Ο Βαγγέλης Καρκανάκης για την Αποκατάσταση της Δημοκρατίας

Άρθρο του προέδρου της ΝΟΔΕ Ηρακλείου της ΝΔ με αφορμή την επέτειο

Σε άρθρο του με αφορμή την επέτειο της Αποκατάστασης της Δημοκρατίας ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Ηρακλείου της ΝΔ Βαγγέλης Καρκανάκης αναφέρει:

"Ήταν ξημερώματα 24ης Ιουλίου 1974. Το αεροσκάφος του Γάλλου προέδρου Βαλερί Ζισκάρ ντʼ Εστέν προσγειώνεται στο αεροδρόμιο της Αθήνας μεταφέροντας από το Παρίσι τον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Χιλιάδες κόσμου με αναστάσιμες λαμπάδες στα χέρια και την ιαχή “Έρχεται…έρχεται…” τον αναμένουν και του επιφυλάσσουν θριαμβευτική υποδοχή. 

Η ιστορική αυτή ημέρα – ορόσημο για την Ελληνική Δημοκρατία- φέρει ανεξίτηλη τη σφραγίδα του μεγίστου των Ελλήνων πολιτικών της μετακατοχικής περιόδου, του Εθνάρχη Κωνσταντίνου Καραμανλή. Και δικαιολογημένα, γεμίζει υπερηφάνεια την παράταξη της Νέας Δημοκρατίας, που ιδρύθηκε από τον ίδιο μετά από λίγους μήνες, για να σηκώσει το βάρος των εξελίξεων της δραματικής εκείνης περιόδου, αλλά και για να χαράξει με ασφάλεια το δρόμο εκδημοκρατισμού και της πραγματικής ανάπτυξης και ευημερίας της χώρας μας.

Οι παλαιότεροι θυμούνται πολύ καλά το κλίμα που επικρατούσε κατά την δραματική περίοδο της μεταπολίτευσης. Τα εγκληματικά λάθη της καταρρέουσας χούντας, με αποκορύφωμα την πραξικοπηματική ανατροπή του Μακάριου, επέτρεψαν στους Τούρκους να πατήσουν πόδι στην Κύπρο, και είχαν φέρει την πατρίδα μας στο χείλος της καταστροφής.

Αυτές τις κρίσιμες ώρες, μέσα στη θύελλα που είχε ξεσπάσει, εκλήθη να κυβερνήσει τη χώρα το πιο πολύτιμο πολιτικό της κεφάλαιο, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. 

Ο έμπειρος πολιτικός, με τον ρεαλισμό που πάντα τον διέκρινε, με την ψυχραιμία και την αποφασιστικότητα που ανέκαθεν αποτελούσαν τα κύρια χαρακτηριστικά του, επιστράτευσε όλες τις υγιείς πολιτικές δυνάμεις της χώρας και πέτυχε το “θαύμα”, όπως χαρακτηρίστηκε το επίτευγμα του: Όχι μόνο να αποκαταστήσει τη  Δημοκρατία στον τόπο που τη γέννησε, αλλά να θέσει γερές βάσεις ανάπτυξης και προόδου, πάνω στις οποίες στηρίχθηκε όλο το μεταπολιτευτικό οικοδόμημα.

Η Νέα Δημοκρατία, το διαχρονικό πολιτικό δημιούργημα του Εθνάρχη, δικαιολογημένα αισθάνεται υπερήφανη, κάθε φορά που εορτάζεται η δημοκρατική παλινόρθωση. Οι Νεοδημοκράτες, που πλαισίωσαν τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και ενίσχυσαν τους δημιουργικούς αγώνες του, που ασπάστηκαν και υπηρέτησαν την φιλελεύθερη ιδεολογία, πανηγυρίζουν σήμερα τη δικαίωση των στόχων που εκείνος είχε θέσει από το 1974. Επρόκειτο για στόχους δύσκολους, σχεδόν ακατόρθωτους για τα δεδομένα της εποχής εκείνης. Επιτεύχθηκαν όμως σχεδόν στο σύνολο τους. 

Η Δημοκρατία αποκαταστάθηκε απόλυτα.

Η Ελλάδα επανέκτησε το διεθνές κύρος της.

Η ελληνική οικονομία ξεπέρασε τις τρομερές δυσκολίες που αντιμετώπιζε και έθεσε γερές αναπτυξιακές βάσεις. Και, προπαντός η χώρα μας εισήλθε πανηγυρικά στον σκληρό πυρήνα της τότε Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας. Και έκτοτε παραμένει αταλάντευτα στην καρδιά της Ευρώπης, σε πείσμα των πολιτικών που ακολούθησαν οι πολιτικές δυνάμεις της οπισθοδρόμησης, του διχασμού και της καταστροφής".

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ