Μουσική και κατάληψη εσωτερικού πεζόδρομου προκαλούν αντιδράσεις στην παραλία του Ρεθύμνου

Μουσική και κατάληψη εσωτερικού πεζόδρομου προκαλούν αντιδράσεις στην παραλία του Ρεθύμνου

Η λειτουργία της παραλίας, τα έξτρα τραπεζοκαθίσματα στον εσωτερικό διάδρομο, αλλά και η μουσική σε υψηλές εντάσεις δημιουργούν για μία ακόμα φορά αντιδράσεις σε μερίδα καταστηματαρχών.

Χθες το πρωί, εστιάτορες – κατά κύριο λόγο – αλλά και κάτοικοι και ιδιοκτήτες τουριστικών επιχειρήσεων της παραλίας, πήγαν στο Λιμενικό Ταμείο Ρεθύμνου, όπου συζήτησαν με την πρόεδρο Ρένα Κουτσαλεδάκη, και της κατέθεσαν το αίτημα τους για περισσότερη αστυνόμευση, έχοντας ενστάσεις ως προς την τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων στον εσωτερικό διάδρομο, που έχει παρατηρηθεί όχι μόνο φέτος, αλλά και τα προηγούμενα χρόνια.

Με το έγγραφο τους, καλούν το λιμεναρχείο να προχωρήσει σε αυστηρούς ελέγχους τήρησης της νομιμότητας, όπως σημειώνουν και τονίζουν:

«Σας γνωρίζουμε ότι σύμφωνα με τις κανονιστικές διατάξεις που διέπουν τη λειτουργία της χερσαίας ζώνης του λιμένα Ρεθύμνου καθώς και την κείμενη νομοθεσία που ισχύει ο εσωτερικός διάδρομος που βρίσκεται έμπροσθεν των καταστημάτων είτε τουριστικών, είτε εμπορικών είτε υγειονομικού ενδιαφέροντος επί της οδού Ελευθερίου Βενιζέλου και πιο συγκεκριμένα στο τμήμα αυτής που περικλείεται από την πλατεία του Αγνώστου Στρατιώτη έως το Λύκειο Ελληνίδων πρέπει να είναι ανοιχτός για την πρόσβαση από το κοινό, τους επισκέπτες και τους κατοίκους της πόλης με ελεύθερη και ανεμπόδιστη πρόσβαση σε αυτόν και από άτομα με αναπηρία, ΑΜΕΑ, οικογένειες με καρότσια κ.τλ... Επειδή έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο ο εσωτερικός αυτός διάδρομος να γεμίζει με τραπεζοκαθίσματα διαφόρων επιχειρήσεων υγειονομικού ενδιαφέροντος εμποδίζοντας έτσι την ελεύθερη πρόσβαση σε αυτόν καθιστώντας επικίνδυνη την διέλευση ατόμων με αναπηρία, ΑΜΕΑ, οικογενειών με καρότσια αλλά και απλών πολιτών, ζητάμε την αυστηρή αστυνόμευση από τη υπηρεσία σας με την εφαρμογή της νομοθεσίας με απομάκρυνση όλων των αυθαίρετα και παρανόμων εγκατεστημένων τραπεζοκαθισμάτων έτσι ώστε ο εσωτερικός διάδρομος αυτός να μένει ανοιχτός για το κοινό και εύκολα προσπελάσιμος από όλες τις κατηγορίες πολιτών. Ζητάμε να προβείτε άμεσα σε όλες τις νόμιμες ενέργειες από την υπηρεσία σας ενημερώνοντάς μας σχετικά. Επιφυλλασσόμενοι παντός νομίμου δικαιώματός μας».

Το έγγραφο υπογράφεται από πολλούς επαγγελματίες της παραλίας, που συζήτησαν με την κα Κουτσαλεδάκη για το θέμα.

Η πρόεδρος του Λ.Τ. από την πλευρά της, σε ό,τι αφορά την φετινή κατάσταση με την προοπτική της παραχώρησης χώρου επί του εσωτερικού διαδρόμου λόγω της κατάστασης με τον κορωνοϊό, ενημέρωσε τους επιχειρηματίες ότι το Λιμενικό Ταμείο δεν έχει ακόμα λάβει την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου από το Υπουργείο Ναυτιλίας, η οποία θα ξεκαθαρίζει τι ακριβώς θα επιτρέπεται και τι όχι. Αυτή αναμένεται, όπως είπε στην Κ.Ε. η κα Κουτσαλεδάκη, την ερχόμενη εβδομάδα.

 ΕΞΩΔΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΧΟΡΥΠΑΝΣΗ

Το άλλο μεγάλο θέμα, κυρίως για τους ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων αλλά και τους λίγους κατοίκους της παραλίας, είναι το ζήτημα της ηχορύπανσης.

Για το λόγο αυτό, συγκεντρώθηκαν και κατέθεσαν εξώδικο προς το δήμο Ρεθύμνου, ζητώντας την εφαρμογή της κανονιστικής, σχετικά με το ωράριο χρήσης μουσικής, που είναι ως τις 12.30 για τα καταστήματα της κίτρινης ζώνης και ως τις 2 για τα καταστήματα της κόκκινης ζώνης, όπως τονίζουν.

Στο εξώδικό τους αναφέρουν μεταξύ άλλων:

«Άπαντες οι εξωδίκως δηλούντες τυγχάνουμε ιδιοκτήτες ακινήτων της περιοχής της Παλιάς Πόλης του Ρεθύμνου Κρήτης, εκ των οποίων κάποιοι από εμάς διαμένουμε μόνιμα, ήτοι διατηρούμε στην περιοχή την κύρια κατοικία μας, κάποιοι από εμάς δραστηριοποιούμαστε επαγγελματικά, διατηρώντας μονάδες ενοικιαζόμενων δωματίων και ξενοδοχείων στη συγκεκριμένη περιοχή και ορισμένοι είμαστε επιχειρηματίες εστίασης.

Άπαντες τυγχάνουμε νομοταγείς πολίτες όντας απολύτως συνεπείς σε όλες μας τις υποχρεώσεις απέναντι στο Δήμο σας, τηρώντας απαρεγκλίτως τις επιταγές του Νόμου, τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, και τους κανόνες της καλής πίστης και των χρηστών και συναλλακτικών ηθών.

Δυστυχώς, εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα, οι ιδιοκτήτες των γειτονικών σε εμάς καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, παραβιάζουν σφόδρα το νόμο, σε ό, τι αφορά στο ωράριο χρήσης μουσικής.

Για το λόγο αυτό παραπονεθήκαμε πάμπολλες φορές στο Δήμο σας, ο οποίος τυγχάνει και ο πλέον αρμόδιος για την τήρηση της νομοθεσίας του ωραρίου χρήσης μουσικής από τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Ειδικότερα, οι παραβιάσεις είναι τόσο σφοδρές, καθώς τα καταστήματα λειτουργούν έχοντας μουσική στη διαπασών μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, με αποτέλεσμα όσοι από εμάς κατοικούμε μόνιμα στην περιοχή να μην μπορούμε να ησυχάσουμε, όσοι από εμάς δραστηριοποιούμαστε στον τομέα των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων της γύρω περιοχής, να δεχόμαστε ασταμάτητα παράπονα από τους ενοίκους των μονάδων μας για τον συνεχή θόρυβο κατά τη διάρκεια της νύχτας, γεγονός, το οποίο πολλές φορές έχει ως αποτέλεσμα την ακύρωση κρατήσεων και τη συνακόλουθη οικονομική μας ζημία, ενώ όσοι από εμάς διατηρούμε επιχειρήσεις εστίασης γινόμεθα αποδέκτες της απαξίωσης των πελατών, οι οποίοι εξαιτίας της ως άνω ηχορύπανσης αρνούνται να επιλέξουν τις υπηρεσίες των επιχειρήσεών μας, προκαλώντας και σε εμάς ανεκτίμητη και προφανώς ανεπανόρθωτη οικονομική ζημία. Επιπρόσθετα και επί μακρόν δεν διασφαλίζεται ούτε το ελάχιστα ανεκτό επίπεδο διαβίωσης, αναστέλλονται βασικές ανθρώπινες λειτουργίες, υφιστάμεθα σημαντικό περιορισμό της νομής και αλλοτρίωση των ιδιοκτησιών μας και περιορίζονται στο ελάχιστο οι επιλογές προσωπικής και επαγγελματικής δραστηριοποίησης αλλά και εκμετάλλευσης των περιουσιών μας.

Ο Δήμος σας, παρά την επανειλημμένη έκφραση από εμάς παραπόνων και συστάσεων, κωφεύει συστηματικώς.

Μάλιστα, αξίζει να τονιστεί στο σημείο τούτο, ότι ο ίδιος ο Δήμος σας, δυνάμει σχετικής συνεδρίασης, η οποία έλαβε χώρα την 12.10.2011, ημέρα Τετάρτη και ώρα 18:00, στην αίθουσα του Δημαρχείου Ρεθύμνης, ενέκρινε και εν συνεχεία αποφάσισε και εξέδωσε την Τοπική Κανονιστική Απόφαση, αφορώσα στη ρύθμιση του ωραρίου των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος που διαθέτουν άδεια μουσικών οργάνων στην Παλιά Πόλη».

Παραθέτοντας την κανονιστική του 2011, οι επιχειρηματίες του τουρισμού, καταλήγουν: «Με λίγα λόγια, οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος προβαίνουν εδώ και συναπτά έτη σε καταφανή παραβίαση των αποφάσεων του Δήμου σας, δίχως εσείς, ως αρμόδιος, δια των αρμόδιων προστηθέντων οργάνων σας, να προβείτε στις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου ούτοι να συμμορφωθούν.

Ειδικότερα:

Οι ανωτέρω αναφερόμενοι ιδιοκτήτες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, ενώ η ως άνω αναφερόμενη κανονιστική πράξη σας ισχύει από το έτος 2011, παραβιάζουν αυτή και το ωράριο της μουσικής των κέντρων διασκέδασης, τόσο της κίτρινης όσο και της κόκκινης ζώνης είναι συνεχές και κορυφώνεται μάλιστα κατά τις πρώτες πρωινές ώρες.

Στην ουσία λειτουργούν τις επιχειρήσεις τους και παραβιάζουν το νόμο, υπό τη σκέπη της δικής σας αδικαιολόγητης ανοχής.

Επειδή ο Δήμος σας ενεργεί ενάντια στο Νόμο, καθότι παραλείπει να προβεί σε όλες τις αρμόδιες ενέργειες προκειμένου να εφαρμόσει το νόμο και την ανωτέρω αναφερόμενη κανονιστική του διάταξη και να απαγορέψει από τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, τόσο της κίτρινης όσο και της κόκκινης ζώνης την παραβίαση του ωραρίου χρήσης μουσικής.

Επειδή οι επιχειρήσεις μας, δέχονται ισχυρότατα πλήγματα, από την παραβίαση του ωραρίου μουσικής, οι πελάτες μας αποδεκατίζονται ενοχλημένοι από τον συνεχή θόρυβο και εμείς είμαστε παντελώς εκτεθειμένοι παρά την ύπαρξη μίας κανονιστικής η οποία εξεδόθη και έπρεπε να λαμβάνει εφαρμογής ήδη από το έτος 2011.

Επειδή έχουμε εκφράσει πολλάκις προφορικά την παραβίαση και την μη εφαρμογή της ως άνω κανονιστικής.

Επειδή και παρότι γίνονται πολλαπλές καταγγελίες σε κάθε υπηρεσία και το ζήτημα είναι παρατεταμένα διαρκές και εντονότατα πρόδηλο πλην όμως όχι μόνο δεν έχει επέλθει κανένα αποτέλεσμα αλλά βαίνει επιδεινούμενο.

Επειδή από την έκδοση της ως άνω κανονιστικής έως και σήμερα, εκείνη δεν εφαρμόζεται.

Επειδή η κατάσταση των επιχειρήσεών μας, είναι εξαιτίας της μη τήρησης της κανονιστικής απόφασης, οριακή και εάν συνεχισθεί θα είναι μη αναστρέψιμη.

Επειδή δεν είναι γνωστό σε εμάς, αν οι ιδιοκτήτες των γειτονικών  σε εμάς καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, οι οποίοι διατηρούν εξωτερικά ηχεία, έχουν εφοδιαστεί με την απαραίτητη τεχνική έκθεση αρμόδιου μηχανικού, με την οποία τεκμηριώνεται ότι η ισχύς των εξωτερικών ηχείων, η θέση, η απόσταση από κατοικίες, καθώς και τα μέτρα ηχοπροστασίας που έχουν ληφθεί, με μέγιστη Α-ηχοστάθμη 80db δεν δημιουργούν προβλήματα στα σημεία προστασίας σύμφωνα με το άρθρο 14, Β,2 της υγειονομικής διάταξης ΔΙΑΔΠ/Φ.Α.3.1/21220/1.11.20111 ΚΥΑ (ΦΕΚ 2718/2012, Τεύχος Β΄).

 ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ

και με τη ρητή επιφύλαξη παντός νομίμου δικαιώματός μας

Διαμαρτυρόμεθα εντονότατα για την ως άνω όλως παράνομη και αδικοπρακτική συμπεριφορά σας.

Σας καλούμε όπως εντός πέντε (5) ημερών από τη λήψη της παρούσας εφαρμόσετε το Νόμο και την ανωτέρω αναφερόμενη κανονιστική σας πράξη, υποχρεώνοντας τους ιδιοκτήτες των κέντρων υγειονομικού ενδιαφέροντος οι οποίοι την παραβιάζουν να συμμορφωθούν στις αποφάσεις τις οποίες έχετε λάβει και στις επιταγές του Νόμου.

Σε περίπτωση απράκτου παρελεύσεως της ως άνω ταχθείσης από εμάς προθεσμίας, σας δηλώνουμε ότι θα προβούμε σε κάθε νόμιμη ενέργεια προς νόμιμη προάσπιση των αξιώσεών μας εναντίον σας, ως ενδεικτικώς αναφέρω σε κατάθεση σχετικής έγκλησης για παράβαση καθήκοντος εναντίον των αρμοδίων προστηθέντων οργάνων σας και σε σχετική κατάθεση αγωγής εναντίον σας για τα διαφυγόντα κέρδη μας».

Πηγή: goodnet.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ