Ο μεγάλος περίπατος του Ηρακλείου - Λαμπρινός: Ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της πόλης

Ο μεγάλος περίπατος του Ηρακλείου - Λαμπρινός: Ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της πόλης

Ολοκληρώνεται η πρώτη παρέμβαση συντήρησης στα Ενετικά Τείχη

Ξενάγηση, ενημέρωση αλλά και αυτοψία έκανε απόγευμα της Τρίτης 30 Ιουνίου, ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός από κοινού με τους αρμόδιους αντιδημάρχους στα έργα που βρίσκονται στην πρώτη φάση στην υπό διαμόρφωση περιπατητική διαδρομή, στα Τείχη.
 
Ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός είχε την ευκαιρία να περπατήσει την διαδρομή από την Πύλη Βηθλεέμ έως τον Άγιο Ανδρέα, συνοδευόμενος από τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων Γιάννη Αναστασάκη, τον Αντιδήμαρχο Καθαριότητας Κώστα Βαρδαβά, την Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Βασιλική Συθιακάκη, την Προϊσταμένη του Τμήματος Βυζαντινών & Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηρακλείου Ελένη Κανάκη κ.ά.  
 
Αμέσως μετά, ο Δήμαρχος δήλωσε: «Η πρώτη παρέμβαση που κάναμε στα Ενετικά Τείχη έχει ήδη βελτιώσει σημαντικά το συγκεκριμένο τμήμα του μνημείου. Οι συμπολίτες μπορούν πλέον να απολαμβάνουν έναν ευπρεπισμένο χώρο περιπάτου και αναψυχής. 
Πάντα σε συνεργασία με την Τοπική Αρχαιολογία θα προχωρήσουμε σύντομα και στην δεύτερη, μεγάλη παρέμβαση που στοχεύει στην ένταξη του μνημείου στην καθημερινότητα των δημοτών, καθώς και στην μετατροπή του σε πόλο έλξης για τους επισκέπτες από ολόκληρο τον κόσμο.  Με ολοκληρωμένο σχεδιασμό και μεθοδική δουλειά, αλλάζουμε το Ηράκλειο, προστατεύοντας και αναδεικνύοντας την πλούσια πολιτιστική και ιστορική κληρονομιά του».   
Λαμπρινός
1
 
 
Το έργο που πραγματοποιείται στο πλαίσιο επέκτασης του σχεδίου καλλωπισμού της πόλης αφορά διαδρομή πολλών χιλιομέτρων που θα αποτελέσει νέα διέξοδο κι έναν νέο κοινόχρηστο χώρο στην πόλη με πράσινο και άριστη προσβασιμότητα.
 
ζ
 

Την ίδια ώρα η προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Ηρακλείου, κ Βασιλική Συθιακάκη, σε δηλώσεις της ανέφερε:

"Είμαι πολύ χαρούμενη και  ικανοποιημένη,  γιατί πριν κάποια χρόνια ονειρευτηκα ότι θα μπορούσε να γίνει αυτό το έργο. Πίστευα πάντα ότι το μνημείο αυτό μπορούσε να αναπλαστει και να είναι αντάξιο της ιστορίας του. Εάν υπάρχει βούληση και καλή συνεργασία, μπορούν να γίνουν σπουδαία πράγματα.

 Θα είναι στοίχημα να μπορούσε να πείσουμε τους Ηρακλειώτες να αγαπήσουν αυτό το μνημείο που μέχρι τώρα ήταν στο περιθώριο της ζωής τους.

Στόχος μας ήταν να δώσουμε προς χρήση αυτό το μνημείο, άλλα και τις κατάλληλες πληροφορίες που το συνοδεύουν.

Θα είναι μια καθοριστική παρέμβαση.

Ελπίζουμε να τύχει του σεβασμού που απαιτείται, διότι ένα  τέτοιο μεγάλο μνημείο που το χερσαίο του μήκος είναι περίπου 5 χιλιόμετρα, θέλει πάρα πολλή φροντίδα και συντήρηση. Αλλά και σεβασμό από τους πολίτες".

 ωμ

"H παρέμβαση αυτή μιλάει από μόνη της" ανέφερε  από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων κ. Γιάννης Αναστασάκης και συμπλήρωσε "Το εγχείρημα δεν ήταν καθόλου εύκολο λόγω μεγέθους. Θέλαμε να δώσουμε ένα στίγμα, με το οποίο θα κερδίζαμε σε αξιοπιστία" τονίζοντας πως "Ναυαρχίδα των έργων της Δημοτικής Αρχής,  η ενσωμάτωση των Τειχών στην καθημερινότητα".

λ

"Η ιδέα ήταν να εντάξουμε τα τείχη στη ζωή της πόλης. Ένα από τα σημαντικότερα μνημεία του Ηρακλείου" είπε από την πλευρά του ο δήμαρχος ΗρακλείουΒασίλης Λαμπρινός και συμπλήρωσε "Θα καταφέρουμε να διαφυλάξουμε το μνημείο και να το αναδείξουμε. Να δούμε μαμάδες με καρότσι".

ν

"Θα είναι και ένας προορισμός για τον τουρίστα", επεσήμανε ο δήμαρχος Ηρακλείου. "Μέλημα μας" είπε  "να μην βανδαλιστεί η πρώτη φάση, μέχρι τη δεύτερη".

τ

Μάλιστα όπως έγινε γνωστό στο σημείο, προβλέπεται η δημιουργία χώρων πρασίνου, όπως και η δημιουργία δύο αναψυκτηρίων.

Επίσης προβλέπεται να τοποθετηθούν θερμικές κάμερες στο μνημείο, κατά μήκος της διαδρομής.

Την ίδια στιγμή, σε συζήτηση με δημοσιογράφους και πολίτες, διεφάνη η πρόθεση της δημοτικής αρχής να φυλάσσεται ο χώρος για κάποιες ώρες.

ν

 

κ

 

 

Τα στοιχεία του έργου

Το έργο προϋπολογισμού 503.290 ευρώ με χρηματοδότηση από ίδιους πόρους, βρίσκεται στο στάδιο της ολοκλήρωσης.

Έχουν ήδη γίνει οι παρακάτω εργασίες:

- Καθαρισμός και διάστρωση των υφιστάμενων περιπατητικών διαδρομών με υλικό που αποτελεί τη βάση για την τελική στρώση του χυτού δαπέδου (όπως αυτό που βρίσκεται στον Αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού).

- Αποκατάσταση της καθίζησης στη γεφύρωση του ανοίγματος της Πύλης Ιησού.

ο

- Αποψίλωση και καθαρισμός της αυτοφυούς βλάστησης.

- Συντήρηση και περιποίηση της υπάρχουσας βλάστησης και νέες φυτεύσεις στα εξωτερικά πρανή από τον Προμαχώνα Αγίου Ανδρέα μέχρι τον Προμαχώνα Βηθλεέμ.

e

 

- Συντήρηση του υφιστάμενου αστικού εξοπλισμού με επισκευή των καθιστικών και τοποθέτηση νέων.

- Τοποθέτηση νέων δοχείων απορριμμάτων στα ενετικά τείχη, συντήρηση και αποκατάσταση των υφιστάμενων φωτιστικών. Τοποθέτηση ενημερωτικών πινακίδων.

 

1

 

d

 

1

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ