Νέες κινητοποιήσεις υγειονομικών - Στο επίκεντρο οι συμβασιούχοι

Newsroom
Newsroom

Τι αναφέρουν εργαζόμενοι σε Ηράκλειο και Χανιά

Νέα κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε το πρωί της Παρασκευής στην ΔΥΠΕ Κρήτης, στο Ηράκλειο από υγειονομικούς που ζητούν  "την παράταση όλων των συμβασιούχων στις δημόσιες δομές υγείας για τουλάχιστον ένα χρόνο, με πλήρη εργασιακά δικαιώματα"

Σε ανακοίνωσή της η παράταξη Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών ΠΑΓΝΗ αναφέρει:

"Να παραταθούν άμεσα οι συμβάσεις όλων των συμβασιούχων στις δημόσιες μονάδες υγείας για τουλάχιστον ένα έτος (επικουρικών, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, «τριμηνιτών» επικουρικών που είχαν προσληφθεί κατά εφαρμογή του άρθρου 50 του Ν. 4825/2021, ειδικευόμενων νοσηλευτών, μέσω προγραμμάτων της ΔΥΠΑ «4.000 στην Υγεία» και προγράμματος για μακροχρόνια ανέργους, μέσω ΕΟΔΥ). Άμεση νομοθετική ρύθμιση για μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων με πλήρη εργασιακά και μισθολογικά δικαιώματα.

ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗ σε δεκάδες χιλιάδες συμβασιούχους εργαζόμενους στις δημόσιες μονάδες υγείας και πρόνοιας  - που παραμένουν σε εργασιακή ομηρία διαρκείας – προκαλεί η συνεχιζόμενη κοροϊδία από όλες τις κυβερνήσεις, που «αναγνωρίζουν την προσφορά τους» αλλά αρνούνται το δίκαιο αίτημα για μονιμοποίηση με πλήρη δικαιώματα.

Οι συμβασιούχοι συνάδελφοι εργάζονται με κουτσουρεμένα δικαιώματα σε σύγκριση με τους μόνιμους, έχουν αποκτήσει πολύτιμη εμπειρία και καλύπτουν κρίσιμες ανάγκες στις δημόσιες μονάδες υγείας, αναπληρώνοντας σημαντικό μέρος των μεγάλων ελλείψεων σε προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, που μεγαλώνουν διαρκώς όπως αποδεικνύεται από τη συνεχιζόμενη μείωση των μονίμων εργαζομένων στην Υγεία (από  93.580 τον Ιανουάριο 2013 σε 71.316 τον Αύγουστο 2023).

«Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της αγανάκτησης» είναι το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που τέθηκε σε διαβούλευση και περιορίζει την παράταση των συμβάσεων χιλιάδων συναδέλφων σε 3 μήνες (για εργαζόμενους με ΣΟΧ, επικουρικούς και ειδικευόμενους νοσηλευτές) ή 6 μήνες (επικουρικούς όλων των ειδικοτήτων). 

Ταυτόχρονα, παραμένει η άρνηση του υπουργείου Εργασίας και της ΔΥΠΑ για παράταση των συμβάσεων των εργαζομένων του προγράμματος απασχόλησης μακροχρόνια ανέργων καθώς και η αδικία σε βάρος των εργαζομένων του Προγράμματος «4.000 στην Υγεία» με τη μη αναγνώριση της προϋπηρεσίας τους και μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών για μισθολογική εξέλιξη, τη μη καταβολή επιδομάτων παραμεθορίου καθώς και μη εφαρμογή των αυξήσεων που προβλέπονται για τους υπόλοιπους εργαζόμενους στο Δημόσιο.

Γνωρίζουμε ότι η επέκταση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων αποτελούν υλοποίηση της στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για χτύπημα της μόνιμης εργασίας και σε συνδυασμό με την διαιώνιση των ελλείψεων προσωπικού, εντάσσονται στο σχεδιασμό για λειτουργία των δημόσιων μονάδων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.

Απόδειξη είναι η ψήφιση του άρθρου 242 του Ν. 4512/2018, από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ,  που «απαγορεύει τη μετατροπή των συμβάσεων σε αόριστης διάρκειας» καθώς και η απόρριψη, από τις κοινοβουλευτικές ομάδες ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ της πρότασης εκατοντάδων σωματείων και ομοσπονδιών για τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων με τροποποίηση του άρθρου 103 του Συντάγματος.

Η αναγνώριση της «προσφοράς» χιλιάδων συμβασιούχων συναδέλφων στην καθαριότητα, φύλαξη και σίτιση από την κυβέρνηση της ΝΔ, είναι οι διαγωνισμοί, που βρίσκονται σε εξέλιξη σε δεκάδες νοσοκομεία, για την ανάθεση των αντίστοιχων υπηρεσιών σε εργολαβικές εταιρείες, ανοίγοντας τον δρόμο για χιλιάδες απολύσεις εργαζομένων.

13 & 14 Δεκέμβρη στις εκλογές του Σωματείου μας παίρνουμε την κατάσταση στα χέρια μας και σηκώνουμε ανάστημα!

Με την ψήφο μας στην Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών ΠΑΓΝΗ απαντάμε στην Τρομοκρατία και στην ωμή παρέμβαση της Διοίκησης, της Διεύθυνσης Νοσηλευτικής Υπηρεσίας και των υπόλοιπων πρόθυμων…"

Ανακοίνωση του Συλλόγου Εργαζομένων στο Γενικό Νοσοκομείο Χανίων

"Σε ένα σύστημα υγείας όπου μόνο η καλή θέληση των εργαζομένων το κρατάει όρθιο έρχεται να προστεθεί ένα ακόμη βαρίδι στο ήδη εξαντλημένο προσωπικό.

31/12/23 λήγουν οι συμβάσεις του επικουρικού πλην ιατρών προσωπικού που ουσιαστικά αποτελεί σχεδόν το ένα τρίτο του Νοσοκομείου Χανίων

Οι άνθρωποι αυτοί που επί χρόνια πλέον εργάζονται, πολλοί εξ αυτών από το 2017-2018 καλύπτοντας πάγιες και διαρκείς πλέον ανάγκες του νοσοκομείου. Οι άνθρωποι οι οποίοι κλήθηκαν να ενισχύσουν το σύστημα υγείας σε πολύ δύσκολες συνθήκες τα χρόνια της πανδημίας ,να παλέψουν για να παραμείνει όρθιο το ΕΣΥ.

Στην διάρκεια της πανδημίας αλλά και αμέσως μετά και έως πριν από λίγες ημέρες οι εκάστοτε υπουργοί υπόσχονταν μονιμοποίηση μέσω προκηρύξεων. Λίγες ημέρες πριν δια στόματος υπουργού υγείας υπήρξε υπόσχεση για άλλη μια φορά, για ανανέωση ενός έτους έως ότου οριστικοποιηθούν τα αποτελέσματα των προκηρύξεων που τρέχουν και την απορρόφηση του υπόλοιπου προσωπικού με νέες προκηρύξεις που θα ανακοινωθούν

Αντί αυτού βγήκε σε δημόσια διαβούλευση την περασμένη Παρασκευή το σχέδιο νόμου προς ψήφιση με το οποίο η ανανέωση θα είναι για έξι μήνες για την πλειονότητα του επικουρικού νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού, και τρείς μήνες για το προσωπικό που κλήθηκε προς αντικατάσταση  συναδέρφων που τελούσαν σε καθεστώς αναστολής, δύο χρόνια πριν. Και δύο μήνες οι ειδικευόμενοι νοσηλευτές!

Η ρύθμιση αυτή είναι δυσμενής για τους εργαζόμενους αλλά και για το ίδιο το σύστημα υγείας. Καλλιεργεί την ανασφάλεια στους συμβασιούχους, τους διαχωρίζει, τους διχάζει. Δίνει άλλη μία κλωτσιά σε όλους αυτούς που πριν λίγα χρόνια υμνούσε. Οι χιλιάδες παραιτήσεις κάτι πρέπει να λένε για την κοινωνία.

Στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει το σύστημα υγείας με την απαξίωση του από την κυβέρνηση δεν ανεχόμαστε να προστεθεί άλλο ένα, και ειδικά όταν αφορά προσωπικό που έχει δείξει και αποδείξει την αφοσίωση του στον άνθρωπο που νοσεί ή πάσχει.

Την Παρασκευή 8/12/23, ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου είναι προγραμματισμένη πανελλαδική 5ωρη στάση εργασίας 10πμ-3μμ με συγκέντρωση στα κατά τόπους νοσοκομεία

Στα Χανιά συγκέντρωση στην Πύλη του Νοσοκομείου Χανίων στις 11πμ να διαμαρτυρηθούμε για το αυτονόητο δικαίωμα στην εργασία και όχι στην κοροϊδία.

Η μονιμοποίηση ΟΛΩΝ των συμβασιούχων ανεξαρτήτου σύμβασης εργασίας μας αφορά όλους"!


Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ