Μόνο με στήριξη δε θα είναι ... μόνιμα, τα λουκέτα λόγω κορωνοϊού

Το κλείσιμο καταστημάτων μοιάζει αναπόφευκτο για τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου και της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης, Μανώλη Κουμαντάκη

“Ασφυξία” έχει προκαλέσει σε επιχειρήσεις και καταναλωτές η κρίση του κορωνοϊού! Την ίδια ώρα, το ηλεκτρονικό εμπόριο ακμάζει, μαζί του και οι διαδικτυακές απάτες!

Στην τοπική αγορά, οι υφιστάμενες συνθήκες μπορούν να προσεγγιστούν με απλά μαθηματικά: έσοδα δεν υπάρχουν παρά μόνο... έξοδα, τα χρέη συσσωρεύονται και τα λουκέτα από προσωρινά είναι πιθανό να γίνουν και... μόνιμα σε πολλές περιπτώσεις!

“Φοβάμαι ότι η καταστροφή είναι μία πραγματικότητα” σχολίασε στην ΕΡΤ Ηρακλείου ο κ. Μανώλης Κουμαντάκης, πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου και επικεφαλής της Παγκρήτιας Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων.

Ο κ. Κουμαντάκης αδυνατεί να βρει τρόπο ανάκαμψης των επιχειρήσεων που πλήττονται. Οι απώλειες που καταγράφουν “είναι καταστροφικές”. Ίσως μόνο εάν μεριμνήσει η κυβέρνηση. Και πάλι όμως. Το κλείσιμο καταστημάτων μοιάζει αναπόφευκτο για τον ίδιο, πολλώ δε μάλλον από τη στιγμή που “βλέπει” αρνητικές εξελίξεις και με το ΑΕΠ, με πτώση έως και 8% !

Ο λογαριασμός δεν... βγαίνει. “Εάν διαρκέσει αυτή η ιστορία και ο τουρισμός δεν προσδώσει μία οικονομική βάση στην αγορά, φοβάμαι ότι θα ζήσουμε πολύ δύσκολες καταστάσεις” εκτίμησε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου.

Όλοι συμφωνούν ότι η κοινωνία θα είναι “τελείως διαφορετική” μόλις ξημερώσει η επόμενη μέρα, μετά τον κορωνοϊό.

Όσες επιχειρήσεις αντέξουν (το πόσες και ποιες είναι το θέμα) θα κάνουν... αναγκαστικά στροφή στο ηλεκτρονικό εμπόριο.

Αρκετές ντόπιες επιχειρήσεις πρέπει να βρουν τη δύναμη να... τρέξουν για να προλάβουν τις εξελίξεις, μειώνοντας σε ένα βαθμό τη... χασούρα.

Διάθεση μπορεί να υπάρχει. Αντοχές όμως;

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ