Μπαράζ επαφών για να αποτραπεί η "αρπαγή" ακινήτων στην πρώην Βάση

Μπαράζ επαφών για να αποτραπεί η "αρπαγή" ακινήτων στην πρώην Βάση

Εντείνονται οι αντιδράσεις για την προκλητική, όπως χαρακτηρίστηκε, απαίτηση της ΕΤΑΔ να παραδοθεί άμεσα έκταση 55 στρεμμάτων

Σειρά επαφών, συζητήσεων αλλά και οργισμένες αντιδράσεις εξακολουθεί να προκαλεί σε τοπικό επίπεδο το "τελεσίγραφο" της Εταιρείας Ακινήτων του Δημοσίου προς τους τοπικούς φορείς για την παράδοση εκτάσεως 55.401 τμ της πρώην Βάσης Γουρνών.
Ο χρόνος μετράει αντίστροφα και πιεστικά και ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης θα επιδιώξει εντός της εβδομάδας να συναντηθεί με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΕΤΑΔ. Το θέμα θα τεθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο της προσεχούς Πέμπτης, ενώ θα απασχολήσει και αυριανή σύσκεψη στον Δήμο Χερσονήσου.

Πρόκειται για ένα "προσβλητικό έγγραφο" , επανέλαβε, μιλώντας στην ΕΡΤ Ηρακλείου ο κ. Αρναουτάκης, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να τηρηθούν κατ' αρχήν τα συμφωνηθέντα, ήτοι η τήρηση του παραχωρητηρίου που εκπνέει το 2025. Εξάλλου, όπως επεσήμανε ο ίδιος, η περιφερειακή αρχή σχεδίαζε την αξιοποίηση του εν λόγω φιλέτου για άλλα 15 χρόνια.

Ο κ. Αρναουτάκης ενημέρωσε σχετικά όλους τους βουλευτές του νομού, εκφράζοντας την αγωνία του για τις τύχες των μαθητών - που προβλέπεται να φύγουν απ' την περιοχή βάσει του τελεσιγράφου της ΕΤΑΔ - αλλά και των λοιπών εγκαταστάσεων, όπως το Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Κρήτης και το Πλανητάριο, για τα οποία έχουν δαπανηθεί πάρα πολλά χρήματα.

Αρναουτάκης Μπαριτάκης Βαρδάκης

Μετά την συνάντησή του με τον Περιφερειάρχη Κρήτης και τον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου, Παύλο Μπαριτάκη, για το θέμα αυτό ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Σωκράτης Βαρδάκης, δήλωσε:
 «Μέσα από μια απαράδεκτη επιστολή, η ΕΤ.Α.Δ., εντελώς ξαφνικά και αδικαιολόγητα, ζητά την παράδοση του ακινήτου, που στεγάζει το Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Κρήτης και το Δημοτικό Σχολείο Γουρνών, εντός 20 ημερών. Μία απόφαση, που αποτελεί προσβολή για τους φορείς αλλά και την τοπική κοινωνία.
Δίχως να έχει προηγηθεί διαβούλευση και επικοινωνία, αλλά  κυρίως χωρίς να έχει υπάρξει η παραμικρή παραβίαση των όρων της σύμβασης παραχώρησης του ακινήτου, ισχύος  μέχρι το 2025, το τελεσίγραφο της ΕΤ.Α.Δ. συνιστά μία κίνηση ανήκουστη και αψυχολόγητη. 

Κρίσιμο ερώτημα αποτελεί, τι θα συμβεί με τη λειτουργία του Δημοτικού Σχολείου, ενώ ζητούμενο, θα έπρεπε να είναι η ενίσχυση της αναβάθμισης του συγκροτήματος και η ανανέωση της σύμβασης παραχώρησης, ώστε να συνεχίσει το Δ.Ε.Κ.Κ. να διαδραματίζει κομβικό ρόλο τοπικά, σε πολιτισμικό, οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο. Αυτό μπορεί να καταστεί δυνατό, μόνο με τη συνέχιση της αξιοποίησής των ακινήτων, από τους φορείς της Κρήτης και όχι ξεπουλώντας το σε ιδιωτικά συμφέροντα. 
Από την πλευρά μας, ενημέρωσα τον κ. Αρναουτάκη για την κατάθεση Ερώτησης, στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου, σχετικά με το ζήτημα, με τη συνυπογραφή και άλλων βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, με την οποία οι αρμόδιοι Υπουργοί καλούνται να απαντήσουν, σε ποιες ενέργειες θα προβούν ώστε να αποσυρθεί η απόφαση του Διευθύνοντα Συμβούλου για ανάκληση της παραχώρησης του εν λόγω ακινήτου.

Ο κ. Περιφερειάρχης από τη δική του πλευρά, τόνισε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να παραχωρηθούν τα κλειδιά των ακινήτων και ότι τέτοιες ενέργειες είναι απαράδεκτες και προσβλητικές, ενώ ξεκαθάρισε ότι θα προχωρήσει στις απαιτούμενες ενέργειες για ανανέωση της σύμβασης παραχώρησης του συγκροτήματος.
Μαζί με την τοπική κοινωνία και τους φορείς της Κρήτης, δηλώνουμε ότι δεν θα επιτρέψουμε να υλοποιηθεί αυτό το κατάπτυστο εγχείρημα υφαρπαγής του συγκροτήματος του Εκθεσιακού Κέντρου Κρήτης καθώς επίσης και του Παραρτήματος Δημοτικού Σχολείου Γουρνών».     

Δείτε επίσης:

"Αρπαγή" εγκαταστάσεων της πρώην Βάσης Γουρνών από την ΕΤΑΔ

Οι εξελίξεις στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Κρήτης στη συνάντηση Αυγενάκη - Κουράκη

"Κερασάκι στην τούρτα" το καζίνο για την αξιοποίηση της πρώην βάσης Γουρνών
 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις για την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ