Ο "Ηλεκτρονικός Ναυαγοσώστης" στις πισίνες μας!

Κατερίνα Παντινάκη
Κατερίνα Παντινάκη

Όταν ο ναυαγοσώστης σχολάει ... ο "Ηλεκτρονικός Ναυαγοσώστης" πιάνει δουλειά! - To Baywatch ... με μια κάμερα κι ένα μεγάφωνο!

Της Κατερίνας Παντινάκη

Υπάρχει τρόπος να σταματήσουμε να εναποθέτουμε τις ελπίδες μας ... στα θεία ώστε, σχολώντας ο ναυαγοσώστης πισίνας στις 18.00 το απόγευμα, όλα να κυλήσουν ομαλά ως το επόμενο πρωί που θα ξαναέρθει;

Είναι δυνατόν να διασφαλιστεί ότι κανένας ένοικος ξενοδοχείου δε θα κινδυνεύσει ή ακόμη χειρότερα, δε θα χάσει τη ζωή του σε ένα χώρο που προορίζεται για χαλάρωση και διασκέδαση; Οι πνιγμοί που σημειώθηκαν το καλοκαίρι που μας πέρασε, έδειξαν με τον πλέον τραγικό τρόπο ότι ... πρέπει να βρεθεί τρόπος! Επιστρατεύτηκε, λοιπόν, η τελευταία "λέξη" της τεχνολογίας και προέκυψε ... ο "Ηλεκτρονικός Ναυαγοσώστης"!

"Πρέπει να υπάρχει ένας τρόπος για να προστατεύσουμε το χώρο που έχουμε για αναψυχή, για διασκέδαση, το χώρο όπου πάμε για να δροσιστούμε, να περάσει η ώρα μας" - εξηγεί η Νάσια Αλεφαντινού, υπεύθυνη πωλήσεων της start up "Pylis", η οποία δραστηριοποιείται στον τομέα της φύλαξης μέσω της τεχνολογίας. "Η τελευταία τεχνολογία μας δίνει τη δυνατότητα να μειώσουμε τις πιθανότητες ατυχήματος" - προσθέτει η ίδια.

Ο "Ηλεκτρονικός Ναυαγοσώστης" αποτελείται από μία κάμερα και ένα μεγάφωνο. Η κάμερα καλύπτει ζώνη 110 μοιρών και απόσταση ως 35 μέτρων. Διαθέτει και ανιχνευτή κίνησης, ενώ αφού έχει οριστεί η "απαγορευμένη ζώνη", η κάθε παραβίαση σε ώρα μη λειτουργίας της πισίνας, ενεργοποιεί ένα ηχογραφημένο μήνυμα (σε όποια γλώσσα θέλουμε και σε όσες γλώσσες θέλουμε) προς τον ... επίδοξο λουόμενο.

Ταυτόχρονα, το Κέντρο Λήψης της εταιρείας ή του ξενοδοχείου - αν διαθέτει τέτοιο - λαμβάνει σήμα για το συμβάν κι αν διαπιστώσει έκτακτη ανάγκη ειδοποιεί και το ΕΚΑΒ. "Δεν είναι μόνο ότι ο επισκέπτης ενημερώνεται για την απαγόρευση, αλλά και ο υπεύθυνος της πισίνας ή το βοηθητικό προσωπικό που έχει επιφορτιστεί με το καθήκον ενημερώνεται σε δευτερόλεπτα ότι κάποιος έχει μπει στην πισίνα" - εξηγεί η κ.Αλεφαντινού, υπογραμμίζοντας ότι απλά ... δεν υπάρχει κίνδυνος κάποιος να μπει στην πισίνα και να μην τον αντιληφθεί κανένας, παρά μόνο το επόμενο πρωί.

"Τα προσωπικά μου δεδομένα;" θα σκεφτεί αμέσως κάποιος. "Το σύστημα συμμορφώνεται πλήρως με το GDPR" - απαντά ο συνιδρυτής της start up Pylis, Δημήτρης Στεφανάκης και προσθέτει πως δεν υπάρχει καταγραφικό, η εικόνα των ατόμων που μπαίνουν στην "ακτίνα" που καλύπτει η κάμερα είναι θολή - εσκεμμένα για να μην παραβιάζονται προσωπικά δεδομένα - ενώ ταυτόχρονα, ο χώρος γύρω από το σημείο ενδιαφέροντος (την πισίνα) δε φαίνεται. "Μιλάμε για μια "τυφλή" κάμερα, μέσω της οποίας παίρνουμε το alarm" - εξήγησε ο κ.Στεφανάκης στους δεκάδες διευθυντές ξενοδοχείων που έδωσαν το "παρών" στην ετήσια Σύνοδο του Παγκρήτιου Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων, την Πέμπτη.

"Δε μας απασχολεί να καταγράφουμε τους επισκέπτες και τα πρόσωπά τους, μας απασχολεί μόνο η ασφάλειά τους" - αναφέρει η Νάσια Αλεφαντινού, ενώ παραπέμπει σε μια κίτρινη πινακίδα κάτω από την κάμερα, σκανάροντας την οποία - κι αφού έχει "κατεβάσει" τη σχετική εφαρμογή - θα μπορεί να δει στο κινητό του την εικόνα που λαμβάνει και το Κέντρο Λήψης και να πειστεί ότι δεν αποκαλύπτονται στοιχεία της ταυτότητας όπου βρεθεί στη "ζώνη" που έχει οριστεί στον "Ηλεκτρονικό Ναυαγοσώστη".

Η εφαρμογή είναι καινοτόμα και δεν υπάρχει ούτε στο εξωτερικό. Ήδη από τον Απρίλιο παρουσιάζεται ανά την Ελλάδα με το ενδιαφέρον, σύμφωνα με την κ.Αλεφαντινού, να είναι μεγάλο από την πλευρά των ξενοδοχείων, που αναζητούν τρόπους να διασφαλίσουν τους ενοίκους τους.

Το ενδιαφέρον, όμως, δεν περιορίζεται στους εν δυνάμει αγοραστές αυτού του "διαφορετικού" ναυαγοσώστη. Φτάνει ως και το Υπουργείο Τουρισμού που μάλιστα ζήτησε συνάντηση με την εταιρεία. Η συνάντηση και η παρουσίαση του συστήματος έγιναν και υπάρχει πλέον διάχυτη αισιοδοξία ότι ο νόμος ... του προηγούμενου αιώνα (από το 1973 παραμένει ίδιος κι απαράλλαχτος) για τις λουτρικές εγκαταστάσεις, όπως ονομάζονται ... στα ελληνικά οι πισίνες, θα αλλάξει, θα εκσυγχρονιστεί και θα συμπεριλάβει και τις νέες τεχνολογίες.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ