«Να κηρυχθεί σεισμόπληκτος ο Δήμος Μινώα Πεδιάδας»

«Να κηρυχθεί σεισμόπληκτος ο Δήμος Μινώα Πεδιάδας»

Παρέμβαση των βουλευτών Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ

 Την κήρυξη του Δήμου Μινώα - Πεδιάδας σε σεισμόπληκτο, ζητούν με κοινοβουλευτική τους παρέμβαση οι βουλευτές Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Σωκράτης Βαρδάκης, Νίκος Ηγουμενίδης και Χάρης Μαμουλάκης, καταθέτοντας σχετική ερώτηση προς τους Υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης & Επενδύσεων και Υποδομών & Μεταφορών.

Μετά τον πρόσφατο σεισμό του Σαββάτου 24 Ιουλίου, έντασης 4,8 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ, με επίκεντρο την περιοχή του Αρκαλοχωρίου, κτίρια και εγκαταστάσεις στο Δήμο Μινώα Πεδιάδας, του Νομού Ηρακλείου, υπέστησαν ζημιές.

Οι τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου, πραγματοποίησαν αυτοψία σε κτίρια που επλήγησαν και ακολούθως κατέφτασε κλιμάκιο του Υπουργείου Υποδομών, καθυστερημένα, μετά από παρεμβάσεις μας, για τον απαιτούμενο έλεγχο σε δημόσια και ιδιωτικά κτίρια, με σκοπό τον χαρακτηρισμό τους (σήμανση), σε όσα από αυτά απαιτείται.

Από την αυτοψία προέκυψε ότι υπήρξαν οικίες οι οποίες υπέστησαν σοβαρές ζημιές και άλλες που χαρακτηρίστηκαν ακατάλληλες για κατοίκηση, αλλά και εκκλησίες και αποθήκες με σοβαρές ζημιές. Επίσης, παλιά κτίρια στην περιοχή κρίθηκαν κατεδαφιστέα. 

Σε αυτές τις περιπτώσεις, για την αποκατάσταση των ζημιών, η πολιτεία προβλέπει χρηματοδοτικά εργαλεία, τα οποία δίνονται σε σεισμόπληκτους κατοίκους και επαγγελματίες, με την προϋπόθεση ότι κηρύσσεται σεισμόπληκτη η περιοχή που οριοθετείται ως πληγείσα, βάσει της κείμενης νομοθεσίας. 

Για όλα τα παραπάνω οι βουλευτές ερωτούν τους αρμόδιους Υπουργούς αν προτίθενται  να κηρύξουν σεισμόπληκτο τον Δήμο Μινώα Πεδιάδος,, αίτημα και του ίδιου του Δήμου, το οποίο ήδη έχει διαβιβαστεί στα αρμόδια Υπουργεία από την Περιφέρεια Κρήτης.


Δείτε επίσης:

Η κάθοδος των σεισμολόγων στο Αρκαλοχώρι

Έρχεται ο Ευθύμης Λέκκας για τους σεισμούς στην ενδοχώρα

Κ.Παπαζάχος για Αρκαλοχώρι: "Η σεισμική ακολουθία θα κρατήσει πολύ"Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ