Νέα παρέμβαση στη Βουλή για το Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου

Newsroom
Newsroom

Ερώτηση από βουλευτές του ΚΚΕ

Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας με θέμα "τις σοβαρές ελλείψεις στο Γενικό Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου (ΓΝΑΝ) Κρήτης" κατέθεσαν βουλευτές του ΚΚΕ.

Στο κείμενο της ερώτησης αναφέρεται:

"Το Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου, εξυπηρετεί όλο τον Νομό Λασιθίου και τμήμα του Νομού Ηρακλείου (Μάλια, Σταλίδα, Μοχός, Χερσόνησος).  Καλύπτει τις ανάγκες ΠΦΥ της περιοχής του Αγ. Νικολάου, όπου δεν υπάρχει καμιά δημόσια δομή ΠΦΥ εκτός από την ΤΟΜΥ και καλύπτει, ακόμη, τις ανάγκες υγειονομικής περίθαλψης τόσο του ντόπιου πληθυσμού όσο και των χιλιάδων τουριστών και επισκεπτών.

Ωστόσο, η υποβάθμισή του συνεχίζεται,  παρά τις υποσχέσεις της κυβέρνησης της ΝΔ για ενίσχυσή του. Αντί για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στο Νοσοκομείο, υλοποιείται η απαράδεκτη πολιτική των ελάχιστων προσλήψεων και των «μπαλωμάτων», με αποδυνάμωση των άλλων Νοσοκομείων του Νομού.

Ειδικότερα, σύμφωνα με δήλωση του προέδρου του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου, 15 συνολικά εργαζόμενοι μόνιμοι ή επικουρικοί αποχώρησαν, μη αντέχοντας τις εξαντλητικές συνθήκες εργασίας και τους πενιχρούς μισθούς. Πιο αναλυτικά υπέβαλαν την παραίτησή τους ή την επιθυμία μη παράτασης της σύμβασής τους 1 επικουρικός γιατρός, 2 μόνιμοι γιατροί, 3 από προσωπικό καθαριότητας, 2 νοσηλευτές, 4 βοηθοί νοσηλευτές, 1 χειριστής ιατρικών συσκευών, 1 κοινωνικός λειτουργός, 1 μάγειρας. Επιπλέον, από το δυναμικό του ΓΝΑΝ αποχώρησαν κατά το ίδιο έτος (2022)  άλλοι 20 εργαζόμενοι (4 με μετάταξη-μετακίνηση, 7 λόγω μη παράτασης σύμβασης λόγω αναστολής εργασίας, 10 λόγω συνταξιοδοτήσεων).

 Από την άλλη, κατά το ίδιο χρονικό διάστημα προστέθηκαν συνολικά μόνο 29 άτομα προσωπικού (12 προσθήκες μόνιμου προσωπικού, 13 προσθήκες συμβασιούχων, 4 προσθήκες με μετατάξεις – μετακινήσεις). Αυτές οι 29 προσλήψεις σε καμιά περίπτωση δεν αρκούν για να βγει θετικό το ισοζύγιο προσλήψεων – αποχωρήσεων, δεν καλύπτουν ούτε τα επείγοντα κενά. 

Συγκεκριμένα, το ποσοστό στελέχωσης του ΓΝΑΝ σε μόνιμο προσωπικό είναι 53%,  που είναι από τα χαμηλότερα στην Ελλάδα. Ενώ το παραγόμενο έργο από το 2012 έως το 2022 αυξήθηκε στα εξωτερικά ιατρεία, στις νοσηλείες, στις εργαστηριακές εξετάσεις, δημιουργήθηκαν νέα τμήματα, οι μόνιμοι εργαζόμενοι μειώθηκαν, από 375 που υπηρετούσαν το 2012,  σε 244 το 2023.

Ως συνέπεια των παραπάνω, τα ΤΕΠ, η Ουρολογική, ΩΡΛ, Οφθαλμολογική, Ψυχιατρική, Πνευμονολογική, η ΜΕΘ, το τμήμα covid, το ακτινολογικό, τα εργαστήρια, οι νοσηλευτικές υπηρεσίες αντιμετωπίζουν προβλήματα, ενώ ταυτόχρονα η κατάσταση αυτή οδηγεί σε εντατικοποίηση της εργασίας. Συνέπεια είναι και η συρρίκνωση δραστηριοτήτων του ΓΝΑΝ, όπως το κλείσιμο χειρουργικών αιθουσών από το 2015. Ταυτόχρονα, στα ιατρικά εργαστήρια η λειτουργία είναι οριακή μετά την αποχώρηση -για διάφορους λόγους- 5 εργαζομένων και είναι ορατός ο κίνδυνος να σταματήσουν κάποιες κατηγορίες εξετάσεων. 

Συγχρόνως, υπάρχουν τμήματα του νοσοκομείου με εργαζόμενους με χρωστούμενες άδειες 5 ετών και είναι μεγάλος ο αριθμός των χρωστούμενων ρεπό στο νοσηλευτικό προσωπικό, που είναι εξαντλημένο, με όλες τις επιπτώσεις που αυτό έχει στην ποιότητα των παρεχομένων νοσηλευτικών υπηρεσιών.

Ίδια είναι η κατάσταση των ελλείψεων και για τη διοικητική υπηρεσία, αφού παρόλο που ο όγκος εργασιών αυξήθηκε, η διοίκηση της ΔΥΠΕ προχώρησε στην αποδυνάμωση της διοικητικής υπηρεσίας του ΓΝΑΝ, με μετακίνηση δύο μόνιμων εργαζομένων από το ΓΝΑΝ στη ΔΥΠΕ. 

Ανάλογα προβλήματα υπάρχουν και στις τεχνικές υπηρεσίες. Είναι κενές οι θέσεις του υποδιευθυντή και 2 προϊσταμένων τμημάτων. Επίσης, υπάρχει έλλειψη στην ειδικότητα των θερμαστών. Στο τμήμα καθαριότητας εργάζονται μόνο 2 μόνιμοι εργαζόμενοι, ενώ από τους 20 εργαζόμενους στην καθαριότητα με συμβάσεις ΙΔΟΧ έχουν απομείνει πλέον 15 εργαζόμενοι, που δεν επαρκούν και οι συμβάσεις τους λήγουν 31/6/23.

Αναφορικά με τα κτιριακά προβλήματα, υπάρχει ανάγκη να εκπονηθεί μελέτη για τη στατικότητα της παλιάς πτέρυγας και να υλοποιηθεί η ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου, με εξασφαλισμένη, ωστόσο, τη στατικότητα και την αντισεισμική του θωράκιση, καθώς  και να γίνει αντικατάσταση των σωληνώσεων.  Επιπλέον, χρειάζεται να ληφθούν μέτρα για την άμεση δημιουργία χώρων για τη λειτουργία ψυχιατρικής κλινικής, αλλά και για εξεταστήρια, εφημερία, γραφεία και  αποθήκες, καθώς διάφορα υλικά στοιβάζονται σε διαδρόμους.

Λόγω των προβλημάτων στη λειτουργία του Νοσοκομείου οι ασθενείς εξαναγκάζονται να καταφεύγουν στα παραρτήματα των μεγάλων ιδιωτικών κλινικών που έχουν αναπτυχθεί στο νησί πληρώνοντας επιπλέον σημαντικά ποσά για υπηρεσίες Υγείας που θα έπρεπε να παρέχονται από τις δημόσιες μονάδες Υγείας. 

Είναι πρόκληση ότι σήμερα, με την τεράστια ανάπτυξη της ιατρικής επιστήμης, τα άλματα στην εξέλιξη της τεχνολογίας και τις δυνατότητες της εποχής για την ανακούφιση των εργαζομένων, του λαού στον  τομέα της Υγείας, οι πολιτικές όλων των κυβερνήσεων, της ΝΔ του ΣΥΡΙΖΑ  και του ΠΑΣΟΚ -ΚΙΝΑΛ, έχουν καταφέρει σοβαρό πλήγμα στη Δημόσια Υγεία, έχουν οδηγήσει στην απαξίωση του δημόσιου συστήματος Υγείας, στην εμπορευματοποίησή του, με αποτέλεσμα να μην εξασφαλίζεται η δημόσια και δωρεάν παροχή των αναγκαίων υπηρεσιών Νοσοκομειακής περίθαλψης. 

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για:

 - Για την πλήρη στελέχωση του Γενικού Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου (ΓΝΑΝ) Κρήτης με μόνιμο ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό, όλων των ειδικοτήτων, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. 

- Να τροποποιηθεί ο παρωχημένος οργανισμός του Νοσοκομείου για να καλύπτει τις αυξημένες σύγχρονες λαϊκές ανάγκες για ποιοτική περίθαλψη.

- Να δοθούν στους εργαζόμενους οι άδειες που οφείλονται από το 2018 και ο μεγάλος αριθμός ρεπό στο νοσηλευτικό προσωπικό.

- Να επαναλειτουργήσουν οι χειρουργικές αίθουσες που έκλεισαν  το 2015.

- Να στελεχωθεί επαρκώς η διοικητική υπηρεσία.

- Να ενισχυθεί η τεχνική υπηρεσία, να προκηρυχθεί άμεσα μόνιμη θέση ΠΕ μηχανολόγων.

- Να ανανεωθούν οι συμβάσεις των ΙΔΟΧ στο τμήμα καθαριότητας, που λήγουν 31/6/23, να μετατραπούν σε αορίστου χρόνου για το ήδη υπάρχον προσωπικό και να στελεχωθεί η Υπηρεσία με όλο το επιπλέον απαιτούμενο μόνιμο προσωπικό, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

- Να στελεχωθεί πλήρως με το απαιτούμενο μόνιμο προσωπικό το τμήμα των ιατρικών εργαστηρίων, έτσι ώστε να μπορεί να λειτουργεί  επαρκώς και να μην υπάρχει κίνδυνος αναστολής διενέργειας κατηγοριών εξετάσεων.

- Να προχωρήσει η προκήρυξη μελέτης για τη στατικότητα της παλιάς πτέρυγας του ΓΝΑΝ.

- Να υλοποιηθεί  η ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου με εξασφαλισμένη, ωστόσο, τη στατικότητα και την αντισεισμική του θωράκιση και να γίνει άμεσα η αντικατάσταση των σωληνώσεων. 

- Να προχωρήσει η διαδικασία προκήρυξης μελέτης για τη δημιουργία ψυχιατρικής κλινικής. 

- Να ληφθούν μέτρα για την άμεση δημιουργία χώρων για εξεταστήρια, εφημερία, γραφεία και  αποθήκες.

- Για να δίνονται ουσιαστικές αποδοχές σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες και να υπάρχουν καλές συνθήκες εργασίας.

- Να προκηρύσσονται αυτόματα και με ταχύτατες διαδικασίες οι κενούμενες οργανικές θέσεις και να μην καλύπτονται τα κενά με μετακινήσεις προσωπικού που δημιουργούν άλλα κενά.

- Να τηρούνται οι διατάξεις της εργασιακής νομοθεσίας για τα ωράρια εργασίας της νοσηλευτικής υπηρεσίας.

Οι Βουλευτές

Συντυχάκης Μανώλης

Κομνηνάκα Μαρία

Λαμπρούλης Γιώργος

Μανωλάκου Διαμάντω"


Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Λασίθι

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ