Μ.Λιονή: Η τοπική αυτοδιοίκηση, θα πρέπει να συμβάλει στην εξάλειψη των στερεοτύπων που οδηγούν στην περιθωριοποίηση των γυναικών

H αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνης προέτρεψε κοινωνικούς και αυτοδιοικητικούς φορείς να ισχυροποιήσουν τη θέση της γυναίκας

«Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι το σκαλοπάτι που θα μπορούσε να παίξει τον σημαντικότερο ρόλο στην αντιμετώπιση της ανισότητας των φύλων, ανδρών και γυναικών, και μάλιστα σήμερα που οι γυναίκες βιώνουν περισσότερο από όλους τις δυσμενείς και αρνητικές συνέπειες της οικονομικής κρίσης». Με τη συγκεκριμένη αναφορά η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνης Μαρία Λιονή που συμμετείχε ως ομιλήτρια στην διαδικτυακή ημερίδα με θέμα «Οι ρόλοι της γυναίκας στη σύγχρονη κοινωνία» προέτρεψε κοινωνικούς και αυτοδιοικητικούς φορείς να ισχυροποιήσουν τη θέση της γυναίκας, με μεγαλύτερη παρουσία των γυναικών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, μιας και όπως τόνισε «…προσθέτει στην πολιτική ζωή του τόπου τον έμφυτο ανθρωπισμό και δυναμισμό που τις διακρίνει, και παράλληλα προσδίδει μία διαφορετική, περισσότερο αντιπροσωπευτική παράμετρο στους δημοκρατικούς θεσμούς».

Όπως είπε η κα Λιονή, στις μέρες μας, τόσο σε παγκόσμιο όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο και φυσικά και στη χώρα μας: «…αναπτύσσεται ένας έντονος προβληματισμός για την περιφερειακή και τοπική αυτοδιοίκηση, που αφορά τον τρόπο με τον οποίο οι περιφερειακές και τοπικές διοικήσεις θα γίνουν πιο φιλικές στους πολίτες τους, τον ρόλο του δήμου και της Περιφέρειας σε σχέση με τους δημότες και το κεντρικό κράτος, καθώς και τον τρόπο αντιμετώπισης και εκμετάλλευσης των γεωγραφικών, ιστορικών και κοινωνικο-οικονομικών ιδιαιτεροτήτων της κάθε περιφέρειας και των τοπικών κοινοτήτων που την απαρτίζουν. Σε αυτό το γενικό πλαίσιο, οι γυναίκες, είτε ως αιρετές είτε ως πολίτες, καλούνται να παίξουν έναν πρωταγωνιστικό ρόλο, εφόσον υπάρξουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις που θα ενθαρρύνουν την ενασχόλησή τους με τα κοινά και τη συμμετοχή τους στα κέντρα λήψης των αποφάσεων».

Εξήγησε μάλιστα, πως όσο πιο πολλές γυναίκες συμμετέχουν ενεργά στις πολιτικές δραστηριότητες, τόσο πιο ισορροπημένες αποφάσεις λαμβάνονται στα κέντρα λήψης των αποφάσεων και περισσότερο πραγματικά ολοκληρωμένες και βιώσιμες λύσεις δίνονται. «Όχι μόνον σε κοινωνικά και περιβαλλοντικά θέματα, αλλά και σε ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, θεμελιωδών ελευθεριών… Η συμμετοχή των γυναικών στα δημοτικά ή τα περιφερειακά συμβούλια μπορεί να αποτελέσει την απαρχή μιας διαφορετικής οπτικής και προσέγγισης των τοπικών προβλημάτων από την κεντρική διοίκηση, η οποία κατά κανόνα αποτελεί ένας προνομιακός χώρος έκφρασης και πολιτικής δραστηριοποίησης του ανδρικού πληθυσμού της χώρας. Η αυξημένη εκπροσώπηση του γυναικείου φύλου στα κέντρα λήψης των αποφάσεων, θα δώσει τη δυνατότητα να ακουστούν οι απόψεις, τα οράματα και οι προσδοκίες των γυναικών. Παράλληλα, οι γυναίκες μπορούν να συμβάλουν με καταλυτικό τρόπο στη διαδικασία της αλλαγής και στην βελτίωση των υφιστάμενων συνθηκών διαβίωσης», είπε η κα Λιονή.

Βασικός παράγοντας για την ισότιμη συμμετοχή των γυναικών στα κοινά, όπως επεσήμανε η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου, είναι η τοπική αυτοδιοίκηση να συμβάλει στην εξάλειψη των προκαταλήψεων και των στερεοτύπων που οδηγούν στη διάκριση των γυναικών και στη συνακόλουθη περιθωριοποίησή τους. Κατέληξε δε, λέγοντας πως «σε μια πολιτική ζωή και κυρίως σε μια περιφερειακή και τοπική αυτοδιοίκηση με περιορισμένη εκπροσώπηση των γυναικών, η δημοκρατία μας είναι ελλιπής και ασθενική».

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ρέθυμνο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ