Μπαράζ κινητοποιήσεων με αιχμή την υγειονομική και οικονομική κρίση

Μπαράζ κινητοποιήσεων με αιχμή την υγειονομική και οικονομική κρίση

Από το Λασίθι μέχρι τα Χανιά

Το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού Ν. Λασιθίου «Τάλως» σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι "χαιρετίζει τους χιλιάδες εργαζόμενους, σε όλη την Ελλάδα, που απέργησαν σήμερα 26 Νοέμβρη, μέσα σε πρωτόγνωρες και δύσκολες συνθήκες για όλους, για να υπερασπιστούμε τη ζωή και τα δικαιώματά μας, για την αποφασιστική ενίσχυση του δημόσιου και την επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας". 

Στην ανακοίνωση τονίζεται ακόμα:

"Στα πλαίσια της σημερινής Πανελλαδικής απεργίας αντιπροσωπεία του συνδικάτου μας βρέθηκε, τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας,  και ένωσε την φωνή του με τους υγειονομικούς του ΓΝ Αγίου Νικολάου για άμεσα μέτρα προστασίας της υγείας του λαού, επίταξη των δομών ιδιωτικής υγείας και άμεσα μέτρα προστασίας της ζωής και των δικαιωμάτων μας.

Η σημερινή κινητοποίηση έρχεται σαν συνέχεια των δεκάδων κινητοποιήσεων που έγιναν από  το Συνδικάτο μας όλο το προηγούμενο διάστημα αποδεικνύοντας ότι δεν κάνουμε πίσω από το να παλεύουμε οργανωμένα για δικαιώματα και συνδικαλιστικές μας ελευθερίες. 

Συνεχίζουμε πιο αποφασιστικά τον αγώνα για την προστασία της υγείας και των δικαιωμάτων μας:

 • Να επιταχθούν άμεσα τα χειρουργεία, οι κλίνες ΜΕΘ, τα κρεβάτια, τα διαγνωστικά και τα εργαστηριακά κέντρα των ιδιωτικών νοσοκομείων. Το ίδιο να γίνει και με τους ιδιώτες γιατρούς.
 • Άμεση ενίσχυση του υγειονομικού προσωπικού με μαζικές προσλήψεις γιατρών όλων των ειδικοτήτων, με νοσηλευτικό προσωπικό. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και των επικουρικών στην υγεία. Άμεση ενίσχυση με μέσα ατομικής προστασίας, για να μην νοσήσουν, με υλικά και υποδομές για να πολεμήσουν. Ένταξη όλων των υγειονομικών στα ΒΑΕ
 • Προσλήψεις καθαριστριών για τα σχολεία. Στις τάξεις να είναι 15 μαθητές. Να δοθούν δωρεάν όλα τα αναγκαία για την τηλεργασία και δωρεάν internet.
 • Να μη μείνει κανένας χωρίς αξιοπρεπές εισόδημα που να καλύπτει τις ανάγκες μας.
 • Να χορηγηθεί το επίδομα ανεργίας χωρίς όρους και προϋποθέσεις για όλο το διάστημα της ανεργίας.
 • Να ενταχτούν όλοι οι εργαζόμενοι του Επισιτισμού στον μηχανισμό στήριξης χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
 • Να πληρώνεται την πρώτη βδομάδα κάθε μήνα η αποζημίωση ειδικού σκοπού.
 • Να δοθούν κανονικά το δώρο Χριστουγέννων, οι άδειες και το επίδομα αδείας, με βάση το μισθό των εργαζομένων.
 • Να υπογραφούν ΣΣΕ με αυξήσεις σε μισθούς και δικαιώματα. Να γίνει υποχρεωτική η εφαρμογή τους σε όλο τον κλάδο.
 • Επαναφορά του εφάπαξ στην 20ετία και ένταξη του κλάδου του Επισιτισμού.
 • Να απαγορευτούν οι απολύσεις.
 • Για όσο διάστημα διαρκούν τα περιοριστικά μέτρα και η απαγόρευση, να υπάρχει απαλλαγή από τις χρεώσεις σε ρεύμα, επικοινωνία, νερό, φυσικό αέριο. Καμία διακοπή σύνδεσης
 • Αναστολή πληρωμών για τους εργαζόμενους προς Δημόσιο, τράπεζες, ΔΕΚΟ, αναστολή πλειστηριασμών και κατασχέσεων. Κούρεμα και διαγραφή χρεών σε εργατικές και λαϊκές οικογένειες.

ΠΑΜΕ Ηράκλειο

Σε ανακοίνωσή της η Γραμματεία Ηρακλείου του ΠΑΜΕ αναφέρει

Χαιρετίζουμε τους συναδέλφους απεργούς εργατοϋπαλλήλους που σε πολύ δύσκολες συνθήκες, με την κυβέρνηση και την εργοδοσία να επιδιώκουν να επιβάλλουν με κάθε τρόπο σιωπητήριο στις διεκδικήσεις και τις αγωνιστικές διεργασίες των σωματείων, έκαναν σήμερα το βήμα να απεργήσουν, να διατρανώσουν πως η κυβέρνηση δεν πρόκειται να περάσει «αναίμακτα» τις ανατροπές του αιώνα, ούτε να αποφύγει να τις καταλογιστούν οι εγκληματικές της ευθύνες για την νέα έξαρση της πανδημίας και την κατάσταση του ΕΣΥ. 

Οι ταξικές δυνάμεις, τα σωματεία που συμμετείχαν στην απεργία, από τα χαράματα σήμερα βρέθηκαν έξω από τις πύλες των εργοστασίων, των εργοταξίων δίνοντας τη μάχη για την επιτυχία της απεργίας, καλώντας τους συναδέλφους στον αγώνα. Πραγματοποιήθηκαν στη ΒΙΠΕ, στους ΟΤΑ, στις Κατασκευές, στην Εκπαίδευση, και στο ΠΑΓΝΗ συμβολικές κινητοποιήσεις τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας της υγείας, υποδειγματικά οργανωμένες. Η σιγή νεκροταφείου δεν πέρασε. 

Παρότι σε ορισμένους χώρους δουλειάς, όπως στα μεγάλα εργοτάξια, η συμμετοχή στην απεργία έφτασε ως και το 100%, η αποτελεσματικότητα τούτης της απεργίας δεν κρίνεται τόσο εκεί όσο στο ότι πραγματοποιήθηκε, στο ότι από στόμα σε στόμα έφτασαν οι εργατικές διεκδικήσεις, οι εγκληματικές ευθύνες και τα σχέδια εργοδοσίας και κυβέρνησης, η ανάγκη οργάνωσης, συσπείρωσης στα σωματεία. Αφήνει σοβαρή παρακαταθήκη για το επόμενο διάστημα. Έσπασε στην πράξη η αισχρή στάση της πλειοψηφίας της Διοίκησης του ΕΚΗ, που στη γραμμή της πλέον καθαρά κυβερνητικής-εργοδοτικής ΓΣΕΕ έβαλε για άλλη μια φορά πλάτη στην κυβέρνηση, αρνήθηκε να μπει μπροστά και να οργανώσει τον αγώνα, να καλύψει και να εμπνεύσει τους εργατοϋπαλλήλους του Ηρακλείου ώστε να πυκνώσουν οι γραμμές των απεργών, να αγκαλιάσει η απεργία περισσότερους χώρους δουλειάς. 

Οι ταξικές δυνάμεις και τα σωματεία που έχουν επιλέξει το δρόμο της αδιάλλακτης υπεράσπισης των συμφερόντων των εργαζομένων σημαίνουν και με την σημερινή απεργιακή κινητοποίηση προσκλητήριο προς κάθε τίμιο εργάτη, να οργανωθεί στο σωματείο του, να παλέψει για τον ταξικό προσανατολισμό του, να μην μείνει μόνος του στο έλεος των ορέξεων των μεγαλοεργοδοτών και των κυβερνήσεών τους, ορέξεων που άνοιξαν φαίνεται με την πανδημία ενώ εμείς μετράμε πλέον καθημερινά δεκάδες νεκρών συναδέλφων. Δηλώνουμε ξεκάθαρα πως οι εργατικοί αγώνες δεν μπαίνουν στον «γύψο», πως ίσα ίσα το επόμενο διάστημα θα κλιμακωθούν, πάντα οργανωμένα, πάντα περιφρουρώντας την υγεία και τη ζωή μας αλλά και τα δικαιώματά μας. Να γνωρίζει η κυβέρνηση και οι «προϊστάμενοί» της, ο ΣΕΒ, οι μεγαλοξενοδόχοι και μεγαλοκατασκευαστές, οι τραπεζίτες αλλά και οι «πράκτορές» τους στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, πως δεν θα τους αφήσουμε σε χλωρό κλαρί. Τα σχέδιά τους για την επιστροφή της εργατικής τάξης στο 19ο αιώνα δεν θα περάσουν!Κινητοποιήση και στα Χανιά

ΠΑΜΕ Χανιά


Σε ανακοίνωση της Γραμματείας Χανίων του ΠΑΜΕ αναφέρεται: 

"Χαιρετίζουμε τους δεκάδες εργαζόμενους στο νομό Χανίων και τους χιλιάδες σε ολόκληρη την χώρα, που από νωρίς σήμερα το πρωί έδωσαν τη μάχη για την επιτυχία της πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας, τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας.

Συγκεκριμένα, το Συνδικάτο Κατασκευών Ν. Χανίων ρίχτηκε στην μάχη με την απεργιακή περιφρούρηση σε μεγάλα εργοτάξια του νομού, καλώντας τους εργαζομένους να πάρουν την τύχη στα χέρια τους, ν' αγωνιστούν για τα δικαιώματά τους, για μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς, ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας. 

Το Σωματείο Επισιτισμού Ν. Χανίων προχώρησε σε κινητοποίηση - πικετοφορία σε κεντρικό σημείο της πόλης, φωνάζοντας συνθήματα για την υπεράσπιση της υγείας και του εισοδήματος όλων των εργαζομένων, ενώ παράλληλα ενημέρωνε τους εργαζόμενους για το αντεργατικό έκτρωμα-νομοσχέδιο για τη 10ωρη δουλειά που ετοιμάζεται να φέρει η κυβέρνηση προς ψήφιση.

Το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Χανίων προσώρησε σε παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία του τοπικού ΟΑΕΔ, απαιτώντας να διασφαλιστεί το εισόδημα όλων των ανέργων εργαζόμενων στο αεροδρόμιο Χανίων που αυτή τη στιγμή μένουν ξεκρέμαστοι και χωρίς δικαίωμα να μπουν στο ταμείο ανεργίας, καθώς η δουλειά τους δεν αναγνωρίστηκε φέτος ώς εποχική. Στην κινητοποίηση συμμετείχε αντιπροσωπεία του ψηφοδελτίου της Ταξικής Ενότητας στο Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων, που παρέδωσε υπόμνημα στην διοίκηση του τοπικού ΟΑΕΔ, καλώντας τους να πάρουν θέση για την διασφάλιση του εισοδήματος όλων των ανέργων, και για τις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού του οργανισμού.

Εν συνεχεία, οι απεργοί συγκεντρώθηκαν έξω από την πύλη του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων “Ο Άγιος Γεώργιος” τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας, πλάι στους απεργούς του Συλλόγου Εργαζομένων του νοσοκομείου, απαιτώντας μέτρα ενίσχυσης των δημόσιων δομών Υγείας και επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας.

Οι εκπρόσωποι του Συλλόγου Εργαζομένων του νοσοκομείου κατήγγειλαν την κυβέρνηση, το υπουργείο Υγείας και τη διοίκηση του νοσοκομείου για τις τεράστιες ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, χωρίς το απαραίτητο εξειδικευμένο προσωπικό. Σημείωσαν επίσης ότι η κυβέρνηση δεν αξιοποίησε το χρόνο που της δόθηκε το προηγούμενο διάστημα για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, αφήνοντας απροστάτευτους τόσο τους ασθενείς όσο και τους εργαζόμενους και επενδύοντας στη λογική της «ατομικής ευθύνης». Ζήτησαν την μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και την μόνιμη στελέχωση του νοσοκομείου με το απαραίτητο προσωπικό.

Παράλληλα, οι συγκεντρωμένοι κατήγγειλαν ότι η κυβέρνηση, φέροντας εγκληματικές ευθύνες για την κατάσταση στην Υγεία αυτή τη στιγμή, παράλληλα αξιοποιεί την πανδημία του κορονοϊού για να προωθήσει αντεργατικά και αντιλαϊκά νομοσχέδια, όπως για την κατάργηση του οκτάωρου και τα νέα εμπόδια στη συνδικαλιστική οργάνωση και δράση, ενώ καταδίκασαν τον αυταρχισμό και την καταστολή ενάντια στις συγκεντρώσεις για το Πολυτεχνείο. Σημείωσαν επίσης ότι σε πολλούς εργασιακούς χώρους της περιοχής κυριαρχεί η εντατικοποίηση και η έλλειψη μέτρων προστασίας και πρόληψης και επισήμαναν ότι η κυβέρνηση χρηματοδοτεί με δισεκατομμύρια ευρώ τις μεγάλες επιχειρήσεις την ώρα που επιτίθεται και εξαθλιώνει τους εργαζόμενους και τον λαό.

Συνεχίζουμε αγωνιστικά! Και με τη μάσκα έχουμε φωνή και διεκδικούμε"!

Στις επάλξεις και οι φοιτητές

Φοιτητές κινητοποίηση

Ανακοίνωση των ΦΣ CSD και Βιολογικού για την παρέμβαση στον ΕΛΚΕ του ΠΚΑ

Συμβολική παρέμβαση στον ΕΛΚΕ του Πανεπιστημίου Κρήτης πραγματοποίησαν οι φοιτητικοί σύλλογοι CSD και Βιολογικού σήμερα Πέμπτη 26/11, στα πλαίσια της συμμετοχής τους στην απεργία. Σε δήλωσή τους μεταξύ άλλων αναφέρουν: «Πραγματοποιούμε τη σημερινή συμβολική παρέμβαση θέλοντας να αναδείξουμε τα δικά μας αιτήματα και διεκδικήσεις στη σημερινή μέρα απεργίας που είναι μέρα αγώνα. Είναι υποκριτική η στάση της κυβέρνησης προς τους φοιτητές και αυτό αποδεικνύεται από τον τρόπο που έχει διαχειριστεί συνολικά τη λειτουργία των πανεπιστημίων αφού από τη μία η επιχειρηματική δράση συνεχίζεται κανονικά και από την άλλη ο ΕΛΚΕ όλο αυτό το διάστημα λειτουργεί κανονικά, διαχειριζόμενος χιλιάδες ευρώ, προκειμένου να συνεχίζεται απρόσκοπτα η ερευνητική διαδικασία του ΠΚ. Την ίδια στιγμή οι σχολές μας παραμένουν ουσιαστικά κλειστές με την τηλεκπαίδευση να δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από αυτά που λύνει, με αποτέλεσμα να υποβαθμίζονται παραπάνω οι σπουδές μας και να μένουμε για ένα ακόμα εξάμηνο στον αέρα».

Με ευθύνη της κυβέρνησης, του Υπουργείου Παιδείας και οι διοικήσεις πρέπει να πάρουν μέτρα διεκδικούμε: ● Να παρθούν μέτρα για την ισότιμη πρόσβαση όλων των φοιτητών στην τηλεκπαίδευση. ● Να παρθούν μέτρα ώστε μετά το τέλος της καραντίνας να επιστρέψουμε στις σχολές μας με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της υγείας μας. ● Πρόσληψη εκπαιδευτικού και προσωπικού στην καθαριότητα. ● Μηνιαίο επίδομα ενοικίου σε όλους τους φοιτητές που νοικιάζουν σπίτι στο Ηράκλειο. ● Να συνεχιστεί η πρακτική άσκηση όσων φοιτητών το επιθυμούν ιδιαίτερα σε φορείς που συνεχίζουν να έχουν κανονική λειτουργία. Να εξασφαλιστεί επίδομα 800 € για όσους διέκοψαν την πρακτική τους λόγω των μέτρων περιορισμού και να διατηρηθεί η θέση τους για να μπορέσουν να συνεχίσουν. ● Να ξεκινήσει άμεσα η διανομή των συγγραμμάτων στους φοιτητές".

Φοιτητές κινητοποίηση Χανιά

Και στα Χανιά, ο σύλλογος Οικοτρόφων Εστίας του Πολυτεχνείου Κρήτης και ο φοιτητικός σύλλογος ΕΛΜΕΠΑ Χανίων προχώρησαν σε συμβολικές κινητοποιήσεις στις διοικήσεις των Πανεπιστημίων τους για να διεκδικήσουν να λυθούν μια σειρά ζητήματα που αντιμετωπίζουν στις σπουδές τους, αλλά και προβλήματα που θα βρουν μπροστά τους οι φοιτητές στα πανεπιστήμια μετά το τέλος της καραντίνας.

Οι Φοιτητικοί Σύλλογοι, όπως αναφέρουν,διεκδικούν:

• Να δοθούν όλα τα απαραίτητα τεχνικά μέσα για την τηλε-εκπαίδευση στους φοιτητές υπολογιστές, δωρεάν ίντερνετ, πρόσβαση σε ηλεκτρονικές βιβλιοθήκες και όλο το απαραίτητο υλικό για τα μαθήματα με ευθύνη του Υπουργείου και των Ιδρυμάτων 

• Να παρθούν τώρα όλα τα απαραίτητα μέτρα και για να μπορέσουν να λειτουργήσουν τα Πανεπιστήμια με το πέρας της καραντίνας, να γυρίσουμε στα αμφιθέατρα με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. 

• Άμεσες προσλήψεις προσωπικού διδακτικού, διοικητικού, καθαριότητας. Κατασκευή υποδομών, καταγραφή διδακτικών κενών, αναπροσαρμογές διδακτέας ύλης και προγράμματος σπουδών ώστε να μην επιβαρυνθούν άλλο οι σπουδές μας. 

• Να δοθεί μόνιμο μηνιαίο επίδομα στέγασης για όλους τους φοιτητές που νοικιάζουν σπίτι. 

• Μηνιαίο επίδομα για τους εργαζόμενους φοιτητές, για τους απολυμένους, για τους ανέργους. 

• Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς με ευθύνη της εργοδοσίας για φοιτητές και εργαζόμενους. 

Ο σύλλογος ΕΛΜΕΠΑ κατέθεσε τα αιτήματα του στην διοίκηση, ενώ ο σύλλογος Εστίας προχώρησε σε συμβολική κατάληψη της πρυτανείας του Πολυτεχνείου Κρήτης διεκδικώντας ακόμα:

• Να αποσυρθεί τώρα το απαράδεκτο μέτρο των ακαδημαϊκών κριτηρίων.

• Να παρθούν τώρα όλα τα μέτρα για να παραδοθούν άμεσα οι νέες εστίες , να εξασφαλιστεί ότι κανένας εστιακός δεν θα μείνει στον αέρα.

• Να πάρει μέτρα η διοίκηση για να εξασφαλίσει απρόσκοπτες σπουδές στους εστιακούς και συνολικά στους φοιτητές, ενισχυτικά μέτρα και φροντιστήρια για να μειωθεί ο μ.ο αποφοίτησης.

• Να παρθούν ιδιαίτερα μέτρα για τους φοιτητές που παύουν να έχουν δικαίωμα στη δωρεάν στέγαση λόγω 7ου+ και έχουν βρεθεί σε αδιέξοδο

• Να ανανεωθούν τα μέσα υγιεινής στις εστίες (αντισηπτικά κλπ), να εξασφαλιστεί η καθαριότητα όλη τη διάρκεια της καραντίνας. 

• Να φτιαχτούν δωμάτια και πυρήνες στην παλιά εστία που είναι σε άθλια κατάσταση

Ιδιαίτερα σε αυτές τις συνθήκες δυναμώνουμε τη φωνή μας μαζί με τον εργαζόμενο λαό, τα εργατικά σωματεία. Όλοι μαζί έχουμε τη δύναμη να επιβάλουμε τα δικαιώματά μας, να σταματήσουμε τα χειρότερα που μας ετοιμάζει η κυβέρνηση, να απαντήσουμε για μια ακόμα φορά στην τρομοκρατία και την καταστολή.

• Να παρθούν εδώ και τώρα μέτρα στήριξης της δημόσιας υγείας και της εκπαίδευσης. 

• Να αποσυρθεί τώρα το νομοσχέδιο έκτρωμα για τα εργασιακά 

• Να πάψει κάθε συζήτηση για νέες αντιδραστικές αλλαγές στα Πανεπιστήμια. 

 

*Στις κινητοποιήσεις τηρήθηκαν όλα τα μέτρα ατομικής προστασίας

 

 


 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ