Ο μεσογειακός κυκλώνας "Νέαρχος" θα επηρεάσει και την Κρήτη!

Ο μεσογειακός κυκλώνας "Νέαρχος" θα επηρεάσει και την Κρήτη!

Πρόκειται για ένα βαθύ βαρομετρικό χαμηλό που σχηματίζεται στη Μεσόγειο με χαρακτηριστικά τροπικών κυκλώνων - Ποιος ήταν ο Κρητικός ναύαρχος Νέαρχος

Περίπου 13 μήνες μετά το καταστροφικό πέρασμα του «Ιανού» από την Ελλάδα, ένας νέος μεσογειακός κυκλώνας (Medicane), ο «Νέαρχος», σχηματίστηκε στο Νότιο Ιόνιο την Πέμπτη. Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών-meteo δείχνουν η περιοχή της χώρας που αναμένεται να δεχτεί σημαντικές βροχοπτώσεις και να επηρεαστεί από τον μεσογειακό κυκλώνα είναι η Κρήτη

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Σάκη Αρναούτογλου, ο "Νέαρχος" μετά το πέρασμά του από τη Σικελία, την Καλαβρία και τη Μάλτα θα κατευθυνθεί ανατολικότερα προς το Λιβυκό πέλαγος, ανάμεσα στη νότια Κρήτη και τις ακτές της Βόρειας Αφρικής. 

Δείτε την ανάρτησή του κ. Αρναούτογλου:


Σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων η Μάλτα και η Σικελία θα είναι οι περιοχές που θα επηρεαστούν περισσότερο από τους θυελλώδεις ανέμους, τον υψηλό κυματισμό στις ακτές και τις ισχυρές βροχοπτώσεις. Ήδη, σύμφωνα με εικόνες ευρωπαϊκού δορυφόρου, ο «Νέαρχος» το απόγευμα της Πέμπτης κινείτο πολύ αργά βορειοδυτικά προς τη Μάλτα και τις ακτές της Σικελίας.

Καταιγίδα

Ο Μεσογειακός Κυκλώνας ή Medicane είναι ένα βαθύ βαρομετρικό χαμηλό που δημιουργείται στη Μεσόγειο και αποκτά χαρακτηριστικά των τροπικών κυκλώνων. Μερικά από αυτά τα χαρακτηριστικά περιλαμβάνουν την απουσία μετωπικών επιφανειών (ψυχρά και θερμά μέτωπα), τη δημιουργία «ματιού», την επικράτηση θυελλωδών ανέμων και την εκδήλωση ραγδαίων βροχοπτώσεων κοντά στο κέντρο του βαρομετρικού συστήματος.

nearchus2.jpg

Ποιος ήταν ο Νέαρχος;

Ο Κρητικής καταγωγής Νέαρχος, που έδωσε το όνομά του στον μεσογειακό κυκλώνα,  υπήρξε ο επικεφαλής του στόλου του Μεγάλου Αλεξάνδρου κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του στην Ασία. Ήταν γιος του Ανδροτίμου από τη Λατώ. Ο Βασιλιάς Φίλιππος Β΄ τον εξόρισε στην Αμφίπολη, καθώς ο ίδιος είχε πέσει στη δυσμένεια του. Αργότερα αποκαταστάθηκε από τον Αλέξανδρο και ανέλαβε διοικητής της Λυκίας στη Μικρά Ασία.

Πηγές: ethnos.gr, newsit.gr

Διαβάστε επίσης:

Συννεφιασμένος ο καιρός την Παρασκευή στην Κρήτη

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ