Ο Δήμαρχος Σητείας για τον Αναπτυξιακό Οργανισμό

Ο Δήμαρχος Σητείας για τον Αναπτυξιακό Οργανισμό

Ανακοίνωση σε σχέση με τη συμμετοχή του Δήμου Σητείας στον Αναπτυξιακό Οργανισμό και την καταψήφιση από την αντιπολίτευση του, εξέδωσε ο Δήμαρχος Σητείας Γιώργος Ζερβάκης.

Αναλυτικά η ανακοίνωση: 

Στο δημοτικό συμβούλιο της 8/3/2021 παρακολουθήσαμε σύσσωμη την Αντιπολίτευση του Δήμου Σητείας να θέτει, με την τοποθέτησή της, φραγμό στην αναπτυξιακή πορεία του τόπου μας καταψηφίζοντας τη συμμετοχή του δήμου σε Αναπτυξιακό Οργανισμό.

Προσπαθήσαμε, μαζί με  άλλους  πέντε δήμους της Κρήτης, να δημιουργήσουμε από κοινού έναν Αναπτυξιακό Οργανισμό που, σύμφωνα με την πρόσφατη νομοθεσία, μπορεί να αποτελέσει ένα εργαλείο βοήθειας στο Δήμο μας, να ξεπεράσει αγκυλώσεις γραφειοκρατικές και να δρομολογήσει εξελίξεις ανάπτυξης στον τόπο μας.

Ο λόγος που συστήνεται ένας αναπτυξιακός οργανισμός είναι η επιστημονική, συμβουλευτική και τεχνική υποστήριξη των μελών του, η υποστήριξη και εφαρμογή της αναπτυξιακής πολιτικής τους, η υλοποίηση πολιτικών κοινωνικής συνοχής, ψηφιακής σύγκλισης και αειφόρου ανάπτυξης, η ωρίμανση έργων υποδομής, η δυνατότητα ενίσχυσης των Τεχνικών Υπηρεσιών και των ΥΔΟΜ με επιπλέον προσωπικό,  η προώθηση της συμμετοχής σε προγράμματα ΕΣΠΑ, ΠΔΕ κ.α.

Για την επίτευξη των παραπάνω σκοπών, οι Αναπτυξιακοί Οργανισμοί αναλαμβάνουν την εκτέλεση δράσεων, κρατικών ενισχύσεων, αξιοποιούν χρηματοδοτικά εργαλεία και διαχειρίζονται αναπτυξιακά, επενδυτικά και ειδικά προγράμματα, χρηματοδοτούμενα από εθνικούς ή ενωσιακούς πόρους.

Φοβικές προσεγγίσεις και απομονωτικές συμπεριφορές, από την πλευρά της Αντιπολίτευσης, οδήγησαν στην καταψήφιση της πρότασής μας, με αποτέλεσμα να στερούν από το Δήμο μας τη συμμετοχή σε μια αναπτυξιακή πορεία και την  αξιοποίηση δυνατοτήτων, μέσω αυτού του Αναπτυξιακού Οργανισμού.

Η αδυναμία σύσσωμης της Αντιπολίτευσης να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και της σοβαρότητας του θέματος, στέρησε το δικαίωμα στο Δήμο μας να συμμετάσχει στη δημιουργία ενός σύγχρονου, ευέλικτου και ανταποδοτικού σχήματος αξιοποίησης δυνατοτήτων και ευκαιριών, όπως έγινε ήδη με την Περιφέρεια Κρήτης και τους Δήμους Αγ. Νικολάου, Ιεράπετρας, Οροπεδίου Λασιθίου, Αχαρνών-Αστερουσίων, Βιάννου, Γόρτυνας, Μαλεβιζίου, Μίνωα Πεδιάδος, Φαιστού, Αγ. Βασιλείου, Αμαρίου, Ανωγείων και Μυλοποτάμου.

Είμαστε απόλυτα πεπεισμένοι ότι οι Αναπτυξιακοί Οργανισμοί δίνουν στους Δήμους τη δυνατότητα να ξεπερνούν εγγενείς αδυναμίες και να επιτυγχάνουν με ταχύτατες διαδικασίες την προώθηση έργων και μελετών .

Παρά την απαράδεκτη αυτή στάση της αντιπολίτευσης, θα εξαντλήσουμε όλες τις εναλλακτικές δυνατότητες που μας παρέχει ο νόμος ώστε να μη βρεθεί για μια ακόμα φορά ο Δήμος μας στο περιθώριο των εξελίξεων, της ανάπτυξης και της προόδου.

 

Δείτε επίσης:

Εγκρίθηκε ο Αναπτυξιακός Οργανισμός για έργα και μελέτες των δήμων

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Λασίθι

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ