Μπίζνα εκατομμυρίων ευρώ πίσω από τη «βιτρίνα» της νομιμότητας

Μπίζνα εκατομμυρίων ευρώ πίσω από τη «βιτρίνα» της νομιμότητας

Πώς το Τμήμα Οργανωμένου «έτρεξε» τις έρευνες σε Κρήτη και Αττική

Εδώ και σχεδόν δύο εβδομάδες τα στελέχη του Τμήματος Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος Κρήτης είχαν «εγκατασταθεί» στην Αθήνα και, σε στενή συνεργασία με τους συναδέλφους τους από την Υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών της Ασφάλειας Αττικής, δούλευαν μεθοδικά και αθόρυβα την υπόθεση με τα χιλιάδες δενδρύλλια ινδικής κάνναβης, τα οποία φέρονται να  καλλιεργούσαν οι εμπλεκόμενοι εις το όνομα της νομιμότητας και της αδειοδοτούμενης βιομηχανικής κάνναβης.

Από τον Απρίλιο, οπότε και χορηγήθηκε η σχετική άδεια για τη μεγάλη επένδυση σε περιοχή της ανατολικής Αττικής, ποιες άραγε ήταν οι ενέργειες που έγιναν από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες ώστε να ελεγχθεί τι ακριβώς συνέβαινε μέσα σε αυτά τα θερμοκήπια των 46.000 δενδρυλλίων; Πώς ακριβώς ενήργησαν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί ώστε να διασφαλίσουν ότι πράγματι τηρούνται οι προβλεπόμενες  διαδικασίες, με βάση το νομοθετικό πλαίσιο;

Με «βιτρίνα» τη βιομηχανική κάνναβη-μια εξαιρετικά προσεγμένη  επένδυση εν προκειμένω, που εκτιμάται ότι κόστισε πολλά στους χρηματοδότες της-οι εμπλεκόμενοι (όποιοι και όσοι είναι αυτοί) θα έβγαζαν, κατά την Αστυνομία, τουλάχιστον  26 εκατομμύρια ευρώ! Αυτά τα κέρδη αντιστοιχούν στα περίπου 30.000 δενδρύλλια που βρέθηκαν ότι υπάγονται στις διατάξεις της νομοθεσίας περί ναρκωτικών. Εκκρεμούν οι αναλύσεις για χιλιάδες ακόμα δενδρύλλια.

1

Για το Τμήμα Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος Κρήτης, το οποίο «έτρεξε» με υποδειγματικό επαγγελματισμό και σοβαρότητα την όλη υπόθεση, πέντε είναι τα βασικά πρόσωπα αυτής της ιστορίας, όπως τουλάχιστον αποτυπώνεται ο ρόλος τους στη δικογραφία που πλέον βρίσκεται στην αρμοδιότητα της δικαιοσύνης. Και οι πέντε είναι από το Ηράκλειο. Οι τέσσερις μέλη της ίδιας οικογένειας. Δύο αδέρφια, 53 και 38 ετών και οι δύο γιοι του ενός.  Η άδεια για την βιομηχανική κάνναβη είχε εκδοθεί στο όνομα του μεγαλύτερου αδερφού μόλις τον περασμένο Απρίλιο. Ο μικρότερος αδερφός, 38 ετών, είχε-κατά την Αστυνομία-ηγετικό ρόλο. Φέρεται να είχε  το γενικότερο κουμάντο, την οικονομική διαχείριση, επόπτευε και ενημερωνόταν για την πορεία της καλλιεργητικής διαδικασίας, όπως αναφέρεται. Στο σπίτι του οι αστυνομικοί βρήκαν μεταξύ άλλων ένα 9άρι πιστόλι, ένα ποσό της τάξεως των 49.000 ευρώ και ένα τηλεχειριστήριο για το φυτώριο.

 Ο 5ος είναι ο επιστήμονας της ομάδας, ο γεωπόνος με τις εξειδικευμένες γνώσεις. Ο άνθρωπος που είχε «απογειώσει» την καλλιέργεια σε …κόσμημα, όπως σχολιάζουν.

Την εξάδα των Ελλήνων συλληφθέντων φέρεται να συμπληρώνει και ένας 59χρονος επιχειρηματίας στο χώρο του οποίου αστυνομικοί βρήκαν αρκετά όπλα αλλά και μετρητά. Οι υπόλοιποι από τους συλληφθέντες (18) είναι κυρίως Ινδοί και Αλβανοί που απασχολούνταν  ως εργατικό δυναμικό στα θερμοκήπια.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι σήμερα και αύριο θα απολογηθούν στην αρμόδια ανακριτική Αρχή οπότε και θα εκθέσουν τις θέσεις τους ενώ θεωρείται βέβαιο ότι θα ζητήσουν πραγματογνωμοσύνες σχετικά με το είδος των καλλιεργούμενων δενδρυλλίων.

Αν και η αστυνομική επιχείρηση έγινε ημέρες πριν (με την συμμετοχή πολλών δυνάμεων και σε διαφορετικούς χώρους), από την ΕΛ.ΑΣ τηρήθηκε σιγή ιχθύος έως ότου εκδοθούν τα αποτελέσματα από τις αναλύσεις των δειγμάτων στο Γενικό Χημείο του Κράτους. Και τα αποτελέσματα, όπως ανακοινώθηκε μόλις χθες, δεν επιδέχονται αμφισβήτησης.

 

Δείτε επίσης

Mε "βιτρίνα" την βιομηχανική κάνναβη καλλιεργούσαν χασίς - Ο μεγαλύτερος αριθμός δενδρυλλίων που κατασχέθηκε ποτέ στην Ελλάδα

ΕΛ.ΑΣ και δικαιοσύνη αναμένουν τις αναλύσεις από το Χημείο του Κράτους

Μεγάλη έρευνα του Οργανωμένου εκτός Κρήτης 

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ