιοπρέπεια είναι Δικαίωμα στην ίδια τη Ζωή».

Μήνυμα Σωκράτη Βαρδάκη για τη Διεθνή Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών - 25 Νοεμβρίου

Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, θα ήθελα να εκφράσω τον έντονο προβληματισμό μου για τη γιγάντωση του φαινομένου της έμφυλης βίας, της ενδοοικογενειακής γυναικείας κακοποίησης, αλλά και γενικότερα της κακοποίησης των γυναικών και σε άλλα περιβάλλοντα.  
Η βία κατά των γυναικών, έχει παγκόσμια διάσταση και δεν κάνει διαχωρισμό μεταξύ συνόρων, πολιτισμών ή κοινωνικών τάξεων.
Τα πρόσφατα στοιχεία, μάλιστα, που έδωσαν στη δημοσιότητα γυναικεία Σωματεία στον νομό Ηρακλείου, για τον αριθμό των περιστατικών που αναφέρθηκαν το τελευταίο έτος, είναι τρομακτικά.
Η κακοποίηση των γυναικών, συντρόφων, μητέρων από οικείους τους, αποτελεί μάστιγα. Το μόνο ενθαρρυντικό είναι ότι πολλές  γυναίκες - θύματα κακοποίησης, ψυχολογικής, λεκτικής, φυσικής, πλέον καταγγέλλουν τους θύτες και αναζητούν βοήθεια, ώστε να απομακρυνθούν από το κακοποιητικό περιβάλλον τους, να προστατευτούν και να υπάρξουν οι ανάλογες κυρώσεις στους δράστες.
Αν κάναμε ένα βήμα μπροστά σαν κοινωνία είναι η απενοχοποίηση των θυμάτων, ιδιαίτερα μετά το κίνημα του “metoo”.  Αναφορικά με τη λειτουργία υποστηρικτικών δομών απαιτούνται  διαδικασίες συντονισμού των εμπλεκόμενων φορέων, αλλά και της έγκαιρης  δωρεάν νομικής υποστήριξης των θυμάτων, θέμα για το οποίο οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ πρόσφατα καταθέσαμε και σχετική ερώτηση.
Στο πλαίσιο αυτό καλούμε κάθε γυναίκα θύμα έμφυλης βίας να καταγγείλει την κακοποίησή της και να απευθυνθεί άμεσα στις αρχές. Θεωρούμε ότι ο αποτροπιασμός και η οργή δεν φτάνουν. Επιτακτική είναι η ανάγκη της αναγνώρισης του όρου της “γυναικοκτονίας” από την Πολιτεία, για την πάταξη της πατριαρχίας, του σεξισμού και όλων των γενεσιουργών αιτιών της έμφυλης βίας.


Δήλωση Χάρη Μαμουλάκη για τη Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών

Με αφορμή την καθιέρωση της 25η Νοεμβρίου ως Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Ο.Η.Ε., ο αν. Τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Βουλευτής Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης, προχώρησε στην ακόλουθη δήλωση:

«Η 25η Νοεμβρίου, η καθιερωμένη Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, είναι απλώς η αφορμή για να ενισχύσουμε ένα μήνυμα που έχει εφαρμογή κάθε μέρα: Σπάμε την σιωπή. Καμιά γυναίκα δεν πρέπει να αισθάνεται μόνη. Αυτός ο αγώνας εξάλειψης κάθε μορφής βίας, σωματικής, λεκτικής ή ψυχολογικής, είναι διαρκής και είναι καθημερινός. Οφείλουμε να στηρίξουμε τις δομές προστασίας, να ενισχύσουμε τις δράσεις που αποσκοπούν στο να χτυπηθεί το φαινόμενο στη ρίζα του, στις αιτίες της ενδοοικογενειακής βίας και να καλέσουμε για μια ακόμη φορά την Πολιτεία να αναλάβει δράση. Άμεσα και αποτελεσματικά, σε όλα τα επίπεδα.»

Δήλωση του βουλευτή του ΚΚΕ Μανώλη Συντυχάκη 

Με αφορμή την παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών, ο Μ. Συντυχάκης, βουλευτής του ΚΚΕ, έκανε την παρακάτω δήλωση:

«Το ΚΚΕ καταδικάζει τη βία κάθε μορφής κατά των γυναικών και παλεύει για όλες τις σύγχρονες ανάγκες στη μόρφωση, την εργασία, τη ζωή, για όλες τις οικονομικές και κοινωνικές προϋποθέσεις, ώστε η κάθε γυναίκα να είναι χειραφετημένη και ανεξάρτητη. 
Πρωταγωνιστεί καθημερινά στον αγώνα για μέτρα ολόπλευρης προστασίας από το κράτος, με οικονομική, κοινωνική στήριξη των κακοποιημένων γυναικών και των παιδιών τους. Για τη λειτουργία δομών για πρόληψη και υποστήριξη των κακοποιημένων γυναικών, με γενναία χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, χωρίς εμπλοκή ΜΚΟ. 
Δεν συμβιβαζόμαστε με την «κανονικότητα» της βίας, της εκμετάλλευσης, της ανισοτιμίας, με τη δυσωδία, τη σαπίλα του καπιταλιστικού συστήματος που γεννά τη βία κάθε μορφής. Βαδίζουμε στο δρόμο της ανατροπής της γυναικείας ανισοτιμίας και της πολύμορφης βίας. Πολεμάμε το σύστημα που γεννά την αιτία! Καλούμε όλες και όλους που οργίζονται, αγανακτούν µε τα αποτρόπαια και φρικιαστικά εγκλήματα κατά των γυναικών, των παιδιών, να τολμήσουν με το ΚΚΕ και την ΚΝΕ το μεγάλο βήμα στο μέλλον! Για να ανοίξει ο δρόμος για την κοινωνία της πραγματικής ελευθερίας, τον σοσιαλισμό - κομμουνισμό, της κοινωνίας όπου μπαίνουν οι βάσεις για την ισοτιμία της γυναίκας, την απελευθέρωσή της από κάθε κοινωνική καταπίεση.». 
 

Δήλωση Δημάρχου Ηρακλείου Βασίλη  Λαμπρινού για την Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών

Η «Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών», αποτελεί αιτία να επισημανθεί και πάλι το αποτρόπαιο αυτό γεγονός, που στιγματίζει την ανθρώπινη πορεία και τον πολιτισμό μας, ακόμη και στον 21ο αιώνα.
Η σωματική ή ψυχολογική βία κατά των γυναικών, δεν είναι ένα μεμονωμένο φαινόμενο – συναντάται σε κάθε χώρα, σε οποιοδήποτε τομέα τής καθημερινότητας, σε κάθε περιβάλλον: οικογενειακό, φιλικό, ή εργασιακό.
Δεν μένουμε σιωπηλοί. Δεν συγκαλύπτουμε τις βίαιες συμπεριφορές. Ενθαρρύνουμε και συμπαραστεκόμαστε.  Όλοι: φίλοι, συγγενείς, γείτονες που είναι μάρτυρες κακοποιητικών συμπεριφορών, οφείλουν να ενημερώνουν τις αρμόδιες υπηρεσίες.
Στον Δήμο Ηρακλείου, είμαστε πάντα δίπλα στις κακοποιημένες γυναίκες. Ο Ξενώνας Φιλοξενίας Γυναικών, προσφέρει, μαζί με την παραμονή σε έναν ασφαλή χώρο, ψυχολογική και συμβουλευτική βοήθεια στις γυναίκες και στα ανήλικα παιδιά τους, που έχουν υποστεί ενδοοικογενειακή βία. Η Δημοτική Επιτροπή Ισότητας (Δ.ΕΠ.ΙΣ),  με στοχευμένες δράσεις, αποσκοπεί στην ενημέρωση και στην ευαισθητοποίηση της κοινωνίας, στην εξάλειψη των στερεοτύπων και των ανισοτήτων μεταξύ των φύλων.
Κάθε γυναίκα, έχει δικαίωμα να ζει, να εργάζεται, να κυκλοφορεί, με απόλυτη ασφάλεια, πάντα και παντού. Υποχρέωση και καθήκον μας να μην επιτρέπουμε περιστατικά βίας. Καμιά γυναίκα δεν πρέπει να νιώθει μόνη, απροστάτευτη, ανήμπορη, απέναντι σε κακοποιητικές συμπεριφορές.

Μιχάλης Κοκολάκης: Μήνυμα για την 25η Νοεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών

«Η Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών αποτελεί αφορμή ώστε να ανοίξει, ουσιαστικά, ο διάλογος για τα αποτρόπαια φαινόμενα βίας που καταγράφονται καθημερινά, με θύματα γυναίκες. Σε μια εποχή που οι γυναικοκτονίες πολλαπλασιάζονται, που η ενδοοικογενειακή βία, η σωματική και συναισθηματική κακοποίηση δηλητηριάζουν την ζωή όλο και περισσότερων γυναικών και στιγματίζουν την κοινωνία και τον πολιτισμό μας, κανείς από εμάς δεν έχει δικαίωμα να παραμένει αμέτοχος και σιωπηλός. 

Καταδικάζουμε, εμπράκτως, οποιαδήποτε μορφή βίας εναντίον των γυναικών. Ενθαρρύνουμε και συμπαραστεκόμαστε στα θύματα. Απευθυνόμαστε στις αρμόδιες αρχές, όταν αντιλαμβανόμαστε στον περίγυρό μας κακοποιητικές συμπεριφορές. Διεκδικούμε την ενίσχυση των υφιστάμενων δομών στήριξης και προστασίας των θυμάτων. Την αυστηρή εφαρμογή και ενίσχυση του υπάρχοντος νομοθετικού πλαισίου, ώστε οι ένοχοι να τιμωρούνται παραδειγματικά. Αναλαμβάνουμε δράση, με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της νέας γενιάς, ώστε να εξαλειφθούν οι κακοποιητικές συμπεριφορές και να ανατραπούν τα στερεότυπα που τις τροφοδοτούν.  

Όλοι μαζί, με όσες δυνάμεις διαθέτουμε, υψώνουμε τείχος απέναντι στην βία εναντίον των γυναικών. Ώστε καμία γυναίκα να μην είναι μόνη, καμία γυναίκα να μην νιώθει απροστάτευτη». 

Μήνυμα για την Παγκόσμια ημέρα εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών από την Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου

«Η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, έρχεται για να αναδείξει ένα υπαρκτό και ιδιαίτερα ανησυχητικό πρόβλημα με παγκόσμια διάσταση.  Αποτελεί ντροπή για τις σύγχρονες κοινωνίες μας, μα και απόδειξη κι εκδήλωση των σχέσεων ανισότητας μεταξύ των γυναικών και των αντρών.
Κοινωνικό θέμα που τραυματίζει τα άτομα, δυναμιτίζει τις οικογενειακές σχέσεις και την ίδια την κοινωνία στην ολότητά της. Μα είναι και βαθειά πολιτικό, γιατί αναδεικνύει ζητήματα ελέγχου κι εξουσίας. Το φαινόμενο αυτό, στη διάρκεια της πανδημίας, αυξήθηκε σημαντικά και σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, η αναγκαστική παραμονή-παγίδευση στο σπίτι και η δυσκολία πρόσβασης σε υπηρεσίες στήριξης και ασφάλειας, εκτόξευσε τον αριθμό των περιστατικών αυτών.
Η βία κατά των γυναικών ακόμη και αν δεν συμβαίνει σε εμάς, συμβαίνει δίπλα μας. Δυστυχώς γνωστοποιείται δύσκολα γι αυτό και υπάρχει η αντίληψη ότι αφορά μεμονωμένες περιπτώσεις. Όμως, αφορά μεγάλο αριθμό γυναικών και κοριτσιών και σε πολλές περιπτώσεις, δυστυχώς, ενοχοποιούνται οι ίδιες οι γυναίκες ότι είναι αυτές που με την συμπεριφορά τους προκαλούν βία.
Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ στη διάρκεια της διακυβέρνησής του πέρασε στην ελληνική νομοθεσία την απόφαση-σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη και την Καταπολέμηση της Βίας κατά των γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας, γνωστή και ως «Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης».
Σε αντίθεση με τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες του ΣΥΡΙΖΑ και τις προτάσεις του ως αντιπολίτευση: (Στις  9 Νοεμβρίου 2021 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατέθεσαν τροπολογία – προσθήκη στο σχέδιο  νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης για τις τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα με θέμα την καθιέρωση στην ελληνική ποινική νομοθεσία του εγκλήματος με σεξιστικά χαρακτηριστικά - ιδίως γυναικοκτονία-, η κυβέρνηση της ΝΔ, υποβάθμισε τον ρόλο της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων, μετατρέποντάς την σε απλή διοικητική Διεύθυνση, ενώ αρνείται να κατοχυρώσει νομοθετικά τον όρο «Γυναικοκτονία». Επίσης με το νόμο για τη συνεπιμέλεια και την αδράνεια για θεσμοθέτηση επαρκούς πλαισίου προστασίας και στήριξης των κακοποιημένων γυναικών, για άλλη μια φορά δείχνει την υποκρισία της και λειτουργεί αναχρονιστικά συμβάλλοντας κάτι ουσίαν στην διατήρηση της πατριαρχίας.
Σήμερα, ο αγώνας μας, οι διεκδικήσεις μας, επικεντρώνονται στους παρακάτω τομείς:
1. Νομοθετική κατοχύρωση του όρου «Γυναικοκτονία»
2. Ενίσχυση του Δικτύου Δομών (Συμβουλευτικά Κέντρα & Ξενώνες Φιλοξενίας) για την Καταπολέμηση της Έμφυλης Βίας και επέκτασή του σε όλη την Ελλάδα
3. Μονιμοποίηση των Δομών και ένταξή τους στον τακτικό προϋπολογισμό της Κεντρικής Κυβέρνησης ή των ΟΤΑ
4. Πρόληψη από μικρή ηλικία, μέσω ειδικών μαθημάτων, στα σχολεία για την ισότητα των φύλων
5. Δημιουργία προγραμμάτων θεραπευτικής αντιμετώπισης για τους δράστες ενδοοικογενειακής βίας και σεξουαλικών αδικημάτων, όπως προβλέπει η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης.
6. Ίδρυση των γραφείων αντιμετώπισης ενδοοικογενειακής βίας σε όλα τα αστυνομικά τμήματα πανελλαδικά και επαρκή στελέχωσή τους με εξειδικευμένο προσωπικό
7. Οικονομική και δωρεάν στήριξη των γυναικών και των παιδιών που «δραπετεύουν» από την ενδοοικογενειακή βία
8. Χορήγηση ασύλου σε γυναίκες πρόσφυγες που καταγγέλλουν βία και βιασμούς είτε στις χώρες από τις οποίες έφυγαν, είτε στη διάρκεια του ταξιδιού τους
9. Κατάργηση των δυσμενών διατάξεων του νόμου  4800/2021 για την υποχρεωτική συνεπιμέλεια που αναγκάζει τις γυναίκες και τα παιδιά να παραμένουν μαζί με τους κακοποιητές τους
10. Πλήρη εφαρμογή της Σύμβασης 190  της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για τη βία και την παρενόχληση στον κόσμο της εργασίας, στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα

Το σύνθημα: «Μην φοβάσαι, έχεις τη δύναμη», πιστεύουμε ότι θα πρέπει να γίνει κτήμα όλων των γυναικών και του κινήματος που στηρίζει τούτο τον αγώνα για την κατάργηση των πατριαρχικών στερεοτύπων, της ίδιας της βίας ενάντια στο μισό του ουρανού. »

Ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας

 Με αφορμή την επέτειο της Παγκόσμιας Ημέρας εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών,  η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας απευθύνεται σε όλες τις γυναίκες της βιοπάλης

·          που οργίζεστε με τη βία, την κακοποίηση, τις δολοφονίες παιδιών και γυναικών

·          που αγωνιάτε για τα παιδιά σας και τα παιδιά όλου του κόσμου μπροστά στα φρικιαστικά εγκλήματα που βγαίνουν στο φως της δημοσιότητας

·          που αισθάνεστε εγκλωβισμένες μέσα στις βίαιες και βάρβαρες συνθήκες ζωής και δουλειάς, που σας εξουθενώνουν και σας ξεζουμίζουν καθημερινά.

          Η σαπίλα και η δυσωδία που φέρνουν στην επιφάνεια οι απανωτές αποκαλύψεις περιστατικών βίας σε βάρος γυναικών και παιδιών δεν αποτελούν «μεμονωμένη και ακραία» συμπεριφορά! Αποτελούν την πιο  ακραία και αποκρουστική μορφή βίας. Όμως είναι ένα από τα πολλά πρόσωπα της, που βιώνουμε εμείς οι γυναίκες του καθημερινού μόχθου, καθώς είμαστε αντιμέτωπες με:

- την ανεργία, τη φτώχεια, τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, την προσφυγιά.

- τα ωράρια – λάστιχο, την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, τη δουλειά με ημερομηνία λήξης και χωρίς δικαιώματα, την έλλειψη προστασίας της υγείας και της μητρότητας

- τις ευθύνες και τις ανάγκες των παιδιών, των ηλικιωμένων, των ΑμΕΑ που φορτώνονται στις δικές μας πλάτες, αφού λογίζονται ως “κόστος” για το κράτος

- την ανυπαρξία των αναγκαίων δομών και προγραμμάτων πρόληψης και προστασίας παιδιών και γυναικών.

- τους χιλιάδες πλειστηριασμούς λαϊκών σπιτιών για να ικανοποιηθούν οι αδηφάγοι τραπεζίτες και τα funds.

          Πάνω σε αυτό το έδαφος γεννιούνται και αναπαράγονται οι αποκρουστικές ιδέες, αξίες και συμπεριφορές που υποτιμούν την προσωπικότητα και απαξιώνουν την ανθρώπινη ζωή, που αντιμετωπίζουν τη γυναίκα και το παιδί ως “ιδιοκτησία”. Στην αρένα της εκμεταλλευτικής κοινωνίας το γυναικείο σώμα και η σεξουαλικότητα μετατρέπεται σε εμπόρευμα προς αγοραπωλησία, νομιμοποιώντας την εκπόρνευση των νέων γυναικών με νέες μορφές!

          Σε αυτό το βούρκο «ξεφυτρώνουν» οι δράστες-τέρατα, θεριεύει η ενδοοικογενειακή βία, τα κυκλώματα trafficking και μαστροπείας με θύματα κυρίως γυναίκες και παιδιά, «ξεπηδούν» νέες μορφές βίας, όπως η λεγόμενη εκδικητική πορνογραφία και η διαδικτυακή σεξουαλική παρενόχληση και καταδίωξη.     

          Φωτίζουμε τη ρίζα τους που βρίσκεται στην κοινωνία της εκμετάλλευσης και καταπίεσης. Αυτή γεννά και τρέφει την γυναικεία ανισοτιμία και τη βία που αντιμετωπίζουμε οι γυναίκες σε κάθε πλευρά της ζωής μας.

          Δεν συμβιβαζόμαστε η προστασία των κακοποιημένων γυναικών και παιδιών να βρίσκεται στα χέρια επιχειρηματιών, ΜΚΟ, εκκλησιαστικών δομών και διαφόρων “φιλάνθρωπων”.

          Δεν ανεχόμαστε να πουλάνε στα τηλε-παράθυρα τον ανθρώπινο πόνο και να κρύβουν τις πραγματικές οικονομικές και κοινωνικές αιτίες πίσω από τα φρικιαστικά εγκλήματα     

          Αντιπαλεύουμε τη σημερινή βάρβαρη πραγματικότητα:

®      της τεράστιας έλλειψης δημόσιων και δωρεάν δομών και υπηρεσιών στήριξης κακοποιημένων γυναικών και παραμελημένων παιδιών, της υποστελέχωσής τους με εργαζόμενους και ευρωπαϊκή χρηματοδότηση με ημερομηνία λήξης.

®      της αστυνομικής αυθαιρεσίας και αδιαφορίας στις σχετικές καταγγελίες των κακοποιημένων γυναικών, των μακροχρόνιων και πολυδάπανων νομικών διαδικασιών, των ελλείψεων σε ιατροδικαστικές υπηρεσίες και σε εισαγγελείς για την ενδοοικογενειακή βία

®      των τραγικών ελλείψεων σε μέτρα πρόληψης της βίας, ιδιαίτερα στις σχολικές μονάδες που οι ανάγκες καλύπτονται από ελάχιστους, περιπλανώμενους ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, η πλειοψηφία τους αναπληρωτές

®      των απαράδεκτων συνθηκών διαβίωσης των απροστάτευτων παιδιών, που λόγω έλλειψης σε δημόσιες δομές παιδικής προστασίας, καταλήγουν για μήνες να φιλοξενούνται σε παιδιατρικά νοσοκομεία

®      της λογικής της σημερινής κυβέρνησης, όπως και των προηγούμενων, που για να αποποιηθούν τις διαχρονικές ευθύνες τους για τις ελλείψεις σε δημόσιες δομές παιδικής προστασίας, προωθούν την αναδοχή ως επάγγελμα, καταργώντας κάθε επιστημονικό, κοινωνικό κριτήριο.

Η εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών συνδέεται με όλες τις οικονομικές και κοινωνικές προϋποθέσεις που θα εξασφαλίσουν τη δυνατότητα σε μία γυναίκα να σπάσει τα δεσμά μιας βίαιης οικογενειακής ή διαπροσωπικής σχέσης.

Ασπίδα προστασίας για εμάς και τα παιδιά μας είναι η συλλογική, οργανωμένη πάλη για τη γυναικεία ισοτιμία και τη χειραφέτηση, για την κάλυψη όλων των σύγχρονων αναγκών μας στην εργασία, στην προστασία της μητρότητας και των παιδιών, στον δημιουργικό ελεύθερο χρόνο. Είναι η πάλη ενάντια στους εκμεταλλευτές του μόχθου μας, τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους  και τις κυβερνήσεις που τους υπηρετούν, υλοποιώντας την πολιτική  Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΝΑΤΟ που τσακίζει τη ζωή μας και αναπαράγει τη βία σε κάθε πλευρά της καθημερινότητάς μας.

Στο δρόμο του συλλογικού αγώνα βρίσκουμε το κουράγιο, τη δύναμη, την αντοχή να  αλλάξουμε τη ζωή μας μαχόμενες.

Η ΟΓΕ σε καλεί να ενώσουμε τις δυνάμεις μας  και να διεκδικήσουμε:

·            Σταθερή δουλειά με αξιοπρεπείς μισθούς, κατοχυρωμένους από Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, μέτρα προστασίας του γυναικείου οργανισμού και της μητρότητας, για να μπορέσουμε οι γυναίκες να σταθούμε με αξιοπρέπεια στα πόδια μας και να πάρουμε τη ζωή στα χέρια μας.

·            Μέτρα στήριξης των εργαζόμενων, των άνεργων γυναικών, των γυναικών από μονογονεϊκές και πολύτεκνες οικογένειες, επίδομα ανεργίας χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

·            Εκτεταμένο δίκτυο δημόσιων και δωρεάν κοινωνικών υπηρεσιών και υποδομών για την ολόπλευρη προστασία των γυναικών και των παιδιών από τη βία, ιδιαίτερα των απροστάτευτων, στελεχωμένων με όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό όλων των  ειδικοτήτων, χωρίς καμία επιχειρηματική δράση και εμπλοκή των ΜΚΟ.

·            Ενημερωτικά προγράμματα σε σχολεία και σχολές από επιστημονικούς και κρατικούς φορείς για την πρόληψη.

 

 

Φωτογραφία από Alfred Grupstra από το Pixabay

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ