Μηνύματα για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Μηνύματα για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Η 5η Ιουνίου

Η ανακοίνωση του Δήμου Σητείας 

"Η προστασία του περιβάλλοντος, η ανάγκη για βιώσιμες πόλεις και η δημιουργία προϋποθέσεων για ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης, είναι υποχρέωση και ευθύνη όλων μας.

Η επίδειξη αλληλεγγύης και κοινωνικής συνοχής αναπτύσσει το σεβασμό και την ενσυναίσθηση και αποτρέπει ανθρώπινες δραστηριότητες καταστροφής των φυσικών πόρων, που υποθηκεύουν το μέλλον του πλανήτη.

Η περίοδος της καραντίνας, παρά τη σύντομη διάρκειά της, αποτύπωσε με τον καλύτερο τρόπο την επαναφορά των ισορροπιών στη φύση και το ανθρωπογενές περιβάλλον.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους όσους, περιστασιακά ή σε καθημερινή βάση, έχουν κάνει τρόπο ζωής τη φροντίδα του περιβάλλοντος, που συνεπικουρούν και συμβάλλουν στις προσπάθειές μας για βιώσιμες πόλεις και χωριά.

Καθαρό νερό, καθαρός αέρας, καθαρές θάλασσες είναι η σημαντικότερη παρακαταθήκη για τις νεότερες γενιές".


Η Διεύθυνση Δασών Χανίων

Η 5η Ιουνίου είναι αφιερωμένη στο Περιβάλλον, μια ημέρα γιορτής και ευαισθητοποίησης, η οποία ορίστηκε από τον ΟΗΕ για να θυμίζει στο παγκόσμιο κοινό τη σημασία του Φυσικού Περιβάλλοντος και το σεβασμό που του οφείλουμε. Όπως έχει καθιερωθεί, κάθε Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος αφιερώνεται σε ένα θέμα που επικεντρώνει την προσοχή του κοινού σε μια ιδιαίτερα πιεστική περιβαλλοντική ανησυχία. 
Το έτος 2020, το θέμα του εορτασμού επικεντρώνεται στη βιοποικιλότητα, με κύριο σύνθημα «Ώρα για τη Φύση» (Time for Nature). Παγκόσμιος οικοδεσπότης των εορτασμών της ημέρας αυτής ορίστηκε η Κολομβία, σε συνεργασία με τη Γερμανία, οι οποίες μας καλούν να αναρωτηθούμε για τους τρόπους με τους οποίους τα οικονομικά μας συστήματα εξελίσσονται  και πώς αυτά επιδρούν στο περιβάλλον. Όπως τονίζουν και οι οικοδεσπότες, παρόλη τη βαρύτητα της παγκόσμιας κρίσης λόγω COVID19 και των συνεχιζόμενων κινδύνων της κλιματικής αλλαγής, η σημασία της βιοποικιλότητας για το περιβάλλον και τις ζωές μας δεν πρέπει να παραγνωρίζεται σε τέτοιες κρίσεις. Ο διάλογος στην επιστημονική κοινότητα τονίζει την ανάγκη προστασίας και διατήρησης της βιοποικιλότητας ως μέτρο ελαχιστοποίησης του κινδύνου μελλοντικών εμφανίσεων και εξάπλωσης ανάλογων παθογόνων κι επιδημιών.
 
Η Ελλάδα αποτελεί μια από τις πλουσιότερες σε βιολογική ποικιλότητα χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και στον κόσμο. Από τα πιο σημαντικά γνωρίσματα της βιοποικιλότητας της Ελλάδας είναι ο υψηλός ενδημισμός στις περισσότερες ζωικές και φυτικές ομάδες. Πολλά ενδημικά είδη έχουν πολύ περιορισμένη εξάπλωση (στενο-ενδημικά, π.χ. σε μια μόνο νησίδα) και συνεπώς είναι πολύ ευαίσθητα σε διαταραχές. Τα δασικά οικοσυστήματα χαρακτηρίζονται από μεγάλη ποικιλία πανίδας και χλωρίδας. Τις τελευταίες δεκαετίες οι λειτουργίες και τα οφέλη των δασικών οικοσυστημάτων, όπως η διατήρηση της βιοποικιλότητας, η βελτίωση του κλίματος και της ποιότητας του ατμοσφαιρικού αέρα και η συμβολή του ως χώρος αναψυχής, αισθητικής απόλαυσης και ρυθμιστή στην ανθρώπινη υγεία, έχουν αποκτήσει μεγαλύτερη αξία και οδήγησαν σε νέες πρακτικές διαχείρισης των οικοσυστημάτων. 
 
Οι προσπάθειες της Διεύθυνσης Δασών Χανίων ως προς την επίτευξη του στόχου, στα πλαίσια της Εθνικής μας Πολιτικής, όπως αυτή έχει εκφραστεί από την εγκεκριμένη Εθνική Στρατηγική για τη Βιοποικιλότητα για τα έτη 2014–2029, την Εθνική Στρατηγική για τα Δάση 2018-2038, καθώς και της Σύμβασης-Πλαίσιο Των Ηνωμένων Εθνών για τις Κλιματικές Μεταβολές (UNFCCC) , ενισχύονται με πολλαπλές δράσεις.
 
Η ενεργή συμμετοχή της Δ/νσης Δασών Χανίων σε ερευνητικά προγράμματα με αντικείμενο τα απειλούμενα αλλά και μοναδικά φυτικά μας είδη, όπως το Androcymbium rechingeri, που στοχεύουν στην προστασία και βελτίωση των χώρων εξάπλωσής τους, αλλά και η λειτουργία του Δασικού Φυτωρίου Χρυσοπηγής, με παραγωγή και διάθεση αυτοφυών και ενδημικών ειδών, όπως η Αμπελιτσιά (Zelkova abelicea), καθώς και ποικιλία άλλων ειδών (Σφενδάμι, Κυπαρίσσι, Πλατάνι, καθώς και αρκετά αρωματικά φυτά της Κρητικής γης), αποτελούν, ενδεικτικά, κάποιες εξ αυτών, που συμβάλλουν στη διατήρηση της βιοποικιλότητας και στην αποκατάσταση του φυσικού τοπίου. 
 
              Η Διεύθυνση Δασών Χανίων, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος καλεί σε διαρκή ευαισθητοποίηση για την προστασία του ιδιαίτερου φυσικού τοπίου και των οικοσυστημάτων του Νομού μας, τόσο με ατομικές όσο και με συλλογικές δράσεις.


Ψήφισμα για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος από την ΕΜΔΥΔΑΣ Ανατολικής Κρήτης


Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος στις 5 του Ιούνη, η οποία αποτελεί την κύρια εκδήλωση του ΟΗΕ από το 1972 για την ενημέρωση του παγκόσμιου κοινού σχετικά με περιβαλλοντικά ζητήματα, μας υπενθυμίζει τη ζωτική σημασία του φυσικού περιβάλλοντος για τον άνθρωπο και την υγιή εξέλιξή του, όχι μόνο στο υλικό, αλλά και στο πνευματικό και  στο ψυχικό επίπεδο.

Δυστυχώς, στις ήδη δυσμενείς επιπτώσεις του υπερπληθυσμού και της εκβιομηχάνισης, έρχεται να προστεθεί η συνεχώς αυξανόμενη ανθρώπινη απληστία, η οποία συναντάται σε  ποικίλες μορφές και τελευταία μέσα στους νεοψηφισθέντες νόμους για τον ‘εκσυγχρονισμό’ της περιβαλλοντικής νομοθεσίας και του τουρισμού.

Μέσα από αυτούς τους νόμους και με πρόσχημα την ανάπτυξη, εκχωρούνται δημόσιες αρμοδιότητες σε ιδιώτες αξιολογητές, υποβαθμίζεται το καθεστώς προστασίας περιοχών Natura 2000 και
θυσιάζονται βουνά, παραλίες και δάση στο βωμό του κέρδους των επενδυτών.

Η ΕΜΔΥΔΑΣ ΑΚ στηρίζει τις κινητοποιήσεις της 5ης Ιούνη Παγκόσμιας Ημέρα Περιβάλλοντος, τίθεται στο πλευρό των τοπικών κοινωνιών που αγωνίζονται ενάντια στην κάθε είδους περιβαλλοντική υποβάθμιση και καταδικάζει κάθε ενέργεια που υπονομεύει το φυσικό πλούτο και κατά συνέπεια την υγεία και τον πολιτισμό του κοινωνικού συνόλου, στις σημερινές και τις μελλοντικές γενιές.


Η Ένωση Συλλόγων Γονέων Μαθητών Δήμου Χερσονήσου

 

Εμείς οι γονείς, με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα για το Περιβάλλον,  εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας για τις τεράστιες ελλείψεις υποδομών σε σχολεία, χώρους άθλησης, πολιτισμού και αναψυχής στο δήμο μας. 

Όλα τα τελευταία χρόνια οι κυβερνήσεις με σειρά νόμων και αποφάσεων θέτουν σε κίνδυνο το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία, βάζοντας σε προτεραιότητα  την ανάπτυξη των μονοπωλιακών ομίλων στον τουρισμό, στις κατασκευές υποδομών και κατοικίας, αδιαφορώντας για τις ανάγκες των πολιτών. 

Ως ένωση έχουμε εκφράσει και στο παρελθόν την πρότασή μας για την αξιοποίηση της Πρώην Αμερικάνικης Βάσης Γουβών προς όφελος όλων των δημοτών, ώστε τα παιδιά μας να καλύψουν βασικές ανάγκες της μόρφωσης και της ψυχαγωγίας τους σε αντίθεση με το ξεπούλημα της σε ιδιώτες που προωθείται από τους αρμόδιους φορείς, με σκοπό η τεράστια αυτή έκταση να αξιοποιηθεί προς όφελος του τουριστικού κεφαλαίου με τη δημιουργία ξενοδοχειακών μονάδων, εμπορικών κέντρων, τουριστικού λιμένα, καζίνο.

Για εμάς ο χώρος της “Βάσης” αποτελεί ένα χώρο ζωτικής σημασίας όχι μόνο για το γεγονός ότι μέσα στην έκταση αυτή υπάρχουν και λειτουργούν 6 σχολικές μονάδες με χιλιάδες μαθητές, αλλά και γιατί μπορεί να γίνει ένας χώρος ανάτασης για τις οικογένειές μας. Όλα τα τελευταία χρόνια η Ένωση Γονέων, οι Σύλλογοι Γονέων αλλά και οι Μαθητές διεκδικούν την παραχώρηση εκτάσεων για την ανέγερση νέων σχολικών μονάδων, σύγχρονων και πλήρως εξοπλισμένων προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι τραγικές ελλείψεις, να αναπτυχθούν αθλητικοί χώροι, απαραίτητοι για την ψυχοκινητική ανάπτυξη των παιδιών μας, να δημιουργηθούν χώροι πρασίνου και αναψυχής, που είναι τόσο απαραίτητοι για τις οικογένειές μας.

Θέλουμε η έκταση της Πρώην Αμερικανικής βάσης Γουρνών:

  • Να παραμείνει στο σύνολό  της σε δημόσιο έλεγχο και χαρακτήρα.
  • Να αξιοποιηθεί για την επέκταση και ανέγερση νέων σχολικών κτιρίων.
  • Να αξιοποιηθεί για υποδομές της Υγείας, της Κοινωνικής Πρόνοιας, του Πολιτισμού και του Αθλητισμού.
  • Να αποτελέσει χώρο πρασίνου με πάρκα και παιδικές χαρές.

Υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα των παιδιών μας,  την αξιοποίηση του περιβάλλοντος με γνώμονα τις ανάγκες των οικογενειών μας!

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ