Μόλις 38 λεπτά για 400.000 αποφοίτους των πρώην ΤΕΙ

Μόλις 38 λεπτά για 400.000 αποφοίτους των πρώην ΤΕΙ

Τι συζητήθηκε στην τηλεδιάσκεψη που είχαν οι απόφοιτοι των πρώην ΤΕΙ, μεταξύ αυτών και της Κρήτης, με τον υφυπουργό Παιδείας, κ. Άγγελο Συρίγο.

Ζητήματα που "καίνε" περισσότερους από 400.000 αποφοίτους Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (ΤΕΙ)  συζητήθηκαν σε τηλεδιάσκεψη που έλαβε χώρα την Τετάρτη 9 Ιουνίου 2021 μεταξύ των Ακαδημαϊκών Συλλόγων Αποφοίτων Α.Ε.Ι. Τ.Τ. (Αποφοίτων Τ.Ε.Ι. Αθήνας, Πειραιά και Κρήτης) εκπροσωπούμενοι από τους Προέδρους και εκπροσώπους αυτών (Βίκτωρ Πολίτης, Χρήστος Τσίτσης και Αλέξανδρος Μπριτζολάκης) καθώς και του Υφυπουργού Παιδείας κ. Άγγελου Συρίγου.

Συγκεκριμένα συζητήθηκε το μείζον ζήτημα θέσπισης διαδικασιών ισοτίμησης και αντιστοίχισης πτυχίων των αποφοίτων των πρώην Τ.Ε.Ι. καθώς και η συνολική πρόταση - πόρισμα του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Στα εν λόγω ζητήματα ο Υφυπουργός Παιδείας τοποθετήθηκε σε τρείς άξονες.

Ο πρώτος αφορά την εισαγωγή των τμημάτων που δημιουργήθηκαν βάσει των ν.4521/2018 και ν.4610/2019 σε διαδικασία αξιολόγησης, ο δεύτερος αφορά αυτή καθαυτή τη διαδικασία της αξιολόγησης η οποία θα ολοκληρωθεί μέσα σε διάστημα ενός χρόνου, και ο τρίτος που αφορά την διαδικασία αντιστοίχισης πτυχίων των αποφοίτων κατά την οποία θα εξεταστούν, απ' το αρμόδιο Υπουργείο, οι αντιστοιχίες των τμημάτων ανά περίπτωση.

Ο Σύλλογος Αποφοίτων & Φοιτητών Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Κρήτης σχολιάζει τα εξής:

"Η τηλεδιάσκεψη είχε διάρκεια 38 λεπτά καθότι ο Υφυπουργός όπως μας μετέφερε είχε ανειλημμένη υποχρέωση και έπρεπε να αποχωρήσει.

Ενώ παραμένουμε απόφοιτοι τμημάτων και ιδρυμάτων που έχουν καταργηθεί, ενώ τα πτυχία μας παρουσιάστηκαν όχι ως Α.Ε.Ι. Τ.Τ. αλλά ως υποδεέστερής βαθμίδας, τα οποία χρίζουν αναβάθμισης παραβλέποντας τον ν.2916/2001, ενώ έχουν περάσει τρία χρόνια από την εφαρμογή του ν. 4521/2018, καθώς και δύο χρόνια από την εφαρμογή του ν. 4610/2019, ο κ. Υφυπουργός μας απαντάει με δηλώσεις χωρίς καμία ουσιαστική λύση, αντ' αυτού μας αναφέρει ένα γενικό και αόριστο χρονικό πρόγραμμα βημάτων. Υπενθυμίζουμε στον ίδιο ότι ενώ έχει ήδη ψηφιστεί στο Ελληνικό Κοινοβούλιο το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Προσόντων αυτό ακόμη δεν έχει εφαρμοστεί. Επίσης ο ίδιος ο κ. Υφυπουργός έχει αναφέρει σε αρκετές δηλώσεις του για το μείζον ζήτημα των «Τ.Ε.Ι. που έγιναν εν μια νυκτί Α.Ε.Ι.» υποβαθμίζοντας τις σπουδές και τα πτυχία μας, αγνοώντας σχετικούς νόμους όπως ν.2916/2001, ν.3549/2007, ν.4009/2011, ν.4485/2017 που καθιστούν τα Τ.Ε.Ι. ως Α.Ε.Ι. Τ.Τ. καθώς και τις σχετικές αξιολογήσεις ΑΔΙΠ που πιστοποιούν την ποιότητα σπουδών αυτών των ιδρυμάτων. Ακόμη και σήμερα τμήματα και σχολές Α.Ε.Ι. καταργούνται με ταχύτατες διαδικασίες και χωρίς καμία διαβούλευση τόσο με τους τοπικούς φορείς όσο και με τα ίδια τα Α.Ε.Ι. Αναφερόμαστε προφανώς στα 37 νέα τμήματα του ν.4610/2019 τα οποία καταργήθηκαν με απόφαση του κ. Υφυπουργού Παιδείας χωρίς να έχει προηγηθεί ο απαραίτητος διάλογος.

Ενώ η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας εμμένει κάθετη σε αόριστες θέσεις αδιαφορώντας για το μέλλον 400.000 αποφοίτων Α.Ε.Ι. Τ.Τ., ενώ οι απόφοιτοι των πρώην Τ.Ε.Ι. προσμένουν με αγωνία μια διαδικασία αντιστοίχισης των πτυχίων τους, ενώ αντίστοιχες διαδικασίες έχουν εφαρμοστεί και στο παρελθόν με χαρακτηριστικά παραδείγματα της πρώην Α.Σ.Ο.Ε.Ε., Ανώτατης Γεωπονικής Σχολής, Παντείου Σχολής Πολιτικών Επιστημών όπου με το Π.Δ. 377/1989 προβλέφθηκε η ισοτιμία και αντιστοίχιση των πτυχίων, ο κ. Υφυπουργός απαντά με αόριστες δηλώσεις που δεν εντάσσονται σε συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο.

Ως Σύλλογος Αποφοίτων και Φοιτητών Τ.Ε.Ι. Κρήτης καταδικάζουμε οποιαδήποτε υποτίμηση της βαθμίδας των πτυχίων μας, θα συνεχίσουμε να μαχόμαστε μέχρι την τελική δικαίωση των στόχων μας και παράλληλα καλούμε την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας να εφαρμόσει μια άμεση και ουσιαστική λύση, με συγκεκριμένο χρονικό διάγραμμα και με συνεχείς διαβουλεύσεις τόσο με τους ακαδημαϊκούς Συλλόγους Αποφοίτων Α.Ε.Ι Τ.Τ., Φορείς Ενώσεων Τεχνολόγων όσο και με το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο όπως και με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής."

 

Δείτε επίσης:

Στα αζήτητα οι πτυχιούχοι του πρώην Τ.Ε.Ι. Κρήτης

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ