Μηνύματα και ευχές στους υποψηφίους των πανελλαδικών εξετάσεων

Μηνύματα και ευχές στους υποψηφίους των πανελλαδικών εξετάσεων

Με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας ξεκινά αύριο Δευτέρα η εξεταστική περίοδος

Με τη σκέψη στους υποψηφίους των πανελλαδικών εξετάσεων οι οποίοι από αύριο αναμένεται να διεκδικήσουν μία θέση στα ιδρύματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης εκπρόσωποι φορέων απευθύνουν ευχές και μηνύματα για "καλή επιτυχία":

Έφη Κουτεντάκη: Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης, Απασχόλησης και Νέας Γενιάς

«Η φετινή σχολική χρονιά ήταν ιδιαίτερα δύσκολη. Οι τελειόφοιτοι χρειάστηκε να ξεπεράσουν τον εαυτό τους και να προετοιμαστούν για τα Πανεπιστήμια, σε πολύ δύσκολες συνθήκες, με τη βοήθεια των εκπαιδευτικών και των οικογενειών τους. Εύχομαι σε όλα τα παιδιά να έχουν πίστη στις δυνάμεις τους, να αγωνίζονται για τα όνειρά τους και να διεκδικούν το μέλλον τους, με αισιοδοξία. Καλή τύχη στην προσπάθεια όλων.»

Σωκράτης Βαρδάκης: Βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ

«Οι Πανελλήνιες Εξετάσεις είναι ίσως η πρώτη μεγάλη μάχη που δίνει κάποιος, λίγο πριν την ενηλικίωση. Είναι η κορύφωση ενός αγώνα ετών, για τους μαθητές και τις οικογένειές τους.  
Δυστυχώς, τα πράγματα θα είναι πιο δύσκολα φέτος, καθώς με την εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής που νομοθέτησε η κυβέρνηση, πάνω από 20.000 υποψήφιοι θα μείνουν εκτός της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Ένα μέτρο άδικο, που στερεί μια σημαντική ευκαιρία στους πιο αδύναμους και ενισχύει τις κοινωνικές ανισότητες. 
Ωστόσο, τα παιδιά μας δεν θα πρέπει να ξεχνούν ότι οι εξετάσεις αυτές δεν αποτελούν την μοναδική ευκαιρία για να πραγματοποιηθούν τα όνειρά τους. Αποτελούν απλά μία δοκιμασία, από την οποία θα βγουν πιο δυνατοί.
Θα ήθελα να ευχηθώ σε όλους τους υποψηφίους καλή επιτυχία, να μην σταματούν να διεκδικούν τα όνειρά τους και να επιμένουν στους στόχους τους, ανεξαρτήτως αποτελέσματος αυτής της διαδικασίας».

Νίκος Ηγουμενίδης: Βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ

Σε καθέναν από τους μαθητές και τις μαθήτριες θα ήθελα προσωπικά να πω: Δεν υπάρχει λόγος για κανένα άγχος. Κρατήστε μόνον τη νηφάλια σκέψη και την πίστη στις γνώσεις και τις δυνάμεις σας. Γνωρίζετε ότι δίπλα σας βρίσκονται οι γονείς, οι φίλοι και φυσικά οι δάσκαλοι σας. Είστε ήδη αξιέπαινοι αφού η χρονιά που διανύσατε δεν ήταν ούτε η ευκολότερη, ούτε και η πιο συνηθισμένη. Και κρατήστε στο νου ότι οι Πανελλήνιες είναι ένα σημαντικό, αλλά όχι το μόνο σημαντικό κεφάλαιο στη ζωή σας. Σε κάθε περίπτωση, τα όνειρα σας θα ανοίγουν τους δρόμους για να τα κάνετε – πάντα με αγώνα - πραγματικότητα. Καλή Επιτυχία & Καλή Δύναμη σε όλους και όλες!

Χάρης Μαμουλάκης αν. Τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Βουλευτής Ηρακλείου

Με αφορμή την έναρξη των πανελλαδικών εξετάσεων τη Δευτέρα 14 Ιουνίου, ο αν. Τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Βουλευτής Ηρακλείου, Χάρης Μαμουλάκης, προχώρησε στην ακόλουθη δήλωση:

«Εύχομαι κάθε επιτυχία στις μαθήτριες και τους μαθητές που από τη Δευτέρα 14 Ιουνίου ξεκινούν τις πανελλαδικές εξετάσεις για την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Εξετάσεις που σημαδεύονται από τις σημαντικές ιδιαιτερότητες που η πανδημία επέφερε στη σχολική χρονιά, τις αλλαγές στον τρόπο προετοιμασίας των υποψηφίων, την υπερπροσπάθεια που κατέβαλλαν μαθητές και εκπαιδευτικοί, αλλά και οι γονείς, για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις. Σημαδεύονται όμως και από την αλλαγή στο σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, μια αλλαγή που θεωρούμε ότι μόνο αρνητικά αποτελέσματα επιφέρει στο εκπαιδευτικό μας σύστημα.

Σε κάθε περίπτωση, αυτή η στιγμή στη ζωή των παιδιών μας, είναι μόνο ένας από τους σημαντικούς σταθμούς της πορείας τους. Όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα, τίποτα δεν τελειώνει με τις πανελλαδικές. Το ακριβώς αντίθετο. Τότε αρχίζουν όλα! Γι’ αυτό και σας προτρέπω να ζήσετε τη στιγμή! Να δημιουργήσετε μια όμορφη ανάμνηση που θα σας συντροφεύει στη ζωή σας. Καλή δύναμη σε όλες και όλους!».

Βασίλης Κεγκέρογλου: Βουλευτής Ηρακλείου του ΚΙΝΑΛ

«Εύχομαι σε όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες  καλή επιτυχία και αποτελέσματα που να ανταποκρίνονται στις προσδοκίες και στα όνειρά τους. 

Μετά από μια κοπιαστική χρονιά με πολλά προβλήματα λόγω της πανδημίας,  έφτασαν  στο τέλος της προσπάθειας. Όχι όμως και στο τέλος των ευκαιριών της ζωής τους. 

Οι Πανελλήνιες εξετάσεις αν και είναι μια κρίσιμη καμπή στη ζωή τους δεν θα κρίνει την πορεία της, γιατί αυτή δεν κρίνεται από μία μόνο στιγμή. Ο καινούργιος δρόμος, μετά το Σχολείο,  που ξεκινούν  θα είναι γεμάτος από κρίσιμες στιγμές, προκλήσεις και ευκαιρίες για όλους. 

Δεν πρέπει να σταματήσουν ποτέ να κυνηγούν με πείσμα τους στόχους τους. Η ψυχραιμία  και η ηρεμία θα πρέπει να αποτελέσουν τον οδηγό τόσο για τα παιδιά όσο και για τους γονείς τους. Όλοι πιστεύουμε στα παιδιά μας και στις δημιουργικές δυνάμεις τους. 

Θα ήταν παράλειψη να μην ευχαριστήσω τους εκπαιδευτικούς σε όλη τη χώρα, που στήριξαν και στηρίζουν, κάτω από αντίξοες συνθήκες, τα παιδιά σε αυτήν την προσπάθειά τους, καθώς και όλους όσους εργάζονται για τη διεξαγωγή  των εξετάσεων.

Και πάλι , καλή επιτυχία σε όλες και όλους».
 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΜΕΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ  ΔΕΕΠ (ΝΟΔΕ) ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ 

Με αφορμή την έναρξη των Πανελλαδικών Εξετάσεων, ευχόμαστε σε όλους τους συμμετέχοντες, καλή επιτυχία και εκπλήρωση των στόχων τους, ικανοποίηση και δίκαιη ανταμοιβή των κόπων και θυσιών της συνολικής προσπάθειας τους. 

Ταυτόχρονα σας ευχόμαστε ολόψυχα, να μην πάψετε στιγμή να ονειρεύεστε  και να πασχίζετε για τον παρόν και το μέλλον σας και όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα  των εξετάσεων, να θυμάστε πως ο δρόμος της επαγγελματικής σας σταδιοδρομίας τώρα ξεκινά και αυτή  είναι απλά η πρώτη μεγάλη δοκιμασία  ενός συνεχούς αγώνα. 

Στα δικά μας μάτια όλα τα παιδιά που -ιδιαίτερα εφέτος- δίνετε την μάχη των πανελληνίων, είστε ήδη νικητές αφού επιδείξατε αξιοθαύμαστη σοβαρότητα, ωριμότητα και ψυχραιμία στην προετοιμασία τους, μέσα στις πρωτόγνωρες συνθήκες που επέβαλε η υγειονομική καταιγίδα της πανδημίας.

Τις ευχές μας στους μαθητές, συνοδεύουν τα συγχαρητήρια μας  στις οικογένειες τους που είναι δίπλα τους και τους στηρίζουν αλλά και η ευγνωμοσύνη μας στο σύνολο του εκπαιδευτικού προσωπικού που δίνουν το δικό τους αγώνα για την σωστή προετοιμασία των παιδιών αλλά και των εξετάσεων.

ΚΝΕ Χανίων

«Είμαστε μαζί σας σε αυτήν την τόσο σημαντική στιγμή σας!

Είμαστε δίπλα στην προσπάθειά σας να σπουδάσετε και να κάνετε τα όνειρά σας πραγματικότητα!

Να μην ξεχάσετε ούτε τώρα ούτε ποτέ στη ζωή σας πως: Είστε ήδη νικητές!

Ο αγώνας που δώσατε εσείς και οι οικογένειές σας για να φτάσετε ως εδώ ήταν δύσκολος και πρωτόγνωρος, λόγω της διαχρονικά ακολουθούμενης, επικίνδυνης κυβερνητικής πολιτικής. Φτάσατε, όμως, και μάλιστα πιο δυνατοί, αφού αποδείξατε πως το να μην τα παρατάς, να συνεχίζεις να αγωνίζεσαι για τα όνειρά σου είναι μονόδρομος.

Η δύναμη και η αντοχή του καθένα και της καθεμίας μεγαλώνει, όταν τις μάχες του δεν τις δίνει μόνος του, αλλά με άλλους μαζί.

Γι’ αυτό και η φετινή χρονιά, που όλοι μαζί σηκώσατε τη γροθιά σας και δυναμώσατε τη φωνή σας για ένα ασφαλές και δημιουργικό σχολείο, γεμίζει ελπίδα και αισιοδοξία το μέλλον, όποια κι αν είναι τα αποτελέσματα των Πανελλαδικών εξετάσεων.

Πάνω απ’ όλα να θυμάστε πως το θέμα είναι:

Να μη σταματάς! Να ζεις, να τολμάς, να προχωράς!

Τη ζωή που μας αξίζει θα την κατακτάμε, όσο δεν σταματήσουμε να αγωνιζόμαστε γι’ αυτή!

Καλή επιτυχία σε όλους!».

Νίκος Φίλης τομεάρχης Παιδείας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ: «Να πληρωθούν και οι 77.415 θέσεις εισακτέων στα ΑΕΙ»
 

Οι πανελλήνιες εξετάσεις είναι φέτος μια μάχη με πολύ περισσότερη αγωνία από κάθε άλλη χρονιά. Φρόντισε γι’ αυτό η κυβέρνηση της ΝΔ, μετατρέποντάς τις από στίβο κατάταξης, σε διαγωνιστική «αρένα», φέρνοντας ριζικές και αρνητικές αλλαγές στο εξεταστικό σύστημα. Τέτοιες που θα οδηγήσουν στον αποκλεισμό ως και 30.000 περισσότερων παιδιών από τα Πανεπιστήμια, συγκριτικά με πέρσι.

Στους φετινούς απόφοιτους, έχω να πω:

§  Είστε η γενιά της πανδημίας. Τα δύο τελευταία χρόνια δοκιμαστήκατε σκληρά προσπαθώντας να κατακτήσετε τη γνώση και τα εφόδια για τις εξετάσεις μέσα σε πρωτοφανείς συνθήκες. Με την υγειονομική κρίση να επελαύνει και την απειλή του θανάτου παρούσα στα σπίτια, στα σχολεία, στις ζωές σας.

§  Είδατε συμμαθητές, συγγενείς και φίλους να υποφέρουν και κάποιους να χάνονται και να περιλαμβάνονται στη μακάβρια στατιστική των 12.500 συνανθρώπων μας που υπήρξαν θύματα της πανδημίας. Γι’ αυτό, πρόσφατα ως ΣΥΡΙΖΑ ζητήσαμε να εφαρμοστεί ειδικό ποσοστό εισαγωγής στα Πανεπιστήμια για τις οικογένειες που είδαν γονιό να χάνεται από την πανδημία, χωρίς να θίγονται οι τακτικές θέσεις εισαγωγής. Η κυβέρνηση, ως συνήθως, αδιαφόρησε.

§  Βιώσατε συνεχή lockdown στη λειτουργία των σχολείων, τα οποία η Ελλάδα κράτησε κλειστά για ένα από τα μεγαλύτερα διαστήματα παγκοσμίως, κάτι που αποδεικνύει τη θηριώδη και εγκληματική αποτυχία της κυβέρνησης και το υπουργείου Παιδείας στο κύριο καθήκον τους, να θωρακίσουν υγειονομικά την εκπαίδευση.

§  Όσο τα σχολεία ήταν ανοιχτά κάνατε μάθημα με την «ψυχή στο στόμα», πολλοί από εσάς σε πολυπληθή τμήματα, χωρίς αραίωση των τάξεων, χωρίς τον κατάλληλο αερισμό, με συνεχή κρούσματα που οδηγούσαν στο κλείσιμο τμημάτων ή ολόκληρων σχολικών μονάδων.

§  Σας οδήγησαν σε μια τηλεκπαίδευση-φιάσκο, παρά τις ηρωϊκές προσπάθειες των καθηγητών σας. Έθεσαν σε κίνδυνο τα προσωπικά σας δεδομένα παραδίδοντάς τα στην εταιρία Cisco, αλλά και σε κάθε κακόβουλο εισβολέα στη ψηφιακή σας τάξη. Απείλησαν τους καθηγητές σας και εσάς εμμέσως με τον «Μεγάλο Αδελφό» και τις κάμερες στην τάξη, μέτρο που τελικά μετά την κατακραυγή που ξεσήκωσε, απέσυραν άρον άρον.

§  Βιώσατε τον αυταρχισμό, την αστυνομική καταστολή και τη βία όταν στην αρχή της χρονιάς ζητήσατε υγειονομική ασφάλεια και προειδοποιήσατε ότι τα σχολεία δεν τα κλείνουν οι αγώνες των μαθητών αλλά η ανικανότητα και η αδιαφορία της κυβέρνησης. Και επιβεβαιωθήκατε.

§  Εισπνεύσατε δακρυγόνα και χημικά σε πλατείες και δρόμους, όταν με υγειονομικές προφυλάξεις βγήκατε να δείτε ξανά τους φίλους σας ή να διαδηλώσετε για την αστυνομική βία, που στοχοποιούσε ειδικά τους νέους. Κι αυτό γιατί ειδικά τότε ο «ιός παραμόνευε», αλλά εξαφανιζόταν το πρωί στις τάξεις των 25 μαθητών ή στα υπερπλήρη ΜΜΜ.

§  Όσοι από εσάς, δηλαδή η τεράστια πλειοψηφία, προέρχεστε από αδύναμα νοικοκυριά ή οικογένειες μικρών και μεσαίων εισοδημάτων, πέρα από την ανεργία, τα λουκέτα, την αναιμική στήριξη της Πολιτείας στους γονείς σας, είχατε να παλέψετε με την έλλειψη τεχνικών μέσων, ηλεκτρονικών συσκευών, επαρκών συνδέσεων στο Ιnternet. Χορτασατε τόσους μήνες υποσχέσεις για δήθεν παροχή Η/Υ και τελικά ορισμένοι από εσάς τους προμηθευτήκατε κατόπιν εορτής, μόλις πριν ένα μήνα κι όχι όταν πια δεν τους είχατε ανάγκη.

§  Μάθατε λοιπόν καλά τα μαθήματα από την γενικότερη αντικοινωνική πολιτική της Δεξιάς, με τη διαρκή επίθεση στη Δημοκρατία, στα δικαιώματα, στη νεολαία, στους καθηγητές σας, στους γονείς σας, που τώρα θέλουν να τους εξοντώσουν εργασιακά, καταργώντας το 8ωρο, επιβάλλοντας την Κυριακάτικη εργασία. Όμως η ζωή για την οποία θα παλέψετε αύριο, από το χώρο εργασία σας, δεν ανήκει στ’ αφεντικά! 

§  Είδατε τους καθηγητές σας της Κοινωνιολογίας, των Εικαστικών, των Καλλιτεχνικών και άλλων αναγκαίων για τη μόρφωσή σας μαθημάτων, τα οποία ή καταργούνται ή περικόπτονται, να σας αποχαιρετούν μέσα στην ανασφάλεια για το επαγγελματικό τους μέλλον. Βιώσατε τον στιγματισμό όταν θελήσατε να απαλλαγείτε από τα Θρησκευτικά. Είδατε να «πολτοποιούνται» τα σύγχρονα αναλυτικά προγράμματα της Ιστορίας.

§  Διδαχτήκατε, από αυτή την κυβέρνηση και τη συγκεκριμένη υπουργό Παιδείας, ότι «η ζωή δεν θέλει κόπο, θέλει κόλπο»! Την ίδια ώρα που με την επίκληση των χαμηλών επιδόσεων αποκλείονται δεκάδες χιλιάδες από εσάς από τα Πανεπιστήμια, δίνεται η… ευκαιρία σε όσες και όσους έχουν δυνατότητα, να πάρουν ένα πτυχίο από κολέγια. Χωρίς ελάχιστη βάση εισαγωγή, αρκεί να μπορεί η οικογένεια να ανταποκριθεί στα δίδακτρα. Έτσι η φετινή Γ΄ Λυκείου, η δική σας τάξη, θα είναι η πρώτη που θα δει μεγάλο μέρος των αποφοίτων της να  κατευθύνονται  βίαια προς την χαμηλής ποιότητας (σύμφωνα με τις διεθνείς κατατάξεις) ιδιωτική εκπαίδευση. 

Σε όλα αυτά όμως, δώστε περήφανη απάντηση! Από αύριο προσπαθήστε, έστω σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, για το καλύτερο. Βγάλτε και αποτυπώστε στην κόλλα των εξετάσεων τον καλύτερο εαυτό σας. Δικαιώστε τον κόπο σας και το μόχθο των δασκάλων σας. Τη στήριξη, την αγάπη και την προσδοκία των οικογενειών σας! Καλή επιτυχία!

Με την έκδοση της βαθμολογίας, σας καλούμε στον αγώνα που θα δώσουμε, όλες οι δημοκρατικές δυνάμεις (ελπίζω), για να καλυφθούν και οι 77.415 θέσεις ΑΕΙ, που -υποκριτικά- έχει εξαγγείλει το υπουργείο Παιδείας. Για να μην εφαρμοστεί δηλαδή και να καταργηθεί άμεσα η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής. Είστε η γενιά της πανδημίας, έχετε μοχθήσει και δικαιούστε να μην υποστείτε αυτό το πρόσθετο τσεκούρι, που μάλιστα τόλμησαν να νομοθετήσουν στη μέση της χρονιάς.

Και πάλι, καλή επιτυχία!

Διαβάστε επίσης:

Ξεκινούν, αύριο, οι Πανελλήνιες Εξετάσεις

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ